Política

Compromís i CGT demanen solucions per a acabar amb "el pitjor servici de rodalies de l'Estat"

La Confederació General del Treball assegura que el deteriorament ha provocat la pèrdua de 10 milions d’usuaris anuals

1 minut

estacio_renfe

Els usuaris i usuàries de rodalies València de Renfe pateixen retards i cancel·lacions de trens sovint, un fet que s'ha fet notar en els últims dies. Per això, Fran Ferri, síndic de Compromís en Les Corts, ha demanat explicacions al President de Renfe, Isaías Táboas, en una compareixença.

Segons Ferri, és necessari que done comptes del caos que pateixen les rodalies per la manera en què afecta els seus clients. "En el nostre territori tenim el pitjor servei de Rodalies de tot l'Estat, però en els últims dies s'està aguditzant aquesta situació d'una manera alarmant amb més retards i cancel·lacions, algunes sense previ avís. És important tenir solucions perquè perjudica els usuaris a l'hora d'acudir als seus treballs o a les universitats", explica.

D'aquesta manera, el síndic ha demanat a Táboas "actuacions urgents que deixen de complicar la vida a la gent i que es convertisquen en eines per a la mobilitat sostenible que hauria de ser". A més, ha volgut recordar que Compromís ha llançat iniciatives perquè aquesta competència siga de la Generalitat, una proposta aprovada en Les Corts que es debatrà en el Congrés i que implica que el govern central realitze les inversions necessàries per a mantenir el servei correctament.

"Mentre açò s'estudia, i esperem que es materialitze prompte, el que no poden fer Renfe i el govern central és mantenir la situació desastrosa en què es troben les rodalies. Hi ha un incompliment flagrant de tots els plans d'inversió dels diferents governs centrals i aquesta falta de millora i adequació de les infraestructures ferroviàries del nostre territori l'estem pagant els valencians amb un sistema a la vora del col·lapse", ha denunciat.

Pèrdua de quasi deu milions de viatgers

La Plataforma de defensa del ferrocarril de la Confederació General de Treball (CGT) de València també s'ha manifestat en aquesta línia i assegura que la deterioració d'aquest servei ha suposat la pèrdua de quasi deu milions de viatgeres i viatgers anuals, segons la seua carta per al ministre de Foment, José Luis Ábalos, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

En concret, l'entitat assegura que la principal causa d'açò han sigut les obres del Corredor Mediterrani entre València i Castelló. "Un 47,5% dels usuaris i usuàries han vist com es reduïa el servei en un 65% i en els períodes de majors corts en la circulació s'ha aconseguit el 55% de pèrdues".

No obstant això, la plataforma també destaca que es van suprimir 2.000 trens de rodalies en 2017 per "la falta de personal i planificació, la poca quantitat de material per a arreglar les avaries i el deficient manteniment". Per açò, indica, s'ha "faltat al respecte a les persones afectades, encara que es pretén oferir un servei públic modern".

Davant aquesta situació, malgrat això, ha dit que "no tot està perdut" i que es pot solucionar donant més prioritat a les inversions, principalment en la substitució del material obsolet o la rehabilitació i ampliació de certes línies.

Així mateix, ha demanat una reestructuració del servei, horaris i freqüències, adequar els trens per a les usuàries amb mobilitat reduïda i bicicletes, i sobretot, incorporar personal necessari per a garantir un servei públic de qualitat. D'aquesta manera, afirma, Renfe "recuperarà la vocació per a la qual es va crear, que és facilitar la mobilitat de les zones urbanes i interurbanes d'una manera àgil i sostenible".