Política

La central nuclear de Cofrents tancarà en 2030 després de la confirmació del Govern i Iberdrola

El Govern espanyol està decidit a mantindre el full de ruta acordat en 2019 amb els operadors de les centrals i Enresa

2 minuts

Central nuclear de Cofrents

El Govern d'Espanya i Iberdrola han confirmat que el tancament de Cofrents el novembre de 2030 es mantindrà malgrat l'actual crisi energètica per la dependència del gas i el retard en el desplegament de renovables. El Govern espanyol està decidit a mantindre el full de ruta acordat en 2019 amb els operadors de les centrals i Enresa, l'empresa pública espanyola encarregada de gestionar els residus radioactius i desmantellar les instal·lacions nuclears.

Seguint la mateixa fórmula que Alemanya, país on recentment han tancat els seus tres últims reactors, Espanya no variarà la seua estratègia llevat que hi haja un canvi de govern, ja que el PP advoca per l'energia nuclear, però l'elevada pressió fiscal que suporten les centrals complica la possibilitat d'una pròrroga per falta de rendibilitat.

El bloqueig en els dos últims anys del desenvolupament de centrals d'energies renovables per discrepàncies en el si del Consell ha agreujat la dependència energètica de la regió respecte a la central nuclear de Cofrents, a només set anys del seu tancament. El Fòrum de la Indústria Nuclear Espanyola, la patronal del sector, afirma que actualment només treballa en l'escenari d'un tancament ordenat dels set reactors actius, que començaria en 2027 amb la parada d'Almaraz I a Càceres i acabaria en 2035 amb Vanadellós II a Tarragona i Trillo a Guadalajara.

Iberdrola, propietària de la central de Cofrents, subratlla que la posició de la companyia "és complir l'acord aconseguit amb el Govern i Enresa en 2019 sobre el tancament ordenat de la central nuclear. És una qüestió de política energètica que ha de gestionar el Govern. Si el Govern proposara la pròrroga de les centrals nuclears més enllà de la data de tancament acordada en el conveni, caldria analitzar cas per cas les condicions de la proposta, incloent-hi terminis i condicions. Les centrals nuclears necessiten ser rendibles i estar adequadament compensades per a garantir una extensió de la seua vida útil."

"Iberdrola insisteix que les seues centrals nuclears espanyoles estan en perfecte estat de funcionament i contribueixen a la seguretat del subministrament elèctric d'Espanya. La iniciativa de modificar el protocol ha de partir del Govern. Durant aquest temps, les empreses estan prenent les mesures necessàries per a complir amb l'acord vigent", ha dit el portaveu d'Iberdrola.

Per part seua, el Fòrum de la Indústria Nuclear es fa ressò de la postura d'Iberdrola i afirma que actualment està centrada en l'escenari de tancament, encara que admet que el Govern podria canviar en el futur el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima si no es garanteix el subministrament energètic d'Espanya. Fonts de l'organització van explicar que la central nuclear de Cofrents genera energia durant 8.000 hores a l'any, mentre que les plantes fotovoltaiques valencianes ho fan durant 1.400 hores, és necessari un desplegament massiu de parcs d'energies renovables.