Carlos Mazón destaca la unitat amb el sector per a reclamar un pacte nacional de l'aigua que "solucione els problemes d'una vegada per sempre"

Guardar

Acord Séquia Reial del Xúquer
Acord Séquia Reial del Xúquer

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat la unitat amb el sector agrícola per a demandar "un gran pacte nacional de l'aigua" que aposte per la igualtat de totes les comunitats amb unes regles de joc comunes perquè "tots els agricultors continuen treballant".

El president s'ha pronunciat d'esta manera després de la firma del decret d'ajudes a la Séquia Reial del Xúquer en un acte que ha comptat amb representants de l'entitat, encapçalada pel seu president Antonio Costa, i el conseller d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Miguel Barrachina.

Mazón ha agraït el paper d'esta institució amb més de 750 anys d'història que és un senyal d'"identitat, tradició, cultura, patrimoni i respecte pel medi ambient" i que està molt conscienciada amb l'aigua, al mateix temps que ha destacat la seua aportació com "els primers enginyers hidràulics de la nostra Comunitat que van pensar i van treballar per i perquè l'aigua arribarà als nostres pobles i als seus camps".

D'esta manera, ha indicat que fruit d'este esforç "hui dia més de 20.000 agricultors continuen cultivant la terra en 20 municipis de la Ribera Alta, la Ribera Baixa i l'Horta Sud demostrant que l'aigua és riquesa". Sobre este tema, el màxim representant de l'executiu valencià ha afirmat que "l'aigua, el reg i l'agricultura són fonamentals per al present i el futur del nostre territori, indústria, oci o turisme"

Durant la seua intervenció, el cap del Consell ha fet referència al decret pel qual la Generalitat destina més de 12,6 milions d'euros per a la realització d'obres de modernització de regadius, que ajuden a pal·liar els efectes que està causant la situació de sequera, en el marc del Conveni d'Alarcón del 2001. Mazón ha mostrat el seu compromís per "invertir amb rigor en l'ús dels nostres recursos hídrics perquè arriben a totes les comunitats i municipis".

En este sentit, ha assegurat que esta millora en els sistemes de regadiu contribuïx "a generar ocupacions de qualitat, estalvi d'aigua i potenciar els nostres camps amb noves tecnologies i energies renovables".

Eficiència mediambiental i millora de la xarxa de transport

Esta línia d'ajudes està destinada al finançament de les aportacions econòmiques que la Comunitat de Regants de la Séquia Reial del Xúquer ha de fer per a completar l'execució de les obres de modernització de regadius, que són finançades en un 80 % per l'empresa pública Societat Mercantil Estatal d'Infraestructures Agràries (Seiasa).

En concret, a través d'este conveni es millorarà significativament l'eficiència hídrica i, per consegüent, l'estalvi d'aigua en els seus sistemes de regulació, transport, distribució i aplicació dels recursos, perquè no s'agreuge la situació en el cas que continue este episodi de falta de pluges.

Així, amb esta aportació de la Generalitat es duran a terme obres mediambientals i d'adequació de les xarxes de transport i distribució de huit sectors de la Séquia Reial del Xúquer. Les actuacions es desenvoluparan en tres anualitats, de manera que per a l'any 2024 es destinen 2,1 milions d'euros, per a 2025 la quantia serà de 4 milions d'euros i per a 2026 les ajudes quasi arribaran als 6,4 milions d'euros.

Destacats