Política

Compromís, PSPV i Unides Podem-EUPV se senten a negociar l'estructura del Botànic II

Els tres socis del Botànic es reuneixen, hui, per a posar damunt de la taula les seues exigències de cara a un nou govern a tres

1 minut

botanic2

El Botànic II comença a agafar forma. Després de les reunions prèvies i passada la ressaca de les eleccions municipals del 26-M, és moment d'asseure's a negociar per a establir les primeres pautes sobre com es gestionarà aquest nou pacte de govern a tres bandes. I és que el repartiment 50-50 de 2015 ja no és efectiu, i ja no només per la irrupció de Unides Podem – EUPV al Govern del Botànic, sinó perquè el PSPV podria remenar la possibilitat d'augmentar la seua representació en el repartiment de conselleries.

El que sí que és segur, tal com avançava el secretari d'Organització del PSOE, José Muñoz, és que "hi haurà acord". Així, en aquesta segona trobada entre Compromís, PSPV i Unides Podem-EUPV s'abordarà l'estructura del nou govern valencià. "Ara ve un altre tipus de treball: crear les comissions negociadores, veure com distribuïm el marc arquitectònic institucional de la Generalitat i, a partir d'eixe moment, vindran una sèrie de pactes en l'àmbit municipal, diputacional i altres", apuntava José Muñoz.

No obstant això, el temps corre. Segons els temps previstos, la investidura de Ximo Puig hauria de produir-se entre el 10 i el 12 de juny. I, encara que tot apunta al fet que en la presidència i la vicepresidència tornaran a repetir Puig i Mónica Oltra com a caps visibles de la Generalitat, "dependrà de Compromís", com així ho ha afirmat el President en funcions.

Per a conéixer qui ocuparà cada conselleria, el primer és distribuir-se les diferents àrees de l'Executiu autonòmic entre les tres forces polítiques. Unides Podem-EUPV exigeix, ara, una participació activa en el govern. Ni Compromís ni PSPV semblen oposar-se al fet que la formació moarada ocupe una conselleria, però la gran pregunta és, quina?

En més d'una ocasió, els morats han mostrat el seu desig si de fer-se càrrec de la conselleria de Medi Ambient per a desenvolupar les polítiques contra el canvi climàtic que portaven en el seu programa electoral. No obstant això, durant la campanya electoral, Rubén Martínez Dalmau, líder d'Unides Podem-EUPV, també va anunciar la seua intenció de separar Cultura perquè dispose d'una cartera pròpia, així com la creació de la Conselleria de Feminismes i LGTBI.

Potser la reunió de hui serà el moment per a posar damunt de la taula aquestes peticions, encara que això suposaria augmentar el nombre de carteres valencianes de les huit actuals a nou o deu, depenent de l'acceptació que tinguen les propostes de la formació morada. Així mateix, un altre dels punts calents a tractar serà l'exigència d'Esquerra Unida de tindre presència i veu en les reunions de negociació del Botànic.

Així, la dirigent Rosa Pérez Garijo ha anunciat que només participaran del nou govern valencià si compten amb un conseller que abandere les seues pròpies sigles (EUPV) per a tindre "veu pròpia" en el ple del govern autonòmic. En aquest sentit, la formació ha llançat un desafiament i assegura que, en cas que les negociacions no vagen encaminades en eixa direcció, EUPV rebutjaria formar part del Botànic II, exercint les seues responsabilitats des de Les Corts.

D'altra banda, també està per aclarir quines conselleries seran les demandades per Compromís. Sens dubte, Educació ha sigut un dels seus punts forts, i es remena la possibilitat que sol·liciten Hisenda per a continuar la seua lluita contra l'infrafinançament valencià.

Així i tot, tot està per veure. I és que el repartiment de carteres requerirà més d'una negociació, perquè mentre la formació morada exigeix que en totes les conselleries es produïsca un mestissatge de colors polítics, els socialistes es mantenen en l'obstinació de fer valdre l'increment de diputats per a comptar amb més consellers que els seus socis de govern. Una situació que no acaba d'agradar ni a Compromís ni a Unides Podem-EUPV que consideren que Presidència val doble en tindre una major potestat enfront de la resta de consellers i sobre el futur del parlament valencià.