Carlos Mazón: "Amb el rebuig a la reforma i a la reparació urgent de l'embassament de San Diego, el Govern d'Espanya torna a negar a Alacant l'aigua que mereix i necessita"

Guardar

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. Foto Rober Solsona
El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. Foto Rober Solsona

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha manifestat que "després de rebutjar la reforma i la reparació urgent de l'embassament de San Diego, que és la clau que l'aigua del Xúquer al Vinalopó puga fluir cap als regants, el Govern d'Espanya torna a negar a la província d'Alacant l'aigua que mereix i necessita".

Així s'ha pronunciat després de conéixer que el Govern central no escometrà les obres necessàries per a reformar l'embassament de San Diego a Villena, infraestructura vital per al correcte desenvolupament del transvasament Xúquer-Vinalopó. En este sentit, ha assenyalat que "no contents amb paralitzar 26 vegades de manera política i injustificable el transvasament Tajo-Segura, ara ens volen paralitzar el transvasament Xúquer-Vinalopó".

El cap del Consell ha destacat que "mentre des de la Generalitat Valenciana ja estem gestionant en temps rècord totes les obres del posttransvasament i executant-les amb una inversió de més de 30 milions d'euros en els trams 1 i 2, el Govern d'Espanya ens diu que no es pot embassar aigua en San Diego perquè la reforma no és prioritària", per la qual cosa no podrà discórrer l'aigua per eixes obres.

Mazón ha assenyalat que "el Govern de Pedro Sánchez ens està menystenint, ens neguen els transvasaments, les canalitzacions, l'aigua que necessita la província d'Alacant". "Des de la Comunitat Valenciana -hi ha afegit- "no admetem ni una excusa més, perquè el que ha ocorregut amb l'embassament de San Diego és impresentable".

Estudi de 'Vertebració ferroviària de la província d'Alacant'

Durant la seua intervenció en la presentació de l'estudi de 'Vertebració ferroviària de la província d'Alacant' el cap del Consell ha apostat per la unitat d'acció entre entitats i institucions per a dotar la província d'Alacant de les infraestructures ferroviàries necessàries, des del rigor, perquè "s'ha demostrat massa vegades a invertir a Alacant és un acte de retorn a l'economia espanyola i de la Comunitat".

Carlos Mazón ha destacat que es tracta d'"un estudi solvent i seriós" que mostra les mancances i deficiències en matèria d'infraestructures provocades per la programació tardana del Govern d'Espanya. En este sentit, ha recalcat que "des de la Generalitat estem desbloquejant infraestructures que estaven oblidades, com el tramvia Dénia-Benidorm o el tramvia Dénia-Gandia". Igualment, s'ha referit a la posada en marxa del tramvia d'Elx i la intermodal d'Alacant, "que eren un deute i que estem complint amb un compromís molt seriós".

De la mateixa manera, ha manifestat que "mentre vam ser els últims dels mereixedors a rebre la línia d'alta velocitat, som els primers a aportar rendibilitat a l'AVE". Així mateix, ha destacat que, després de rebre els últims l'ampliació de l'Aeroport Alacant-Elx-Miguel Hernández, "som els primers a retornar rendibilitat al PIB nacional amb l'entrada de divises, gràcies al turisme". És per això que "quan parlem d'infraestructures, no estem parlant simplement d'uns números de licitació".

Contingut de l'estudi

Este estudi inclou diverses recomanacions clau per a la millora de la xarxa ferroviària de la província d'Alacant, entre les quals destaquen la duplicació del túnel d'Elx, que només compta amb una via, per a millorar la freqüència i operativitat del servici de rodalia entre Alacant i Elx; accelerar les obres de la variant de Torrellano, reduint el termini d'execució de deu a sis o set anys, i la connexió amb l'Aeroport Alacant-Elx-Miguel Hernández amb les ciutats d'Elx i Alacant.

Així mateix, inclou el suggeriment d'incorporar el trànsit de passatgers en el corredor mediterrani, optimitzant el seu ús per a no limitar-lo únicament al transport de mercaderies, i la inclusió de ramals que connecten amb el projecte del tren de la costa, millorant la connectivitat a la província.

El president de la Generalitat ha assistit a la presentació de l'estudi 'Vertebració ferroviària de la província d'Alacant' realitzat per l'Institut d'Estudis Econòmics d'Alacant (INECA), la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), la Cambra de Comerç d'Alacant i Hosbec. Un acte al qual també han assistit el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, i la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes.

Destacats