Carlos Mazón advoca per continuar liderant el canvi a la Comunitat Valenciana des de la cultura del diàleg

Guardar

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. Foto Rober Solsona
El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. Foto Rober Solsona

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha advocat per continuar liderant el canvi a la Comunitat Valenciana des de la cultura del diàleg i ha apel·lat als partits a pensar en els ciutadans durant la seua intervenció en Encuentros Ser Radio Valencia.

El cap del Consell ha reiterat la seua aposta per mantindre un diàleg permanent amb els diferents grups polítics, pensant en el millor per als cinc milions de ciutadans de la Comunitat Valenciana. Així, com a exemple d'este consens ha recordat el primer acord aconseguit amb Compromís perquè hi haguera un representant de cada partit en la Mesa de les Corts i les converses que es mantenen amb la formació per a tirar avant la Llei d'accessibilitat universal.

Mazón ha destacat les diferents mesures posades en marxa per l'executiu valencià durant el seu primer any de govern, "des del primer Ple del Consell en el qual vam acabar amb l'impost a la mort, fins a l'últim en el qual vam aprovar el Decret de simplificació administrativa". Així, ha destacat la posada en marxa de l'educació gratuïta de 0 a 3 anys, la reforma fiscal o les diferents mesures que es duen a terme en matèria d'igualtat.

En esta línia, ha incidit en la defensa contra la violència sobre la dona que fa el Consell amb l'augment del pressupost d'Igualtat en un 40 % o la licitació dels centres 24 hores d'atenció a la dona als quals "els hem donat estabilitat i hem augmentat els seus recursos i operativitat" perquè "ni un pas arrere en violència de sobre la dona, sinó molts passos avant, com ja hem fet".

Així també ha subratllat l'aposta del Govern Valencià pel turisme, entenent la Comunitat Valenciana com a territori tax free, en suprimir la taxa turística que "obligava a pagar l'impost dins de la Comunitat Valenciana" als ciutadans del nostre territori i ens feia perdre competitivitat en els mercats internacionals.

Un any de gestió

El president de la Generalitat ha recordat l'herència rebuda de l'anterior Consell amb un deute de 60.000 milions.

Així, ha destacat el descens que s'ha produït en les llistes d'espera quirúrgiques de prioritat 1 d'un 64,3 % en menys d'un any.

També que davant de la inestabilitat heretada de la situació dels bombers forestals, este Consell va acordar un pla de xoc per a estabilitzar la plantilla i dotar-los de millors servicis i recursos, incloent-hi el tercer torn.

Mazón ha incidit en la necessitat que "els ciutadans de la Comunitat Valenciana sàpien la veritat" per la qual cosa s'ha encarregat una auditoria general al sector públic valencià després que la Intervenció de la Generalitat valenciana advertira de més de 800 milions d'euros "que en només dos anys s'han donat a dit".

Anivellament davant de finançament singular

El cap del Consell ha reclamat al Govern central que, després del Consell de Política Fiscal i Financera, pose en marxa el fons d'anivellament per a la Comunitat Valenciana. Mazón ha afirmat que "nosaltres no volem un finançament singular com vol Catalunya" sinó que és el que ens mereixem per a "estar al mateix nivell que els altres".

En este sentit, Mazón ha retret al PSPV que, mentre el Partit Socialista d'altres comunitats autònomes s'ha mostrat en contra de la proposta de finançament singular per a Catalunya, a la Comunitat Valenciana s'ha mostrat a favor renunciant a la "progressivitat i solidaritat".

Migració com a primer assumpte del país

Carlos Mazón ha reivindicat les polítiques que les comunitats autònomes estan duent a terme en matèria migratòria "amb solidaritat però amb moltíssima pressió" davant de la "irresponsabilitat del Govern d'Espanya". En esta línia, el president ha animat l'executiu central a "practicar la solidaritat amb la Comunitat Valenciana" dotant-la de recursos perquè "estem al 170 % de capacitat en els centres de menors".

Així, ha destacat les mesures preses per la Conselleria de Servicis Socials com les contractacions d'urgència per a habilitar nous centres d'acollida o l'adaptació d'albergs juvenils per a poder rebre els menors, perquè és un assumpte que no s'ha de tractar amb "falta de cor però tampoc de cap".

Mazón ha criticat la "insolidaritat" del Govern d'Espanya que no pal·lia la situació migratòria que hauria de "ser el primer assumpte del país, fins i tot per damunt del finançament autonòmic".

En este sentit, ha argumentat no estar d'acord amb la proposta de llei d'estrangeria perquè "ens lleva la veu a les comunitats autònomes" en el Consell d'Immigració.

Destacats