Carlos Mazón destaca l'aposta valenciana en tractaments contra el càncer durant la seua visita a l'Hospital La Fe

L’Hospital La Fe comptarà amb una planta de prototeràpia, una modalitat especial de radioteràpia que utilitza protons en compte de raigs X

Guardar

Visita de Carlos Mazón i el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, a l'Hospital La Fe
Visita de Carlos Mazón i el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, a l'Hospital La Fe

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat l’entrada de la Comunitat Valenciana “en la primera velocitat de la lluita contra el càncer a Espanya” amb l’acceleració al màxim de les obres de la futura planta de prototeràpia de l’Hospital La Fe de València durant la visita a la parcel·la que allotjarà esta nova instal·lació.

Una visita a la qual també ha assistit el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, juntament amb l’equip de servici oncològic de l’Hospital La Fe.

El cap del Consell  ha destacat la innovació que suposarà este nou tractament que hem rebut amb els braços oberts, “sobretot perquè este equip específic de prototeràpia s’instal·la a la Comunitat dins del paraigua de l’extraordinari servici d’oncologia del qual disfrutem en la sanitat pública valenciana”.

Per a posar en marxa esta nova tecnologia de tractament oncològic, el centre hospitalari crearà una nova edificació de 5.491 metres quadrats que inclou un búnquer de 351 metres quadrats.

El nou centre de prototeràpia de La Fe compta amb una inversió de 50 milions d’euros, la mitat dels quals corresponen a l’equip donat per la Fundació Amancio Ortega. La redacció del projecte i l’execució de les obres necessàries per a instal·lar-lo ascendixen a més de 25 milions d’euros i seran a càrrec de la Conselleria de Sanitat.

Durant la seua intervenció, Carlos Mazón ha volgut traslladar el seu agraïment a la Fundació Amancio Ortega davant de “l’incomprensible rebuig que en alguns grups va generar esta donació”. Les obres del centre de prototeràpia s’iniciaran este estiu i l’edifici quedarà finalitzat en un any. Posteriorment, s’iniciarà el seu equipament. El centre de prototeràpia estarà en funcionament en el segon semestre de 2026.

La Conselleria de Sanitat serà l’encarregada de la instal·lació i posada en funcionament, d’aportar els recursos humans necessaris per a l’ús de l’equip, del pla de formació del personal i del manteniment. El president ha traslladat que des del Consell  “estem posant tots els recursos necessaris perquè ningú es quede fora de l’última generació de tractaments avançats”.

Este nou sistema de tractament estarà indicat per a pacients oncològics i tumors cerebrals, de cap i coll, medul·la espinal, pulmó, tumors oculars, sarcomes, entre altres, però especialment per als pacients oncològics pediàtrics.

Durant la visita, Carlos Mazón, ha volgut tindre unes paraules d’agraïment al sistema sanitari valencià per la seua actuació durant l’incendi ocorregut al barri de Campanar de València la setmana passada.

Sistema pioner

La prototeràpia és una modalitat especial de radioteràpia que empra protons en compte de raigs X (electrons), la qual cosa permet un alliberament més localitzat de la radiació, una millor distribució de la dosi i menor irradiació de teixit sa circumdant. Això la fa especialment indicada per a pacients oncològics de llarga supervivència i, especialment, en població pediàtrica.

Este nou equip és un dels 10 equips de prototeràpia per a tractar pacients oncològics que la Fundació Amancio Ortega ha donat al Sistema Nacional de Salut. L’equip, d’alta precisió i última generació, s’instal·larà a l’Hospital La Fe i donarà servici als pacients de la xarxa pública de tota la Comunitat Valenciana a més d’altres territoris limítrofs “des de la solidaritat i l’equitat que la Comunitat Valenciana precisa” ha assenyalat Mazón. Serà el primer equip de prototeràpia de la xarxa pública valenciana.

La posada en marxa del nou equip de prototeràpia requerirà la incorporació de 39 nous professionals que s’incorporaran als 61 professionals amb els quals ja compta l’hospital, per la qual cosa en total seran 100 els especialistes que atendran este nou servici de tractament oncològic.

Destacats