Política

Compromís demana a Catalá que pose en marxa el Segon Pla de Seguretat Viària de València

1 minut

Cotxes circulant pel carrer Colón de València

Amb el gran objectiu de reduir l'accidentalitat garantint la mobilitat segura dels diferents usuaris de l'espai públic a la ciutat de València, la regidoria de Mobilitat Sostenible —liderada llavors per Giuseppe Grezzi— va començar en 2017 i va materialitzar en 2018 un treball per a diagnosticar els problemes, determinar les metes i establir les estratègies per a aconseguir-lo, arreplegades totes elles en un Pla de Seguretat Viària, el seguiment del qual competia tant al servei de Mobilitat Sostenible (sota la supervisió de Grezzi) com al de Policia Local (gestionat llavors pel PSOE).

Este tenia una viabilitat de 5 anys, complits el passat estiu, i era llavors quan calia analitzar el seu compliment i actualitzar-lo ateses les noves circumstàncies. No obstant això, transcorregut un any de la seua caducitat, l'Ajuntament no sembla haver fet cap pas en este sentit malgrat estar les dues àrees implicades ara mateix sota la supervisió del mateix regidor.

"L'escenari ara és idíl·lic perquè València siga una ciutat amb zero accidents, perquè com nosaltres haguérem volgut —encara que vam tindre l'oposició del PSOE— les àrees de Trànsit (abans Mobilitat Sostenible) i el control del mateix a través de la Policia Local depenen del mateix regidor, per la qual cosa, gestionades coherentment, una pota no hauria de remar en direcció contrària a l'altra", apunta Grezzi. No obstant això, com afig, "el que està succeint és el contrari, i el nombre d'accidents de trànsit greus i mortals i el descontrol del mateix s'han incrementat des d'estiu de 2023, mentre el regidor Jesús Carbonell, sobre el qual recau tota la responsabilitat, sembla centrat exclusivament a les persones que van en patinet".

Per eixe motiu, el regidor de Compromís ha traslladat a la pròxima comissió de Ple l'actualització i posada en marxa del Segon Pla de Seguretat Viària de València. "Amb un document marc d'eixe tipus i l'àrea de Policia Local tan implicada com ho estava el servei de Mobilitat Sostenible en l'objectiu d'acabar amb les infraccions de trànsit i afavorir la mobilitat segura dels diferents usuaris de l'espai públic, València podria ser una ciutat absolutament segura per a tots, però això depén de la voluntat del senyor Carbonell", apunta Grezzi.

Això, recorda, evitaria situacions com les detectades i denunciades per Compromís en els últims mesos d'absència absoluta de controls de velocitat en carrers amb limitació 30 per hora i en les grans avingudes de la ciutat en les quals es produïxen els accidents amb pitjors conseqüències (fins i tot a posteriori dels mateixos accidents), com ha reconegut el mateix Carbonell en resposta a preguntes de la formació valencianista.

"L'objectiu a aconseguir és el de zero accidents mortals i greus i per a fer-ho possible cal avançar en la mobilitat segura dels diferents usuaris de l'espai públic: reduir el risc d'atropellament a vianants, ciclistes i persones amb diversitat funcional; reduir el risc d'accidents de trànsit en interseccions; combatre l'excés de velocitat en els desplaçaments; combatre la indisciplina en els semàfors; combatre el consum d'alcohol i drogues en la conducció; reduir el nombre d'accidents amb conductors menors de 35 anys; reduir el nombre d'accidents amb vehicles de motor de dues rodes i aprofundir en el coneixement de l'accidentalitat urbana a València. Sobre el paper —afig l'extitular de Mobilitat Sostenible— és una cosa a la qual ningú s'oposaria, però en la pràctica hui dia la principal oposició l'exercix el govern de María José Catalá".

"Esperem, que el PP rectifique arran d'esta moció", apunta Grezzi per a concloure, no sense abans recordar que la moció també inclou un recordatori perquè el govern local faça efectiu l'acord aconseguit per unanimitat en el Ple d'abril de 2023 d'"Institucionalitzar el Dia contra la Violència Viària"; o el que seria el mateix, que el mateix Ajuntament siga qui el convoque i es faça càrrec de l'organització d'eixa efemèride té lloc periòdicament cada tercer diumenge de novembre. Un fet que no va succeir ja l'any passat sota el mandat de María José Catalá.