Política

Susana Camarero destaca el compromís del Consell amb la inclusió i suport a les persones amb discapacitat i la necessitat de garantir la seua participació en l'era digital

2 minuts

Susana Camarero i Maria José Català

La vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha destacat “el compromís del Consell amb les polítiques d'inclusió i suport a les persones amb discapacitat i la necessitat de garantir la seua plena participació en l'era digital”.

Camarero ha fet estes declaracions durant la inauguració del XVIII Congrés de CERMIS Autonòmics sota el lema 'Per una Transició Digital Justa i Inclusiva'. Un esdeveniment que ha reunit representants de les plataformes territorials del moviment associatiu de persones amb discapacitat de tota Espanya on s'han analitzat els reptes i oportunitats que la digitalització presenta per a les persones amb discapacitat.

Durant la seua intervenció la vicepresidenta ha recalcat que les polítiques de discapacitat ocupen un lloc principal en els plans del Consell. “Res per a les persones amb discapacitat sense les persones amb discapacitat”, i ha insistit en la importància de construir polítiques inclusives en col·laboració directa amb el col·lectiu. "És un acte de justícia promoure l'autonomia de les persones amb discapacitat, alguna cosa que definix a una societat com socialment responsable" ha afegit.

Així mateix, Camarero ha valorat la lluita contra la bretxa digital que afecta este col·lectiu que representa el 6,5% del total de la població de la Comunitat Valenciana. "Al setembre d'enguany, més de 314.000 persones tenen reconeguda una discapacitat en la Comunitat Valenciana. No podem treballar d'esquena a un col·lectiu de tal magnitud".

En este sentit, la vicepresidenta ha manifestat que "la igualtat d'accés a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) és fonamental per a evitar noves formes d'exclusió". I ha afegit que la Generalitat està treballant en una Llei d'Accessibilitat Universal, l'objectiu de la qual és eliminar barreres, tant físiques com digitals, que encara obstaculitzen la vida diària de les persones amb discapacitat.

D'altra banda, Susana Camarero ha citat els avanços que s'han realitzat en l'atenció a les persones amb discapacitat en la Comunitat Valenciana, “com els esforços que es realitzen per a millorar el reconeixement de la discapacitat, amb un augment del 213% en les resolucions executades en l'últim any”.

A més, ha esmentat el rècord històric d'inversió en dependència, amb 680 milions d'euros destinats a atendre més de 163.000 persones i la recent aprovació de la Llei del Voluntariat que reconix l'important paper de les persones voluntàries en suport a les persones vulnerables.

I ha comentat l'augment de 400.000 euros en el pressupost destinat a programes que promouen l'autonomia personal de les persones amb discapacitat, aconseguint un total de 6,4 milions d'euros per a 2025. "Encara que hem assolit avanços significatius, encara queda molt per fer. Este Congrés és una oportunitat única per a conéixer de primera mà les necessitats del col·lectiu i treballar en solucions concretes".

Camarero també ha anunciat la pròxima posada en marxa de la nova Llei del Tercer Sector, “amb la qual les entitats passaran a ser considerades entitats col·laboradores de l'administració, condició que els permetrà desenrotllar el seu treball i arribar així on a vegades les administracions no podem”.

Finalment, la vicepresidenta ha recordat la recent firma d'un conveni amb CERMI per a impulsar una justícia accessible, destinat a la formació i sensibilització per a fer costat a persones amb discapacitat en l'exercici de la seua capacitat jurídica.

L'acte inaugural ha comptat també amb la presència de l'alcaldessa de València, María José Català, la diputada provincial de Benestar Social i Inclusió, Inmaculada González, i els presidents de CERMI Estatal i CERMI Comunitat Valenciana, Luis Cayo i Luis Vañó, respectivament.