Camarero anuncia una inversió de quasi 2 milions d'euros més per a atendre dones víctimes d'agressions sexuals en tres nous centres

Guardar

La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero
La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero

La vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha anunciat una inversió de quasi 2 milions d'euros més per a atendre dones víctimes d'agressions sexuals en tres nous centres provincials situats a Alacant, Castelló i València.

La vicepresidenta ha afirmat que "les xifres no poden deixar-nos impassibles" en la visita al nou Centre de Crisi 24 Hores de València per a l'atenció integral a víctimes d'agressions sexuals, durant l'ha animada a denunciar tota mena de violència sobre les dones "cada hora de cada dia".

Camarero ha recordat que "només a l'estiu", han sigut assassinades 15 dones, "cal recordar-les a elles i també als 10 menors assassinats per violència vicària sobre la dona" i ha afegit que "són xifres que ens obliguen a redoblar els esforços i és evident que per a nosaltres és important donar les ferramentes i recursos que necessiten les víctimes".

En conseqüència, Camarero ha detallat que la Generalitat invertirà 399.844,94 euros en este nou Centre de Crisi 24 Hores, que se suma a les altres ferramentes i mesures "posades ja en marxa per a lluitar contra esta xacra social i previndre i reduir totes les formes de violència sobre les dones, que és una prioritat per al Govern de Mazón".

La vicepresidenta ha explicat que la finalització del centre està prevista per al pròxim octubre i que Alacant i Castelló comptaran també amb idèntics recursos abans de finalitzar 2024, amb un pressupost previst per a tots dos d'una mica més d'1,5 milions d'euros finançats pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Els nous centres d'atenció a dones són concebuts "com a espais on les víctimes de violència sexual se senten acollides, acompanyades i segures", ha afegit.

Augment d'agressions sexuals

Camarero ha mostrat la seua preocupació per "l'alarmant augment d'agressions sexuals a dones i en particular a les dones joves, una de les violències que més ens preocupa i ocupa durant els últims mesos".

"Este Consell no escatimarà esforços per a reforçar la lluita contra estos delictes i aconseguir una Comunitat Valenciana lliure d'agressions, on els nostres joves gaudisquen de la seua llibertat de moviments i del seu oci sense perill", ha assegurat.

Segons la vicepresidenta, "hem redoblat esforços des que arribem al Consell i creguem la figura específica del Comissionat del Comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona", i ha citat alguns dels recursos en marxa per a atendre les víctimes d'agressions sexuals.

Així, s'ha referit als punts d'atenció i ajuda instal·lats en festivals i locals d'oci; el telèfon d'atenció 900 22 00 22, posat en marxa el mes de març passat, i al ventall de mesures del 'Protocol d'actuació contra les Violències Sexuals en espais d'oci de la Comunitat Valenciana' de la Generalitat.

Així mateix, Camarero s'ha referit als Punts Violeta instal·lats en els festivals de música i esdeveniments multitudinaris d'oci per a atendre les víctimes, i en els quals la Generalitat dispensa gratis un sensor químic per a detectar drogues de submissió.

A més, els Punts Violeta s'han posat per primera vegada a la disposició dels ajuntaments i estan ja presents en més de 80 municipis de la Comunitat Valenciana.

El Centre de Crisi València 24 Hores de València estarà situat al costat del Centre Dona 24 Hores i el servici 900 580 888 per a víctimes de violència sobre la dona, recursos que també ha visitat Susana Camarero acompanyada per la secretària autonòmica d'Igualtat i Diversitat, Asunción Quinzá, i el Comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona, Felipe del Baño.

Xarxa Centres Dona 24 Hores i telèfon 900 580 888

La vicepresidenta ha destacat el compromís del Consell "per a garantir a tota dona víctima de violència i als seus fills i filles un tractament integral i personalitzat sobre la seua situació de violència" a través de la Xarxa de Centres Dona de la Comunitat Valenciana.

"Mai estarà sola", ha assegurat Camarero, després d'agrair la labor de les professionals de la Xarxa, "amb la qual garantim un tractament integral per a ajudar-la i traure-la amb els seus fills del seu escenari violent".

La Xarxa de Centres Dona de la Vicepresidència i Conselleria de Servicis Socials és un recurs gratuït i especialitzat d'atenció a dones (i els seus fills i filles) que han patit o patixen violència física, psíquica, sexual i/o econòmica per les seues parelles o exparelles. La Xarxa també tracta la violència exercida a través de la mutilació genital femenina o a través del matrimoni forçós.

Està formada per 10 centres d'atenció ambulatòria d'atenció 24 i 14 hores, i de 28 centres residencials que compten amb 362 places repartides per tota la Comunitat Valenciana.

Durant el primer semestre de 2024, ha parat atenció directa a 6.999 dones (enfront de 5.970 dones en el primer semestre de 2023) a través d'un equip multidisciplinari format per treballadores socials, psicòlogues i advocades.

A més, a través del servici d'atenció telefònica 900 580 888 ha atés 35.494 crides durant el primer semestre de l'any (enfront de les 34.431 ateses en igual període de 2023).

Els Centres Dona d'Alacant, Castelló i València funcionen ininterrompudament les 24 hores cada dia de l'any. Per part seua, els centres de Dénia i Torrevieja donen servici 14 hores cada dia a l'any i els Centres Dona Rural i d'Interior de Sant Mateu, Segorbe, Yátova, Xàtiva i Elda estan oberts de dilluns a dissabte, entre les 9 i les 21 hores.

Susana Camarero ha remarcat que el Consell realitzarà "quants esforços financers i humans siguen precisos per a atallar la xacra social de la violència sobre les dones", que ha posat fi a la vida de 28 dones durant este any, 5 d'elles residents en la Comunitat Valenciana.

Destacats