Política

Compromís i Unides Podem reclamen estabilitat laboral per als bombers forestals davant la seua "progressiva precarització"

1 minut

Bomber forestal de la Generalitat

Els grups parlamentaris de Compromís i Unides Podem han presentat una iniciativa conjunta en Les Corts Valencianes en la qual reclamen estabilitat laboral per al sector dels bombers forestals, perquè el sector pateix "una progressiva precarització de les seues condicions laborals".

Han sigut les portaveus de Medi Ambient de tots dos grups, Belén Bachero i Beatriu Gascó, les que han destacat aquesta problemàtica, per la qual cosa han sol·licitat l'estabilitat de les places, la seua transformació en règim fix i que es complisquen les promeses per part de la Conselleria de Justícia.

"Des del Botànic ens vam comprometre a donar estabilitat a aquest sector per a solucionar aquesta situació, per això demanem a la Conselleria de Justícia que tire avant amb aqueixos compromisos adquirits i pose en marxa tots els mecanismes per a complir amb les reivindicacions del sector. No és de justícia que una persona que ha superat ja una prova selectiva i se li ha adjudicat una plaça definitiva, haja de tornar a presentar-se a una altra prova per a conservar aqueixa plaça", ha sentenciat Bachero.

Per part seua, la portaveu de Medi Ambient de Unides Podem Esquerra Unida, Beatriu Gascó, ha indicat que "els Bombers Forestals de la Generalitat Valenciana han patit una progressiva precarització de les seues condicions laborals des que el servei va començar a externalitzar-se a l'empresa mercantil TRAGSA en 1989, així com una ampliació de les seues funcions".

PROCESSOS SELECTIUS DE TRAGSA

Totes dues formacions han incidit en què aquest col·lectiu s'ha sotmés als diferents processos selectius que TRAGSA establia per a la provisió de llocs fixos, però en els últims anys, especialment a partir de 2012, l'empresa va deixar les persones treballadores que ja tenien adjudicada una plaça amb contractes d'obra i servei en lloc de transformar aquests en indefinits o en fixos discontinus.

D'aquesta manera, la seua estabilitat laboral "va passar a dependre de l'imperi de la llei i dels vaivens de la jurisprudència, la qual cosa va donar com a resultat una dècada de sentències dispars entre treballadors i treballadores que havien superat els mateixos processos selectius, generant una gran inseguretat jurídica".

Igualment, han apuntat que el pas del personal de TRAGSA a l'Agència Valenciana de Seguretat aprovat en 2017 i la posterior creació de l'empresa mercantil pública SGISE no va solucionar els problemes d'inestabilitat laboral.

Per això, en la Proposició no de Llei (PNL) conjunta, totes dues formacions han reclamat el reconeixement de tots els processos selectius i procediments d'adjudicació realitzats per TRAGSA i la SGISE en els seus diferents convenis com a Ofertes Públiques d'Ocupació realitzades d'acord amb els principis de publicitat, mèrit, capacitat, i igualtat, i per tant, vàlides per a adquirir l'estatus de fixesa. Així mateix, han plantejat que s'admeta en processos selectius futurs l'experiència laboral en l'empresa independentment del tipus de contracte laboral o sentència judicial.

Paral·lelament, han exigit que es considere amb caràcter general com a plantilla fixa de la SGISE, i per tant que es transformen els seus contractes a indefinits o fixes discontinus, als qui hagen accedit al seu lloc de treball mitjançant els processos selectius i procediments establits en els seus convenis de procedència per als llocs de tot l'any o campanya i es troben en possessió de la titularitat d'una plaça definitiva, la qual vindria reconeguda a través de les Relacions de llocs de treball de TRAGSA i SGISE, així com pels taulons d'adjudicació emesos per totes dues empreses.

OFERTA D'OCUPACIÓ PÚBLICA

Un altre punt que inclouen és la realització d'una Oferta d'Ocupació Pública (OPE) per a les vacants de tot l'any mitjançant un procés extraordinari per concurs de mèrits restringit a totes les persones treballadores subrogades que no tinguen el dret a ser indefinides de la plantilla fixa de la SGISE i que la resta de vacants, inclosos els llocs de reforç que formen part de la RPT, siguen oferits en una OPE en la qual un dels requisits siga una experiència mínima en el servei de dues campanyes o 12 mesos treballats.

Finalment, han demanat que no es considere vacant cap lloc de treball considerat com "no fix" per sentència judicial mentre hagen superat qualsevol dels processos selectius esmentats, mitjançant acord signat i validat per la Generalitat Valenciana o òrgan pertinent i que puguen acollir-se a la normativa establida per a les administracions públiques en el seu pla d'estabilització, si li és més favorable.

Etiquetes: