El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha assistit a la Fira Internacional de Turisme (Fitur) a Madrid, un dels majors aparadors turístics del món que se celebra del 19 al 23 de gener.
Allí, ha volgut ressaltar que la presència de la Comunitat Valenciana en aquesta edició de Fitur es basa en tres pilars: diversificació, promoció i cuidar la credibilitat com a destinació turística.
En aquesta línia, ha assenyalat que "el 80% d'un territori turístic és la seua reputació, podran vindre virus però preservar la credibilitat i la reputació és el que ens mou a ser ací".
El secretari autonòmic de Turisme ha manifestat que "enguany esperem que siga el de la vertadera transició a la normalitat, ja que venim d'un túnel molt llarg, en el qual aquest sector ha patit molt però ha tingut la capacitat de plantar cara".
Colomer ha destacat la capacitat de renovar-se que té el sector turístic, així com "de recuperar el nostre model de negoci, el nostre posicionament nacional i internacional".
Per al titular de Turisme "Fitur és una gran cita a escala global", un espai "on les empreses tindran la seua zona de negoci en el nostre estand, que s'ha dissenyat perquè la gent se senta confortable en la negociació".
En aquesta línia, ha reiterat que "és una fira on hem de donar-li aqueix enfocament tècnic i professional perquè és un espai per a vendre, el suport institucional està bé, però el fonamental i el més important és l'empresa turística valenciana i el seu esforç per continuar innovant".
Sentiment d'unitat
Colomer ha posat l'accent que "enguany la Comunitat Valenciana acudeix a Fitur amb una partitura compartida, amb un sentiment d'unitat del sector turístic i amb una governança col·laborativa, per a explicar-li a tots, la nostra gran diversitat en l'oferta turística".
Així mateix, ha destacat la iniciativa de la ciutat de València que permet mesurar la petjada de carboni i el seu impacte i poder així compensar. Per a Colomer, és clau "iniciar una transició energètica per a ser un destí que complisca amb els ODS, i que ens permeta ser seu de grans esdeveniments".
Mirada cap a segments amb major capacitat de despesa
Respecte a la presència de la Comunitat Valenciana en l'espai LGBT+ en Fitur, Colomer ha declarat que "un any més repetim la nostra participació en aquest espai dedicat a un segment que experimenta un creixement global constant i amb gran capacitat de despesa".
"Som un territori sense complexos, sense fronteres, oberts a tots, i amb la certesa que el Play Games de la ciutat de València ens reposicionarà en aquest segment d'una manera contundent a escala internacional", ha afirmat.
Colomer ha qualificat de "mirada molt superficial" aquella que només es basa en la quantitat i ha afirmat que "el nivell de despesa és clau i és el que ens ha de guiar en la cerca de la demanda".
Focus posat en la consolidació
Per a Colomer, "enguany el focus continua sent la consolidació", al mateix temps que ha remarcat que "la promoció és l'art de la constància".
En aquest sentit, ha repassat les actuacions vinculades a Fitur que Turisme Comunitat Valenciana ha impulsat en aquesta edició, com la plataforma virtual perquè les empreses valencianes puguen fer negoci, que continuarà oberta fins al pròxim 15 de febrer, així com els nous catàlegs B2B amb 281 experiències turístiques per a incentivar les reserves del Bo Viatge, i que es van presentar a més de 100 agents de viatge dilluns passat 17 de gener.
Recuperació de mercats prioritaris
Respecte a la tendència dels mercats, Colomer ha afirmat que "la notícia del mercat britànic d'alleugerir les condicions de retorn ja ha despertat l'interés de reserves al nostre destí, que es preveuen a partir de la pròxima primavera i Setmana Santa".
"El turisme francés cal consolidar-lo, ja que va ser el més important durant el 2021 per motius conjunturals", ha afegit, i s'ha mostrat partidari de "convertir en estructural el creixement del turisme interior valencià", a través d'iniciatives com el Bo Viatge. "El turisme valencià conforma el 60% del volum del turisme nacional en la Comunitat Valenciana".
Lideratge en innovació i tecnologia turística
L'estand de la Comunitat Valenciana ha arrancat la seua primera jornada en aquest certamen amb una presentació a manera de col·loqui, sota el títol de 'Comunitat Valenciana, Destinació Turística Intel·ligent', en la qual han participat els municipis de Benidorm, Altea i València juntament amb Colomer.
Per al titular de Turisme "qui es preocupa pels seus veïns, ja està construint la ciutat hospitalària que busca el turista" i ha ressaltat que "la dada és rellevant si saps analitzar-lo i prendre després decisions amb aqueixa intel·ligència que t'aporta".
De la mateixa manera, ha recordat que "tenim una Xarxa DTI la més potent d'Espanya, amb 94 ciutats turístiques enrolades en aqueix canvi de paradigma, que és el futur".
Per part seua, l'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, ha assenyalat durant aquest col·loqui que "el nostre municipi ha hagut de lluitar sempre contra missatges de gent que no ens coneix" i que "la sostenibilitat, la innovació i la tecnologia són valors que ens porten cap a l'avantguarda i pels quals Benidorm aposta clarament".
L'alcalde d'Altea, Jaume Llinares, s'ha mostrat partidari d'apostar per la intel·ligència digital, així com d'adaptar la tecnologia per a millorar la proposta turística del seu municipi. "Si som capaços de millorar així la vida dels ciutadans i l'experiència del visitant, estarem avançant", ha afegit.
En aquesta edició de Fitur assisteixen 186 empreses de valencianes i, com a novetat, l'estand de la Comunitat Valenciana, situat en el pavelló 7 d'Ifema, dedica un espai especial i propi a festivals i al 125 aniversari de la troballa de la Dama d'Elx.