El grup parlamentari Compromís va registrar ahir en Les Corts huit esmenes al Projecte de Llei del joc. Segons explica el diputat de Compromís, Jordi Juan “la valoració global del nostre grup a esta llei és molt positiva perquè ens trobàvem amb una legislació sobre esta matèria molt antiga, que s’havia quedat obsoleta davant la nova realitat social i tecnològica del joc, i amb el nou text s’afronten els reptes sobre el joc als quals ens enfrontem actualment. Així i tot hem tractat d’aportar algunes millores molt concretes al text”.
Juan ha assenyalat que les esmenes del seu grup tenen com a principal objectiu aprofundir en la protecció de l’addicció al joc dels joves i els altres grups de població més vulnerables, en eixe sentit destaca l’esmena amb la qual “es prohibeix la instal·lació de noves màquines d’apostes en bars i altres establiments que no siguen expressament de joc”.
Així mateix, les esmenes de Compromís plantegen també que les màquines de joc i apostes ubicades en establiments diferents als salons de joc i locals específics d’apostes, hagen d’incorporar un dispositiu d’activació com el que tenen les màquines de tabac per tal d’impedir l’accés a menors de 18 anys.
Una altra esmena destacada, que va nàixer a proposta de l’alcalde de València, Joan Ribó, donada la proliferació de cases d’apostes que està donant-se en alguns municipis com València, és la que estableix que “els ajuntaments puguen decretar zones saturades d’establiments de joc o d’especial protecció de població vulnerable, en les quals no podran donar-se noves llicències a este tipus d’activitat”.
Estes esmenes també proposen incorporar en la Llei una distància mínima de 250 metres dels establiments de joc als centres escolars, de 1.000 metres entre locals específics d’apostes i salons recreatius i salons de joc, 1.200 metres entre sales de bingo i 4.000 metres entre casinos de joc”. Així mateix, s’introdueix que les màquines de joc i apostes hagen de comptar amb un cartell informatiu sobre els perills del joc i els llocs on acudir a tractar la possible addicció.
Finalment, Compromís afegeix en la llei la necessitat de què la conselleria de Sanitat elabore periòdicament, en col·laboració amb la conselleria d’Hisenda, una Estratègia de prevenció de la ludopatia i d’actuació davant l’addició al joc.