Política

Compromís insta l'Estat a incloure com malalties professionals les derivades dels treballs de cambreres de pis i cuidadores

1 minut

La portaveu adjunta de Compromís, Mònica Álvaro

La portaveu adjunta de Compromís en les Corts, Mònica Álvaro, ha presentat una proposta per tal que el parlament valencià demane al Govern central a realitzar les modificacions legislatives pertinents per incloure al llistat de malalties laborals les que deriven, principalment, de treballs feminitzats i precaritzats com el de les cuidadores i el de les cambreres de pis. "Es tracta de malalties que tant sindicats com associacions professionals fa temps que reivindiquen que tinguen la consideració de malalties professionals i que encara no estan reconegudes com a tals", ha indicat Álvaro.

Segons la també portaveu de Compromís a la Comissió de Polítiques d'Igualtat de Gènere i LGTBI, "l'informe anual de la CEV de 2021 recull que les treballadores tenen major probabilitat de patir malalties professionals, en comparació amb els treballadors, a conseqüència d'una major exposició de les dones a treballs repetitius com el que s'ha de fer en la manipulació de fruites, la neteja, la cura de persones o l'hostaleria. Per tant, fins i tot la CEV té una sensibilitat sobre el tema que el Govern a Madrid no pot continuar obviant".

"Són malalties que afecten majoritàriament a la musculatura, l'esquena o les canelles a conseqüència de postures i sobrecàrregues. Aquest informe indica que, al tancament de 2021, s'havien notificat 1.090 parts d'aquest tipus de malalties, dels quals 611 les patien dones, enfront dels 479 que provenien d'homes. Uns resultats que no sorprenen, sinó que venen a avalar el que ja sabíem que existeix: desigualtat també ocupacional", ha assegurat la portaveu.

"A conseqüència de les desigualtats de sexe, els espais laborals feminitzats presenten majors índexs de precarietat que els dels homes, encara que siguen similars o comparables en el tipus d'activitat. Això explica que encara que hi ha sectors masculinitzats amb un major desgast físic, com la construcció, són els treballs més feminitzats allà on es produeixen major nombre de malalties professionals. Això es dona per les condicions en les quals es realitzen, ja que presenten menors garanties en termes de prevenció i protecció de la salut de les treballadores. Sobretot pel que fa als riscos ergonòmics", ha detallat Álvaro.

D'aquesta manera, institucions com l'INVASSAT fa temps que han advertit en els seus estudis i informes sobre les diferències de gènere en relació amb la salut i seguretat al treball i "mentre que la sinistralitat laboral dels accidents laborals és molt més alta en els homes, les malalties laborals afecten més a les dones", respon Mònica Álvaro.

"Així, des de Compromís considerem que, com a prioritat, cal reconéixer i donar resposta a les necessitats de les dones que ja estan patint totes aquestes conseqüències i dificultats. I cal reconéixer aquestes malalties i incloure-les com a malalties laborals per tal de donar resposta i garantir els seus drets laborals. És necessari per part del Govern que s'atenga a aquestes professionals, com ara les cuidadores que es manifesten el pròxim dia 27 de febrer per reivindicar, entre altres, la inclusió de les malalties que els hi afecten com malalties professionals, així com aquelles que han estat llargament reivindicades per les 'kellys'. Perquè, evidentment, la igualtat real no serà efectiva mentre no ho siga la igualtat laboral", ha conclòs la diputada Mònica Álvaro.