Política

Carlos Galiana: "El PP va començar a perdre les eleccions en els mercats"

Primera Part de la nova secció “Converses amb”

1 minut

Carlos Galiana: "El PP va començar a perdre les eleccions en els mercats"

València compta amb 17 mercats municipals, punt neuràlgics de la vida a cada districte de la capital del Túria. València Extra visita precisament el Mercat de Rojas Clemente, situat al districte d'Extramurs i construït als anys 60, i ho fem amb un convidat d'excepció Carlos Galiana, regidor de Comerç, Espai Públic i Relacions amb els mitjans de comunicació.

'Només l"alcalde i jo apostaven per 9 regidors en les eleccions de 2015.'

Carlos Galiana és actor de professió i un dia va decidir donar un pas a l'acció. "Jo sóc de les persones que sempre pensava que les coses no estaven bé però sempre pensava a vore si algú ho arregla. Un dia em vaig preguntar i per què no ho fas tu? El món de la cultura estava molt deixat i abandonat i un dia em vaig afiliar al Bloc". En 2015, Compromís va guanyar i de fet, Galiana es trobava en el 9 de la llista i ens ha confessat a València Extra que "només l"alcalde i jo apostaven per 9 regidors".

Una de les àrees de Carlos Galiana són els Mercats Municipals. Tres anys intensos de treball perquè en les seues paraules " venim d'una època on els Mercats estaven absolutament abandonats. Ens hem trobat en moltes deficiències a nivell d'infraestructures i per això, estem apostant molt i també en inversió." El Regidor destaca el valor genuí dels mercats municipals. "el tracte en els Mercats Municipals és absolutament diferent. En l'anterior infobaròmetre, la gent ha valorat moltíssim el xicotet comerç i els mercats municipals per la qualitat i també pel preu".

"Si només mirarem la part electoral, que crec que no és el meu cas però també està sempre present. Els mercats són generadors d’opinió, molt importants. Crec que l’anterior govern va començar a perdre les eleccions en els mercats precisament. Van ser els mercats els que el seu rebuig al govern municipal visualitzaren per part de la població eixa part que no estaven d’acord en l’anterior govern."

Galiana de fet considera els mercats municipals "centres que tenen molt a dir i a més estan situats en el centre dels barris, en els millors llocs dels barris. Per això, és una confluència de gent molt important i que hi ha de tractar molt be."

Nova ordenança municipal dels Mercats

L'aprovació del Nova Ordenança dels Mercats amb els vots del Govern de la Nau i també del Partit Popular introdueix novetats significatives. "Ara mateix  hi ha una ona de simpatia cap als mercats municipals, ja siga perquè la gent vol cuidar-se més, la gent s’està adonant de la importància de l’alimentació, hem sigut capital mundial de l’alimentació sostenible i el Mercat Municipal està sent una punta de llança d’açò" assenyala Carlos Galiana.

En eixa línia, "creiem que els mercats municipals han d’obrir per les vesprades. Sé que és canviar moltes dinàmiques de vida fins i tot de MercaValència que van a comprar a les 3.30 hores del matí. Al final una persona no pot aguantar des de les 3.30 que va a Mercavalència fins a tota la vesprada."

Mercat del Grau

És una de les grans notícies de la Regidoria de Comerç. València Extra va parlar amb Tomás Llavador, l'arquitecte responsable del futur Mercat del Grau. En paraules de Galiana, "És un projecte del qual estic molt orgullós perquè era un projecte que s’havia licitat altres vegades incloïa un pàrquing en el propi mercat, estava absolutament abandonat i només queden 4 parades."

"Tinguérem moltíssima sort en l’arquitecte que va fer el projecte perquè es va implicar moltíssim. Quan tens a l’arquitecte, tu li contes el que tu penses, el que tu vols, el que la regidoria vol fer, i ell ho va plasmar perfectament, després es va traure a licitació el projecte que no va tindre el suport de tots els grups municipals, només els del govern de la Nau, un projecte d’un mercat que jo no vaig a entendre mai".

Finalment, Tomás Llavador va guanyar el concurs "i va millorar  un projecte que nosaltres pensàvem que era immillorable. Va aportar les seues propostes i ara estem esperant que en qüestió de setmanes ja isca a licitació l’obra. Jo pense que continue o no continue a l'Ajuntament, eixe mercat acabarà fent-se. Estiga o no estiga en el pròxim mandat, quan passe pel mercat, ho voré i una part d’eixe mercat siga gran o xicoteta, és meua i de tot el meu equip de la regidoria de comerç."

