Compromís considera 'extremadament urgent' que s'aborde avui mateix la reforma del sistema de finançament autonòmic i, perquè això ocórrega, ha de mantenir-se la unitat dels partits del Botànic a Madrid. I així ha estat.
Malgrat que inicialment "tant el Ministeri d'Hisenda com el PSOE i Podemos s'havien oposat a marcar una data límit per a presentar en el Congrés la proposta del Ministeri respecte a un nou sistema de finançament autonòmic", afirma Compromís, la formació valencianista de Joan Baldoví, ha arrencat el compromís que açò es produïsca durant l'any 2021.
D'aquesta manera, la moció presentada pel diputat de Compromís, Joan Baldoví, al Congrés dels Diputats, s'especifica que mentre aquesta reforma no es produïsca, es continuarà garantint a la Generalitat Valenciana la prestació dels serveis públics al mateix nivell que la resta de l'Estat. És a dir, que qualsevol nova transferència que realitze el govern central a les comunitats autònomes tindrà com a criteri prioritari el pes poblacional del territori, com ja va ocórrer després de la rectificació en els criteris de repartiment del fons COVID de 16.000 milions.
Així doncs, la moció com a esmena transaccional, es presenta com "una interpel·lació urgent sobre la urgent necessitat de reforma del sistema de finançament autonòmic, així com l'establiment de mesures compensatòries com el Fons d'anivellament mentre no s'efectue aquesta reforma". Pel que, amb els vots del PSOE i Podemos, el Congrés insta el Govern a presentar abans de final de 2021 la proposta d'un nou sistema de finançament autonòmic.
D'altra banda, es tipifica que el nou sistema de finançament garantisca l'equitat i la suficiència financera per a totes les comunitats autònomes, per la qual cosa s'insta a elaborar i negociar un nou sistema que garantisca els principis d'autonomia, coordinació, solidaritat i corresponsabilitat, així com la prestació dels serveis públics essencials en totes les comunitats autònomes, de manera que "tots els ciutadans i ciutadanes, amb independència d'on visquen, accedisquen en igualtat de condicions a aquests serveis", manifesta Compromís.
L'esmena també recull que el nou sistema de finançament garantirà la responsabilitat fiscal de les comunitats autònomes, és a dir, que en l'elaboració del nou sistema es prestarà especial atenció a la simplificació d'aquest, així com a la transparència en l'assignació i repartiment dels fons públics, que en última instància procedeixen dels impostos que paguen tots els espanyols. De la mateixa manera, Compromís, Podemos i el PSOE es comprometen a garantir que els sistemes habilitats per a possibilitar el finançament de les comunitats autònomes s'executen amb paràmetres objectius, amb l'adequada diligència, i permetent que les comunitats autònomes atenguen, en el marc de la seua autonomia política i financera, el compliment de les seues competències, especialment les referents als serveis públics fonamentals.
A més, el text recull la proposta d'analitzar possibles mesures a adoptar per a alleujar l'elevat nivell d'endeutament d'algunes comunitats autònomes, com la valenciana, i també que mentre aquesta reforma no es produïsca, es continue garantint a la Generalitat Valenciana la prestació dels serveis públics al mateix nivell que la resta de l'Estat.
De moment, cal esperar davant la votació de Ciutadans i del PP, ja que els taronja, a priori, es van mostrar contents durant el debat d'ahir en el Congrés i van recolzar les línies fonamentals de la moció, però, no és descartable una possible abstenció del PP, ja que això és el que pensen, almenys, els partits del Botànic.