Carlos Mazón advoca per una "necessària" combinació d'energia tradicional i renovable

El president del Consell va reiterar durant la setmana passada el seu rebuig al pla del govern central de tancar la central nuclear de Cofrents

Guardar

La central nuclear de Cofrentes notifica una parada automática del reactor por pérdida de agua
La central nuclear de Cofrentes notifica una parada automática del reactor por pérdida de agua

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, s'oposa al tancament de la central nuclear de Cofrents alhora que defén l'ús de les energies renovables en la Comunitat Valenciana. Mazón considera la combinació dels dos tipus d'energia com a "necessària" per a aconseguir la sobirania energètica del territori.

Durant la setmana passada, el president va insistir en diverses ocasions en què el Consell necessita una pròrroga a Cofrentes, afirmant que és "una irresponsabilitat" desprendre's de colp del 45% de l'energia produïda en la Comunitat Valenciana.

La decisió del govern central de tancar les centrals nuclears espanyoles ha suscitat les queixes del Consell, qui consideren que no existix un criteri comú per part del PSOE a l'hora de referir-se a l'energia nuclear. Mazón afirma que tant Compromís, com Sumar, com el PSOE "no saben" si estan en contra o a favor d'esta mena d'energia. Segons el president, esta falta de criteri únic sobre "l'assumpte més estratègic respecte a la competitivitat de la Comunitat Valenciana de les últimes dècades" és la raó de la pobresa energètica "heretada del Govern del Botànic". Mazón insistix que esta falta de criteri únic és "intolerable".

Des del Consell defenen que la nuclear, "tal com afirma la Unió Europea", és una energia "neta, barata i que aporta capacitat i competitivitat". Mazón utilitza l'exemple de països com Suècia, qui potenciarà "la seua capacitat nuclear"; el Regne Unit, on es pretén "quadruplicar" esta font d'energia o Alemanya, país que assegura que "es penedix" d'abandonar l'energia nuclear i que "ja està reculant" en este sentit.

Davant esta situació que s'està donant a Europa, Mazón lamenta que a Espanya, des del govern central, s'estiguen fent passos en la direcció contrària, alguna cosa que el president qualifica de "falta de sentit comú". El president del Consell advertix que no és viable dependre únicament de Rússia i d'Algèria en tema energètic mentre advoca per una sobirania real en estos termes: compatibilitzant les formes d'energia tradicionals amb les renovables.

D'altra banda, el president Mazón advertix que no entrarà a analitzar les "condicions que el govern central va imposar" a Iberdrola perquè tancara la planta de Cofrents per a 2030. A més, afig que "li consta" que tant esta empresa, com la comarca, estan interessades a prorrogar la vida útil de la central de la localitat.

Mazón reclama a tota la Comunitat Valenciana que, des del respecte al medi ambient, es pronuncie contra esta mena de mesures per a "no perdre competitivitat" i perquè els servicis de llum i aigua no s'encarisquen en excés. En este sentit, el president pensa que "s'ha avançat massa en contra del sentit comú".

Per part seua, la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, també es va pronunciar la setmana passada referent a esta qüestió. Durant la seua intervenció en el Fòrum Europa Tribuna Mediterrani, va reclamar a "tota la societat valenciana" que duguera a terme una reflexió sobre el futur de la planta de Cofrents, entenent "la necessitat de prolongar la seua vida útil". Per a Montes, es tracta d'una qüestió l'impacte i la importància de la qual es pot equiparar a l'ampliació del port de València o la necessitat de portar aigua.

Montes afig que "la central nuclear de Cofrents té una planta bessona als Estats Units que està en perfecte estat i la vida útil del qual s'ha ampliat altres 20 anys". Segons la consellera, si la Comunitat Valenciana es queda sense la producció de la planta, no es disposa de "fonts energètiques alternatives suficients per a cobrir este buit".
 

Tancament de les centrals nuclears de tota Espanya

El 27 de desembre del passat any, el govern central va aprovar el 7é Pla General de Residus Radioactius que, entre altres mesures, establix el tancament de les centrals nuclears espanyoles entre l'any 2027 i el 2035.

El principal objectiu d'esta sèrie de mesures és gestionar l'emmagatzematge dels residus radioactius que es generen al país. Actualment, en general, estos residus s'emmagatzemen en cada central.

En un principi, amb l'anterior normativa, es pretenia emmagatzemar tot este material en un magatzem temporal centralitzat (ATC) a Villar de Cañas, a Castella-la Manxa. Amb el nou pla s'establix que estos residus es repartisquen entre set magatzems individuals (ATI), és a dir, un per cada central. Esta modificació comporta un major cost econòmic a l'hora de gestionar estos materials.

Totes estes decisions es van recordar el març de 2019 de manera conjunta entre el govern central i les empreses que gestionen cadascuna d'estes plantes. No obstant això, segons el Fòrum de la Indústria Nuclear Espanyola, la situació energètica en el món ha canviat dràsticament i moltes d'estes empreses elèctriques han traslladat a l'administració el seu desig de prolongar la vida útil de les centrals nuclears.

En l'àmbit internacional, organismes com l'Agència Internacional de l'Energia advoquen per l'ús de l'energia nuclear argumentant que l'ús de fonts renovables no és suficient per a acabar amb l'escalfament global, i que estes formes d'energia han de ser complementades amb fonts que garantisquen el subministrament de manera contínua.

Destacats