L'última revisió duta a terme per l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) mostra com fins a quatre indicadors de canvi climàtic han batut rècords en aquest 2021. Tal és l'alteració del clima que les emissions humanes de gasos d'efecte d'hivernacle no van parar de pujar l'any passat arribant a rècords mai vistos. Entre altres coses, empitjora la concentració de gas en l'atmosfera, la pujada del nivell de la mar, la calor absorbida pels oceans i l'acidificació derivada d'això.
Tal com explica l'OMM respecte a la suma de tots aquests indicadors "les activitats humanes estan provocant canvis a escala planetària a la terra, l'oceà i l'atmosfera". Davant això, des de l'ONU fan una crida a l'augment de les inversions en les energies renovables la mateixa setmana en la qual es preveu que la Comissió Europea mesures per a impulsar el desenvolupament de l'eòlica i la solar com a antídot enfront de la dependència dels combustibles fòssils, alguna cosa que pateixen tot els països de la Unió Europea.
Respecte als indicadors, que han marcat topall, l'informe alerta que en 2020 es va marcar un màxim mundial de concentració de gasos d'efecte d'hivernacle i "les dades d'emplaçaments concrets indiquen que van continuar augmentant en 2021". Això s'acaba traduint en el fet que aqueixa capa de gasos reté la calor rebotada del Sol i recalfa el planeta, alguna cosa que altera considerablement el clima global.
Els oceans, per part seua, es continuen calfant "a nivells sense precedents". L'Organització avisa que la capa més superficial de les mars, fins als 2.000 metres de profunditat, va continuar calfant-se l'any passat "i tot apunta al fet que seguirà". Al seu torn, aquests espais s'acidificaran. Atés que les aigües de la mar es queden amb el 23% dels gasos d'efecte d'hivernacle que s'alliberen això fa que, en reaccionar gas i aigua, convertisquen aqueix mitjà en més àcid. El que "amenaça a organismes i serveis ecosistèmics i, per tant, a la seguretat alimentària, al turisme i a la protecció de les costes", detalla l'OMM.
L'últim indicador que fa referència l'informe és l'augment del nivell de la mar, que també va batre rècord en 2021. Entre 2013 i 2021, la mar ha augmentat una mitjana de 4,5 mil·límetres a l'any, més del doble del que es va mesurar entre 1993 i 2002. La pujada del nivell global de la mar en el món "comporta importants repercussions per a centenars de milions d'habitants de zones costaneres", avisen els científics.
Si bé el canvi climàtic es pot mesurar en aquests indicadors, també cal tindre en compte l'aparició cada vegada més freqüent de fenòmens meteorològics extrems. Les onades de calor, les inundacions i la sequera són algunes coses que cada vegada afecten de manera més greu en la Comunitat Valenciana, a Espanya, a Europa i a tot el món.
El canvi climàtic és una realitat: fins a quatre indicadors van marcar nivells màxims en 2021
L'ONU alerta la necessitat de triplicar la inversió en les energies renovables
Comentaris
Guardar
Destacats