Política

Camarero insta al Govern a convocar de nou la Conferència Sectorial d'Infància per a revisar els "criteris obsolets" del Pla de Resposta davant Contingències Migratòries

1 minut

La consellera Susana Camarero, a una reunió

Camarero insta el Govern a convocar de nou la Conferència Sectorial d'Infància per a revisar els "criteris obsolets" del Pla de Resposta davant Contingències Migratòries

La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha instat el Govern d'Espanya a convocar de nou la Conferència Sectorial d'Infància per a revisar els "criteris obsolets" del Pla de Resposta davant Contingències Migratòries.

Durant la reunió, celebrada este dimarts, la falta d'acord entre les comunitats autònomes i el Govern ha impedit l'aprovació del Pla de Resposta davant Contingències Migratòries, que ha quedat ajornada. En la reunió, tan sols s'ha aprovat el repartiment d'ajudes a Ceuta, Melilla i Canàries.

Durant la seua intervenció, Susana Camarero ha traslladat la preocupació del Consell per la falta de planificació del Govern d'Espanya que pretén "presentar, debatre i aprovar un pla de contingències desfasat que no respon a les demandes de les comunitats autònomes que estem atenent una crisi migratòria sense informació i sense directrius".

Per això, ha condicionat la seua conformitat amb les mesures que establix este pla al fet que el Ministeri de Joventut i Infància reconega, compense i finance a les persones menors no acompanyades que han arribat a la Comunitat Valenciana amb el contingent de majors.

A més, la vicepresidenta ha recordat que la solidaritat de la Comunitat Valenciana és "inqüestionable", però ha subratllat que el finançament per part del Govern central és insuficient per a atendre l'arribada de persones menors no acompanyades.

En este sentit, ha assegurat que per a poder participar del Pla de Contingència que proposa el Govern d'Espanya és "imprescindible" replantejar les condicions en les quals es troba cada comunitat autònoma i per això, ha demanat a la ministra de Joventut i Infància "responsabilitat i compromís" amb les exigències de la Comunitat Valenciana per a poder acollir en condicions als xiquets, xiquetes i adolescents migrants.

La titular de Servicis Socials ha convidat a Sira Rego a traçar un pla més enllà de les mesures de contingència que es proposen i que tinga en compte el cost real que suposa la tutela de persones menors migrants per a les arques públiques.

Davant un fenomen tan complex com és el migratori, Cambrer ha apel·lat al diàleg per a dissenyar una planificació responsable que incloga mesures d'ajuda, protocols d'identificació en origen, resposta europea i qüestions tan importants com el futur de les persones menors, entre altres.

Centres al límit de capacitat

La vicepresidenta segona també ha explicat que els centres de la Comunitat Valenciana que acullen a xiquets, xiquetes i adolescents migrants es troben al límit de la seua capacitat, malgrat haver posat en marxa un pla d'emergència dotat d'1,5 milions d'euros per a una ampliació de 40 places d'acolliment.

Davant este escenari, ha demanat a l'Executiu que declare "l'emergència migratòria a nivell europeu" i que facilite els contractes d'emergència perquè les comunitats autònomes puguen atallar esta situació de crisi. També ha demandat diàleg i coordinació entre territoris per a poder assegurar el benestar i la seguretat dels xiquets, xiquetes i adolescents migrants.

Pacte d'Estat contra la Pobresa Infantil

D'altra banda, en l'orde del dia de la reunió s'ha tractat també el Pacte d'Estat contra la Pobresa Infantil. Referent a això, la vicepresidenta segona ha lamentat que les polítiques del Govern del Botànic hagen provocat l'augment de les xifres de pobresa infantil en la Comunitat Valenciana, que se situen 5 punts per damunt de la mitjana estatal.

Camarero ha traslladat els resultats de l'anàlisi realitzada per Save the Children arran de l'última Enquesta de Condicions de Vida de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i ha destacat que, segons este informe, més de 352.000 xiquets i xiquetes en la Comunitat Valenciana estan en risc de pobresa o exclusió social.