Política

Camarero subratlla que el Consell "s'ocupa del que realment preocupa i la lluita contra la violència de gènere és una prioritat"

1 minut

Susana Camarero al Punt Violeta de Segorbe

La vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha destacat la implicació dels municipis en la lluita contra les agressions sexuals, "prova d'això és la sol·licitud d'estes carpes per un total de 95 ajuntaments, per a ajudar a evitar esta xacra durant les festes locals dels municipis, o les més de 500 persones que han passat pels punts violeta instal·lats en huit festivals de la Comunitat Valenciana". "El Consell s'ocupa del que realment preocupa i la lluita contra la violència de gènere és una prioritat", ha asseverat.

Així ho ha explicat Camarero en la seua visita al Punt Violeta de Segorbe, instal·lat en el Centre d'Interpretació de l'Entrada de Bous i Cavalls d'esta localitat amb motiu de les seues tradicionals festes, que tenen lloc del 9 al 15 de setembre.

Durant la visita, la vicepresidenta ha explicat que l'increment de les denúncies per agressió sexual en un 30% "pot semblar dramàtic però, com bé diuen els experts, no té a veure amb un augment de les agressions, sinó de les denúncies i això és una bona notícia". "Les víctimes s'estan atrevint a denunciar perquè saben que no estan soles, perquè estem aconseguint eliminar l'estigmatització i això és gràcies a la immensa labor de conscienciació, la formació de tots els agents implicats i els recursos que estem posant a la seua disposició", ha puntualitzat.

En este punt, ha afegit que "és un problema que no pot esperar i, per això, des de la Conselleria s'han posat en marxa nombroses iniciatives per a erradicar esta xacra". En concret, s'ha referit al telèfon de prevenció 24 hores 900 22 00 22, servici que ha rebut 421 crides des de la seua posada en marxa el mes de març fins a agost de 2024. També ha valorat el protocol d'actuació contra les violències sexuals en espais d'oci de la Comunitat Valenciana, al qual ja s'han adherit 64 municipis, a més d'altres 10 que estan en procés. A més, ha avançat que la Conselleria està treballant en l'extensió del protocol a tots els locals d'oci de la Comunitat, "un objectiu per als pròxims mesos dins del compromís del Consell de crear entorns segurs i lliures de violència sexual".

Estes iniciatives específiques contra l'agressió sexual s'unixen als projectes ja en marxa com la Xarxa Centres Dona, que inclou un Servici d'Atenció Telefònica; així com els Centres Dona 24 Hores, que ja funcionen a Alacant, Castelló i València; els Centres Dona 14 hores de Dénia i Torrevieja; i els Centres Dona Rural i d'Interior de Sant Mateu, Segorbe, Yátova, Xàtiva i Elda. "Gràcies a esta xarxa, en el primer semestre de 2024 s'han registrat un total de 35.494 crides, un 3% més que en el mateix període de 2023, i els centres han atés 6.999 dones, un 17% més que l'any anterior, la qual cosa demostra la utilitat i necessitat d'estes ferramentes que des del Consell continuem reforçant", ha remarcat.

També s'ha referit a les iniciatives per a fomentar la inserció de víctimes d'agressió sexual, com els convenis per a la inserció laboral amb entitats com Adecco, Atende, Ecca Social o Adams Formación.

Punt Violeta

En el Punt Violeta de Segorbe, la vicepresidenta ha pogut conéixer de primera mà el funcionament d'este espai, on s'oferix informació, assessorament i atenció a possibles víctimes d'agressions sexuals. Este Punt Violeta forma part de la xarxa d'oficines itinerants que, al llarg de l'estiu de 2024, han prestat servici en festivals de música i festes patronals en tota la Comunitat Valenciana.

També ha presenciat la realització d'una prova demostrativa per a la detecció de drogues de submissió, una de les mesures preventives que s'han posat en marxa recentment per la Generalitat per a augmentar la seguretat en esdeveniments multitudinaris.

En este sentit, la vicepresidenta ha destacat la realització de proves pilot de detecció de drogues que s'han dut a terme en els festivals com a Medusa (Cullera), Mediterrània (Gandia) i Rototom (Benicàssim), així com la distribució de vials de detecció de drogues als municipis que han sol·licitat la instal·lació d'una carpa Punt Violeta.