Política

Compromís proposa que les subvencions al turisme fomenten unes condicions laborals dignes per a les treballadores del sector

Álvaro denuncia que “la temporalitat, els baixos salaris, les jornades excessives i la precarietat en el turisme continuen sent una tasca pendent"

1 minut

hotel ep

La portaveu adjunta de Compromís, Mònica Álvaro, ha presentat una proposta per a debatre a la Comissió d’Indústria i Comerç, Turisme i Noves Tecnologies de les Corts, on s’insta al Consell a desenvolupar els mecanismes necessaris per a donar compliment a l'article 45 de la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat de la Comunitat Valenciana, per tal de garantir que les subvencions destinades al sector turístic servisquen com a instrument per a fomentar la qualitat de les condicions dels treballadors i treballadores a la indústria turística.

Segons Álvaro, "la temporalitat, els baixos salaris, les jornades excessives i la precarietat d'alguns dels treballs relacionats amb el turisme continuen sent una tasca pendent. I eixa precarietat afecta especialment a les dones que, tradicionalment, han sigut les que han hagut d'afrontar pitjors oportunitats, pitjors condicions laborals, i pitjors salaris".

"Les cambreres d'hotel, les kellys, porten anys denunciant l'explotació a la qual moltes empreses de la indústria les sotmet gràcies a la complicitat de la reforma laboral que va impulsar el Partit Popular l'any 2012 i que, malauradament, encara continua vigent a l'Estat espanyol".

"Cal recordar que al 2018 al País Valencià es varen aprovar dues importants lleis: la Llei per al Foment de la Responsabilitat Social i la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat de la Comunitat Valenciana. La primera fomenta la sostenibilitat social, ambiental, econòmica, financera i de transparència, i incorpora ferramentes molt útils per a la qualitat de l'ocupació i la defensa dels interessos i recursos valencians, com la prohibició a la Generalitat de contractar amb empreses que operen o estiguen en paradisos fiscals o la prohibició, o les clàusules de responsabilitat social i de transparència en la contractació pública", ha explicat.

"En quant a la Llei de Turisme, va ser una aposta pel turisme de qualitat, sostenible i respectuós amb el territori, que incorporava a més ferramentes com, per exemple, la que s’indica a l'article 45 sobre les ajudes i subvencions al sector turístic que estableix que aquestes es donaran a empreses que ‘duguen a terme una política de prevenció en riscos laborals que millore la qualitat dels llocs de treball’".

"Actualment i davant la crisi provocada per la Covid-19 cal fins i tot continuar treballant en polítiques que siguen generadores d'ocupació de qualitat, d'ocupació en la qual es respecten els drets de les persones treballadores. Però està clar que les dones són tradicionalment les més perjudicades en termes d'ocupació i davant una situació de crisi econòmica, social i sanitària com la que vivim. El sector turístic és un sector que s'ha vist especialment afectat per la Covid-19 i, precisament per això, la seua recuperació no pot ser a costa dels drets de les dones. La recuperació ha de ser reial, per a totes les persones que conformen el sector turístic i no només per a uns pocs", ha conclòs la diputada de Compromís, Mònica Álvaro.