Compromís lamenta que el govern de Catalá no haja presentat el Pla d'implantació de la Zona de Baixes Emissions

Guardar

Cotxes i motos pel centre de València. Foto Xisco Navarro
Cotxes i motos pel centre de València. Foto Xisco Navarro

El regidor de Compromís per València Giuseppe Grezzi, responsable de l'àrea de Mobilitat durant el passat mandat, recorda que "la implantació de la ZBE amb el govern de Joan Ribó estava avançada, amb el preceptiu procés de reflexió i impuls que va començar anys enrere: primer amb la presentació del projecte dins de les ajudes europees Next Generation, 10 milions d'euros per la implantació del sistema tecnològic, la instal·lació de 274 càmeres, sensors ambientals, la creació d'una plataforma integrada de gestió, tots els sistemes tecnològics més avançats per a la seua gestió integrada. Paral·lelament, s'havia impulsat un ample procés de consulta i participació, des de principis de l'any 2023, per l'elaboració de la preceptiva Ordenança de la ZBE, que contemplara les normes que han de regir-la, el calendari d'aplicació, el procés escalonat d'implantació i totes les circumstàncies que s'han de tindre en compte per satisfer les necessitats de tots els sectors socials i econòmics".

Ara bé, Grezzi critica que "el govern de Catalá ha fet la seua pensaeta, tenint paralitzat durant mesos el procés d'implantació, primer dient que no era necessari implantar-la, i a continuació, fent marxa enrere davant de les nostres denúncies i l'obertura d'una investigació per part del Defensor del Poble". El regidor acusa Catalá de ser "una gran irresponsable, perquè està jugant amb la salut de les persones. Les Zones de Baixes Emissions són una ferramenta molt important per a reduir la contaminació en les ciutats, contaminació que provoca més de 300.000 morts directes a l'any en Europa. Segons els experts provoca una disminució de l'esperança de vida de 9 mesos i una disminució del PIB del 4,6 %."

Amb totes estes evidències, assegura el regidor de Compromís, "és irresponsable i nociu no impulsar mesures de reducció del trànsit motoritzat, com fa la senyora Catalá. De fet, va en sentit contrari a allò que representa una ciutat que és Capital Verda Europea. Una ciutat com València que ha de tindre vocació de ciutat de segle XXI i no de l'any 1960 com pretén el PP. Instem que es posen a treballar per impulsar totes les mesures que calguen per a protegir la salut de les persones i el futur de València, que queda molt tocada quant a credibilitat internacional".

Giuseppe Grezzi explica que "la Zona de Baixes Emissions contribuïx a la racionalització del trànsit motoritzat i a la qualitat de l'aire, com es demostra en les més de tres-centes ZBE que funcionen a tota Europa i que avalen els estudis científics que les han analitzades. De fet, la prestigiosa revista Lancet Respiratory Medicine, en un estudi, denominat "Shaping urban environments to improve respiratory health: recommendations for research, planning, and policy" (Donar forma als entorns urbans per millorar la salut respiratòria: recomanacions per a la investigació, la planificació i les mesures) analitza l'impacte de les ZBE i les mesures de sostenibilitat sobre la salut. En este informe destaca que la nostra salut i benestar haurien de ser el nucli de la planificació i l'elaboració de polítiques".

Destacats