La diputada de Compromís i portaveu a la Comissió de RTVV de Les Corts, Mònica Àlvaro, ha registrat una proposició no de llei amb què insta a revisar i actualitzar la Relació de Llocs de Treball (RLT) de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) per tal de millorar el funcionament de la radiotelevisió pública. Així com establir el coneixement del valencià com un requisit per a cobrir els llocs de treball atenent a què és la llengua vehicular dels mitjans de la Corporació.
Segons explica Àlvaro "des que es va aprovar la Llei del Servei Públic de Radiodifusió i Televisió d'Àmbit Autonòmic l'any 2016 s'han vist importants canvis al sector audiovisual valencià, que a més a més s'han produït a gran velocitat, accelerats si cap, a conseqüència de l'eclosió de la pandèmia provocada per la Covid-19".
El sector audiovisual canvia de forma accelerada i la seua especificitat fa que el disseny d'un any puga resultar inoperant o ineficaç en el següent. Per això s'ha de poder actuar amb rapidesa a l'hora d'adaptar-se a aquests canvis amb la finalitat d'oferir el millor producte possible.
La recuperació de les audiències, especialment en els espais informatius d'Àpunt Media són bona mostra d'aquesta tenacitat i l'afany per oferir un bon producte audiovisual. Però les necessitats econòmiques d'una radio televisó pública infrafinançada enfront d'un sector audiovisual canviant dificulten en molt la consecució dels objectius marcats.
"Per això -ha assenyala Àlvaro- es fa necessària una major agilitat i en aquests moments, cal pensar que hauria de revisar-se la Relació de Llocs de Treball (RLT) actual per tal que s'adapte als nous temps, ja que la vigent es va aprovar l'any 2019".
Actualment, es troben dificultats en l'actual RLT donat que existeixen llocs de difícil cobertura, llocs que no s'adeqüen prou a les demandes, necessitats i estàndards atesos els ràpids canvis en el sector audiovisual i llocs que encara que es troben coberts, potser necessitarien major personal, el que no és possible amb l'actual RLT.
Així mateix, la llei preveu al seu article 5 que el valencià "serà la llengua vehicular dels mitjans públics" per tal de "promoure la cohesió territorial i la diversitat lingüística". Segons posa de manifest Àlvaro "esta és una de les funcions fonamentals d'un servei públic que té la responsabilitat també de cuidar i promoure la nostra llengua. No obstant això, actualment no tots els llocs de treball exigeixen el mateix nivell de coneixement de la llengua. Però, pel lloc que s'ocupa, sent aquest un mitjà públic que ha de comunicar en la seua llengua vehicular, s'ha d'exigir el coneixement de la llengua apropiat per a cada lloc".