El síndic de Compromís en les Corts Valencianes, Joan Baldoví, junt amb el portaveu d’Educació de la coalició, Gerard Fullana, han presentat la campanya Salvem escoles. Es tracta d’una radiografia de les millores i construccions d’escoles i instituts que el Botànic va planificar per al període 2024-2027 i que ara, des de la Conselleria d’Educació, es posa en risc. Són canvis que el PP vol impulsar mitjançant la normativa que regeix la delegació d’accions als ajuntaments amb el pla Edificant (Decret llei 5/2017) i la retallada de pressupost en infraestructures educatives per a 2024.
Segons els representants de Compromís “les retallades en el pressupost i els canvis en la normativa es traslladen a una realitat molt concreta sobre el terreny: corren perill obres de 341 centres educatius en 178 poblacions. Són quasi 1.400 milions d’euros adjudicats i reservats en plurianualitats, que afecten també directament al sector de la construcció: 35.000 llocs de treball directes i indirectes”.
En aquesta línia, Joan Baldoví ha explicat que “denunciem públicament el desmantellament de la construcció d’escoles i instituts, de nord a sud, per part del PP. Ho estan intentant per la porta de darrere, mitjançant la Llei de mesures i el pressupost de la Generalitat per a 2024. Les conseqüències són gravíssimes: amb una retallada de més de 121 milions d’euros per a l’any que ve i la potestat de decidir unilateralment la revocació de delegacions d’obres en pobles i ciutats governats per ajuntaments de tots els colors polítics. Cal que, tant els consistoris com els milers de famílies afectades, sàpiguen que centenars de construccions planificades estan en risc greu d’anul·lar-se per part de Carlos Mazón”.
Pel que fa a la retallada de pressupost per a construir centres educatius, el síndic de Compromís ha apuntat que “ara mateix hi ha moltes actuacions en marxa i moltes en diferents processos de tramitació, que amb aquesta retallada es poden bloquejar”.
Pel que fa a la revocació de delegacions en Edificant, el Consell vol modificar la normativa del programa en l’article 77 del projecte de Llei de mesures fiscals, de la Generalitat, mitjançant la frase “la delegació podrà ser revocada per raons d’interés públic per una resolució de la persona titular de la conselleria amb competències en matèria d’educació”.
"Des de Compromís hem presentat una esmena per eliminar aquest punt, perquè atorga al conseller d’Educació, José Antonio Rovira, la capacitat de paralitzar les obres d’un institut que ja té els andamis posats, la licitació d’una nova escola, la redacció del projecte d’uns conservatoris o l’impuls de centres específics d’FP, sense donar cap tipus d’explicació ni aplicar criteris transparents”. “S’afig més obscurantisme, incertesa i caos en educació amb un tema central com les infraestructures escolars”, ha explicitat Gerard Fullana.
Joan Baldoví i Gerard Fullana han detallat les primeres accions que Compromís emprendrà per “impedir que el PP dinamite la construcció escoles públiques en els pròxims quatre anys”. “Donarem suport a les comunitats educatives i les associacions de mares i pares de les 341 obres planificades que corren risc de no fer-se en 178 pobles i ciutats”. “També durem a terme accions jurídiques i administratives perquè la legalitat de revertir delegacions no està gens clara”.
El GP Compromís també té preparades esmenes al pressupost de la Generalitat de 2024 perquè s’incloguen les partides pressupostàries pertinent per dur endavant delegacions en marxa i l’inici de tramitacions i d’obres que començaven l’any que ve.
15 obres planificades en Edificant corren ja un greu perill explicitat
A principis de novembre, des del departament del conseller d’Educació del PP ja es va signar una “declaració de lesivitat” de varies delegacions del pla Edificant. És un avís a 12 ajuntaments que tenen delegades 15 actuacions i amb fons econòmics adjudicats per a emprendre les tramitacions.
La Conselleria de Jose Antonio Rovira ha iniciat el procediment per anul·lar esta tramitació d’obres “posant com a excusa que es van fer efectives quan el govern del Botànic estava en funcions”. “La realitat és ben distinta, per algun costat han de començar a eliminar construcció d’obres d’Edificant i han començat per les últimes delegacions”, ha valorat el diputat Gerard Fullana.
El total econòmic d’estes 15 actuacions concretes és de 63,5 milions d’euros i els afectats directes, si no es paralitza la decisió, són els veïns i veïnes de Benicarló, Betxí, Borriol, Albalat dels Sorells, Burjassot, Casinos, Mislata, Quartell, Sagunt, Senyera, Petrer i Villena. En alguns casos volen paralitzar la nova construcció d’escoles i instituts que estan en mal estat; també construir centres que no existien i que són necessaris per planificació educativa; i en altres casos es tracta d’ampliacions i millores importants com la redefició de patis escolars o la instal·lació de sistemes d’eficiència energètica.