Camarero analitza amb la patronal del sector de la dependència la situació actual del model residencial i el dèficit de places

Guardar

La vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha participat en un desdejuni amb l'associació AESTE
La vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha participat en un desdejuni amb l'associació AESTE

La vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha participat en un desdejuni amb l'associació AESTE d'empreses de servicis per a la dependència, organitzat pel Grup Senda, per a analitzar la situació actual del sistema residencial en la Comunitat Valenciana i el dèficit de places residencials.

En la seua intervenció, la vicepresidenta ha apel·lat a la necessitat de "consens i a la col·laboració amb el sector privat per a canviar un model residencial clarament insuficient i garantir una oferta de places i recursos que done resposta a les necessitats actuals de les persones majors de la Comunitat Valenciana".

Camarero ha assenyalat que és indispensable "una actuació seriosa i rigorosa per a generar nous centres que acaben amb el dèficit de places residencials que existix actualment i que situa a la Comunitat Valenciana a la cua del país".

Esta situació, ha incidit, és el resultat de "huit anys de demonització del sector privat per part del Botànic, amb un model que rebutjava sistemàticament opcions de col·laboració publicoprivada i que ha col·lapsat el sistema, no sols en el sector de persones majors, sinó també en altres sectors com la discapacitat, la salut mental o menors".

Revertir la situació actual

En este sentit, s'ha referit a algunes de les mesures adoptades per l'actual Consell per a revertir la situació actual, com la modificació del decret de tipologies de centres, servicis i programes de servicis socials per a ampliar els terminis de la implantació de la norma.

La modificació aprovada respon a una demanda majoritària entre les entitats del sector que veien impossible aplicar els requisits del decret en tan escàs període de temps i aconseguix un marc normatiu clar que genera seguretat jurídica a les parts.

En tot este procés de canvi del sistema actual, ha finalitzat, "és imprescindible la interacció i la interoperabilitat del sistema públic i del sector privat per a implantar el nou Model d'Atenció Integral centrat en la persona, amb una oferta de places residencials que ha de créixer per a respondre a la demanda que existix en estos moments i que s'articularà per unitats de convivència".

Associació d'Empreses de Servicis per a la Dependència

L'Associació d'Empreses de Servicis per a la Dependència (AESTE) és una organització empresarial de caràcter sectorial, que abasta tot el territori d'Espanya, sense ànim de lucre i que naix amb la vocació de coordinar, representar, fomentar i defendre els interessos empresarials i socials comuns dels servicis i residències per a les persones en situació de dependència.

AESTE agrupa més de 500 residències amb més de 67.000 places residencials, a més de més de 12.000 places en 370 centres de dia. A més, són ateses diàriament pels seus socis més de 200.000 persones majors en programes d'Ajuda a domicili i Teleassistència.

A la trobada amb la vicepresidenta segona han assistit representants de Vivalto, Vitalia, Emeis, Eulen, Clarianne, Ballesol, Atienza, Emera, Sanitas, Asisa, Amavir, CleceVitam, DomusVi, Ilunion, Mensajerosad, Reifs, Valdeluz, Los Nogales i Vitalia.

Destacats