Política

Cantó denuncia "adoctrinament" en llibres de valencià de Batxillerat i Educació li contesta que "li agrada més el circ" que resoldre problemes

1 minut

toni_canto

El diputat nacional de Ciutadans (Cs) per València Toni Cantó ha denunciat aquest dimecres que a la Comunitat Valenciana, "de la mateixa manera que a Catalunya i Balears", hi ha llibres de text que "incorren en adoctrinament". S'ha referit, en concret, a dos publicacions per a primer de Batxillerat que, segons un informe editat per la pròpia formació, "són exemples clàssics de com tot el que té a veure amb Espanya té una connotació negativa"

Cantó ha acudit aquest dimecres junt a la portaveu d'Educació de Cs en Les Corts, Mercedes Ventura, a la seu de la Conselleria d'Educació, on ha entregat una còpia del citat informe i, a més, han demanat accedir a les actes de consells escolars on consten els projectes lingüístics de 204 centres escolars que ensenyen majoritàriament en valencià.

El parlamentari valencià, en declaracions als mitjans, ha explicat que en aquest informe "independent" es "demostra que ací, de la mateixa manera que a Catalunya i a Balears, hi ha uns llibres de text que incorren en seriosos problemes, hi ha adoctrinament". "Anem a presentar la documentació que ho acredita per a veure si la Conselleria del senyor Marzà té a bé fer alguna cosa sobre aquest tema", ha agregat.

Els diputats de Cs han detallat que el document està editat per la formació i han assegurat que ha sigut elaborat per filòlegs "independents". Els estudis, firmats pel professor d'Educació Secundària Julián Ruiz-Bravo, analitzen dos llibres de text de Llengua i Literatura Valenciana per a primer de Batxillerat.

Segons Cantó, aquestes dos publicacions "són exemples clàssics de com tot el que té a veure amb Espanya té una connotació negativa" perquè "s'evita fins i tot esmentar o nomenar la paraula Espanya i tot el que té a veure amb la monarquia institucional té connotacions negatives", ha detallat.

En aquesta línia, ha reclamat que la "Conselleria d'Educació del senyor Marzà intervinga". "Els nostres fills han de tindre una educació no polititzada", ha reivindicat.

Per la seua banda, Mercedes Ventura ha destacat que "crida molt l'atenció" que els llibres són de valencià "i no es parla de valencià". "Diuen que la Comunitat va ser repoblada pels catalans i s'obliden dels aragonesos i d'altres regnes que van vindre ací, de la riquesa de la Comunitat, únicament es volen centrar en els països catalans i alterar la història d'eixa comunitat i la història d'Espanya", ha denunciat.

ACTES ESCOLARS, "EL TRESOR DE GOLUM"

Els diputats també han reclamat l'accés a la informació dels projectes lingüístics de 204 centres escolars, així com les actes dels consells escolars en les quals van ser aprovats. Segons Cantó, des de Cs han demanat aquesta documentació "ja diverses vegades", però el conseller Vicent Marzà no es "ho ha volgut donar".

"Hem demanat empara a la mesa denunciant aquesta situació i hui venim ací a la casa del senyor Marzà, que guarda aquestes actes com si foren el tresor de Golum, a veure si d'una vegada fa cas del que li està dient la llei, la transparència, el sentit comú, i ens entrega una informació", ha resolt.

CONSELLERIA LAMENTA "POLÈMIQUES INVENTADES"

Per la seua banda, el secretari autonòmic d'Educació, Miguel Soler, ha respost les paraules de Cantó en declaracions als mitjans. Ha subratllat que "no hi ha llibres de text oficials, són el que cada claustre decideix", que la Generalitat no "publica" i que "no hi ha cap tipus d'autorització per part de l'administració".

Ha apuntat que aquest procediment respon a una "una normativa estatal que a més es va introduir per primera vegada amb el Govern del PP en 2002, la Llei de Qualitat de l'Educació". Davall aquesta normativa, "simplement les editorials han de complir amb el currículum escolar, i a partir d'ací publiquen els seus materials i el professorat de cada centre tria el que considera", ha explicat.

Soler ha assenyalat que, en cas que "hi haja un llibre que es considera que atempta contra principis fonamentals de la Constitució o valors bàsics de la societat", "ha de produir-se la denúncia d'algú" i "davant d'això ja l'administració envia a la inspecció educativa" i ho "analitza". "És normativa bàsica estatal no qüestionada per ningú", ha insistit.

En aquest sentit, ha lamentat que "el de l'adoctrinament és una 'cantinela'" que escolta "des de fa temps" i no sap "a què vé", perquè aquesta "polèmica dins dels centres no existeix". "Són polèmiques inventades, hi ha gent que està treballant en política educativa per a intentar resoldre els problemes reals, hi ha uns altres que pareix que els agrada més el circ o un altre tipus d'històries i no realment resoldre els problemes dels valencians, que com en qualsevol punt d'Espanya tots tenim problemes d'educació i tots hem de treballar per a millorar l'educació i no per a inventar-se coses que no existeixen", ha resolt.

"DESCONEIXEMENT PROFUND DEL SISTEMA EDUCATIU"

Respecte a la sol·licitud de Cs d'accedir a les actes de consells escolars, el secretari autonòmic d'Educació ha assegurat que "qualsevol diputat que demana una documentació escrita ha de fer una tramitació" i que Cs la va fer el juliol passat. Ha indicat que al setembre, la Mesa de les Corts va determinar que les actes no es podien entregar per escrit perquè "apareixia el nom de les persones que parlen en el debat".

Per açò, "va acordar el que figura en el reglament de les Corts", que els diputats "podia vindre a la Conselleria i comprovar, mirar i llegir totes les actes que volgueren, prendre notes, però evidentment no podia fer fotocòpies ni difondre eixa informació".

"La diputada que ho va demanar ja va vindre en el mes de setembre a mirar una sèrie de documentació, des del 26 d setembre estàvem esperant que tornara, perquè està a la seua disposició. Complim el que hem de complir, que és facilitar sempre a qualsevol diputat la documentació que demana", ha assegurat.

Etiquetes: