Política

Camarero destaca la "solidaritat, responsabilitat i humanitat" del Consell per a atendre menors migrants enfront de la "inexistent política migratòria" del Govern central

1 minut

La vicepresidenta Susana Camarero visita a Villena un centre amb programa migratori

La vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha destacat "la solidaritat, responsabilitat i humanitat" del Consell en l'atenció als menors migrants acollits en la Comunitat Valenciana enfront de la "inexistent política migratòria" del Govern central.

Camarero ha subratllat que es tracta d'una responsabilitat "que s'exercix sense comptar amb el Govern d'Espanya, que manca de política migratòria", durant una visita a la residència Les Virtuts de Villena, que disposa d'un programa de projecte migratori concertat per la Generalitat.

Este centre està capacitat per a acollir a 92 menors migrants i és un dels recursos de què disposa la Conselleria de Servicis Socials per a atendre els menors no acompanyats que estan en el sistema d'acolliment valencià.

Camarero ha estat acompanyada per la directora general de Família, Infància i Adolescència i Repte Demogràfic, Angélica Such; el director territorial de Servicis Socials a Alacant, Juan Manuel Galbis, i la directora del centre, Inmaculada Abad.

En esta mateixa jornada de treball, la vicepresidenta s'ha reunit a Alacant amb responsables dels centres de recepció de menors, "que realitzen les primeres atencions dels qui arriben a les nostres costes en pasteres", ha explicat Camarero, qui ha destacat l'esforç de les i els professionals, així com "la coordinació de tots els mitjans per a realitzar l'atenció que estos menors requerixen".

Així mateix, la vicepresidenta del Consell ha remarcat "l'esforç econòmic que des de la Conselleria s'està fent per a atendre pulmó i sense un sol euro del Govern central, no sols als menors que arriben a les nostres costes en pasteres, sinó aquells que arriben des d'altres comunitats autònomes".

"Venim reclamant al Govern que assumisca el cost d'estos menors que han entrat en els contingents de majors davant la irresponsabilitat de l'Executiu de Sánchez, que manca de política migratòria", ha incidit.

Pasteres en les costes valencianes

Susana Camarero ha recordat que, "només durant este estiu", ha arribat quasi una trentena de pasteres a la Comunitat Valenciana, entre les quals es trobaven 17 menors no acompanyats que ja es troben acollits per la Conselleria.

Estos menors formen part dels 475 menors no acompanyats que es troben tutelats en l'actualitat en els centres de la Comunitat Valenciana i que "fa que la situació de sobrepoblació seguisca per damunt del 150%, amb capacitat per a 317 places", ha detallat la consellera.

Situació crítica

Susana Camarero ha acusat l'Executiu espanyol d'"insolidaritat, deixadesa de funcions i falta de planificació" davant el problema migratori i ha demanat "convocar amb urgència" la Conferència de Presidents "per a abordar esta situació crítica com a política d'Estat".

"Falta responsabilitat i falta planificació del Govern per a afrontar de manera eficient i efectiva esta catàstrofe humanitària", ha assegurat. "I falta un full de ruta coherent i un pla de xoc realista que atenga la dimensió que ha cobrat al nostre país el problema migratori", ha subratllat.

Per a la vicepresidenta, el Govern d'Espanya "no pot continuar eludint la seua responsabilitat i apel·lant només a la solidaritat de les comunitats autònoma sense aportar recursos".

En eixe sentit, ha insistit que correspon al Govern "establir una política migratòria comuna que permeta abordar el futur de les persones migrants i, en particular, dels menors que estan sota tutela de les administracions públiques".

"El Govern d'Espanya no té política migratòria, ni en origen ni amb la Unió Europea, malgrat ser esta una política europea". "La desídia i irresponsabilitat del Govern d'Espanya provoca que moltes de persones, homes, dones i menors, es juguen la vida en la mar cada dia davant el silenci eixordador del Govern de Sánchez", ha assegurat Camarero.

Compromís del Consell

La responsable de Servicis Socials ha explicat que el programa concertat amb Les Virtuts forma part del "compromís del Consell d'activar tots els recursos al nostre abast per a atendar amb la dignitat necessària als menors acollits" en la Comunitat Valenciana.

En l'actualitat, l'Administració valenciana atén 475 menors no acompanyats procedents de Gàmbia, el Marroc, Algèria, el Senegal, Guinea.

Etiquetes: