Camarero aposta per polítiques dirigides a cura de les persones majors per a avançar cap a "una societat més justa per a totes les edats"

Guardar

La vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha visitat la Residència per a Persones Majors Ballesol de la Patacona
La vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha visitat la Residència per a Persones Majors Ballesol de la Patacona

La vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha assenyalat que la Generalitat està compromesa amb les polítiques socials dirigides a l'atenció i cures de les persones majors i ha destacat les mesures i actuacions per a millorar i fomentar la qualitat de l'envelliment que el Consell ha activat i recuperat "per a avançar cap a una societat més justa per a totes les edats".

Amb motiu de la celebració l'1 d'octubre del Dia Internacional de les Persones Majors, Susana Camarero ha visitat la Residència per a Persones Majors Ballesol de la Patacona, que compta amb 180 places residencials autoritzades; 144 places residencials privades; i 36 places residencials del Sistema Públic Valencià de Servicis Socials, finançades amb contracte subscrit amb la Generalitat.

Durant la visita, la consellera ha explicat l'esforç que ha realitzat el seu departament per a revertir la situació en la qual es trobaven els servicis socials de la Comunitat Valenciana i ha recordat el tarannà social dels Pressupostos de 2024 "amb els quals es va iniciar el camí de la recuperació".

Així, ha destacat que la Conselleria de Servicis Socials ha destinat 78.000.000 euros per a finançar l'atenció i els programes dirigits a persones majors i a més ha realitzat la major inversió de la història en dependència, "amb un total de 680 milions d'euros, un 40% més que el Govern anterior".

Així mateix, ha subratllat que la llista d'espera per a accedir a la dependència ha baixat en un 20% durant l'últim any, "la qual cosa ha permés atendre més persones que mai, un total de 161.440 valencians fins a agost que hui formen part del sistema".

Atenció Integral i Centrada en la Persona

Segons les dades de l'Institut Valencià d'Estadística corresponents a 2022, en la Comunitat Valenciana prop del 20% de la població, més d'1.000.000 de valencians, té més de 65 anys.

Sobre este aspecte, Susana Camarero ha insistit en la necessitat de transformar el model tradicional de cures cap a un enfocament "que posa en el centre a la persona, les seues necessitats, desitjos i projectes de vida".

Este canvi de model de cures, el màxim exponent de les quals és el mètode Atenció Integral i Centrada en la Persona (AICP), pretén promoure les condicions necessàries per a la consecució de millores en tots els àmbits de la qualitat de vida i el benestar de les persones majors, partint del ple respecte als seus interessos i preferències, i comptant amb la seua participació efectiva en tot el procés de cures.

Segons ha explicat, este canvi de paradigma és una de les línies estratègiques en la qual treballa la Conselleria de Servicis Socials amb l'objectiu d'implantar el nou model en les residències que "suposarà una transformació cap a una atenció integral centrada en la persona".

Este nou enfocament ha requerit la creació de nous rols professionals i l'adaptació de les competències de l'equip d'atenció directa. Així, la figura del professional de referència exercix un paper essencial en l'aplicació d'este model i, d'altra banda, l'ambient físic en les residències adquirix una gran rellevància.

"S'han creat espais i unitats de convivència que combinen espais públics i privats, facilitant una rutina diària similar a la de l'entorn domèstic i afavorint les relacions interpersonals entre residents i professionals", ha assenyalat.

Destacats