Tot a punt per a la tercera edició del Bonic/a Fest

La tercera edició del Bonic/a Fest ja està a punt."Al final has de fixar-te en les teues pròpies experiències si jo no coneixia els mercats municipals i era el regidor, entendia que molta part de la ciutadania segurament tampoc els coneixia. El primer era ficar-los en el mapa, l’any passat la campanya va anar més pels propis venedors i enguany la campanya anirà pels compradors. És una línia que hem encetat i que estem molt contents " comenta Galiana.

Una de les grans preguntes és si podrem vore més d'una edició a l'any de Bonica Fest. Però tal com assenyala Carlos Galiana "és molt complicat fer un Bonic/a Fest perquè has de coordinar totes les accions en tots els mercats. És una despesa econòmica important però sí que és cert que l’altre dia al Mercat del Cabanyal férem l’entrada de la clòtxina, fa no molt en el Mercat de Rojas Clemente, es va fer una festa que van estar treballant en el tema de la sostenibilitat i volien celebrar-ho. D’ací a poc fem el 30 aniversari del Mercat d’Algiròs. Encara que no es faça una Bonic/a fest de forma conjunta sí que es fan festes i promocions individuals en cada mercat."

La situació de les terrasses

La situació de les terrasses també és un dels temes d'actualitat. "A la meua regidoria també hem de dir. “Jo done el carnet de conduir i si després un va a 140 no és la meua delegació, la meua competència controlar que vaja a 140”. Qualsevol ciutadà, qualsevol hostaler que passe per Russafa veu que està saturada. Qualsevol veí que passe pels carrers de Russafa s'adonara que hi ha llocs per on no es pot passar i fins i tot ocupen el paviment botonat que és per a la gent invident."

'Qualsevol ciutadà, qualsevol hostaler que passe per Russafa veu que està saturada. '

En eixe sentit, "Hem passat un període de 3 anys intentant parlar, negociar, campanyes de conscienciació, en la terrassa com a ta casa. No són només els turistes, no tenen la culpa de tot el que passa ací. Els valencians ocupem les terrases, tenim un oratge fantàstic fins i tot a partir del mes de març."

"Si tu tens un local que estàs complint i estàs traguen les taules i el del costat no ho està fent al final t’està fent competència deslleial. Hem de pensar un poc i n’hi ha espais de la ciutat com Russafa o Ciutat Vella o Convent de Santa Clara on hi ha una sentència judicial de 2007 i jo em tire del cap perquè com és possible que hem estat tants anys sense fer alguna cosa per a complir eixa sentència que era per soroll."

"Hem creat una mesa de terrasses i arribem a acords. Estic molt content perquè en la mesa de treball  s’està començant a parlar d’oci que és la següent part. Tenim un oci nocturn però hem d’oferir un tipus d’oci que no siga el de beure i no estar en el carrer. També hi ha un oci cultural que podem oferir."

El xicotet comerç

"Una ciutat sense comerç local, només de franquícies, no té ànima. Seria una ciutat com Madrid o Barcelona o qualsevol altra ciutat europea. Crec que hem de potenciar moltíssim eixe mercat."comenta Carlos quan parlem de l'essència del xicotet comerç

"De les campanyes que més content estic és per exemple la de Nadal perquè molta gent arriba el Nadal s’agafava l’AVE i anava a Madrid a fer les compres. Això ha passat moltes vegades. En la  campanya de Nadal, tant de xicotet comerç com per exemple la Nit de Cap d’Any o els arbres per tots els barris al final hem unit moltes forces per part de les diferents regidories i hem fet atractiva la ciutat."

A més, "quan fas atractiva la ciutat la gent ja no vol anar-se’n fora a comprar. Al contrari es vol quedar a la ciutat, inclús pot dir a les seues amistats que vinguen a València a comprar. Crec que era una de les tasques fonamentals."

Tal com explica Carlos, "Veníem d’un moment en què la marca de la ciutat estava relacionada amb la corrupció. És complicat de llevar-se-la de damunt però jo crec que a poc a poc encara que a nivell macro encara continua ahí, a nivell local la gent a poc a poc la gent està més orgullosa de la seua ciutat i això significa que compren en el xicotet comerç i que es queden en campanyes com a Nadal."

Un repte per a complir

Per acabar, volem conéixer un repte de Carlos Galiana per a complir. "A nivell de regidoria no m’agradaria acabar el mandat sense tindre un projecte per al Mercat de Sant Pere Nolasc. Vaig conseguir recuperar i salvar el Mercat del Grau, però encara tinc l’espina de Sant Pere Nolasc que encara té una venedora i jo crec que el barri i el mercat es mereix una segona oportunitat."

"Porte 3 anys treballant buscant sobretot la financiació perquè no és només una qüestió del Mercat sinó tot el que envolta al Mercat li fa falta una intervenció i estem parlant de molt de pressupost. És un dels objectius que tenim en la regidoria és que tinguem almenys el projecte per al Mercat de Sant Pere Nolasc."