La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha presentat a València la campanya Platges Segures, una iniciativa destinada a conscienciar a la ciutadania sobre els riscos que comporten els comportaments imprudents en les zones de bany. Bravo ha avançat que "durant aquests mesos d'estiu s'ha duplicat el nombre de municipis que participen en l'experiència pilot amb drones de vigilància i salvament en les platges per a reduir al màxim el temps de resposta".
La responsable d'Interior ha explicat que amb aquesta campanya "tractem de conjuminar esforços amb els ajuntaments, oficines Tourist Info, Creu Roja, la Federació de Salvament i Socorrisme, associacions d'hostaleria i l'oci per a combatre aquest tipus d'accidents que amb desgraciada recurrència es produeixen en les nostres platges i zones de bany".
Fins al mes de juny -ha assegurat- "s'han registrat 24 ofegaments a la Comunitat Valenciana i aquesta encara és una de les deu principals causes de mort a tot el món, segons l'Organització Mundial de la Salut, unes xifres que ens obliguen a actuar, a prendre mesures i a conscienciar".
Gabriela Bravo ha indicat que la campanya de 2022 apel·la directament a la ciutadania. Amb l'eslògan "No et desbarates l'estiu. Volem tornar a veure't", la campanya mostra imatges de diversos accidents que representen els perfils més comuns de víctimes d'ofegaments: joves i majors de 60 anys. "El nostre objectiu és encendre aqueix interruptor mental que detinga les imprudències, que convide a la reflexió i apel·le a la consciència de la societat sobre la necessitat de conéixer els riscos que existeixen en les zones de bany", ha remarcat la consellera.
Tant aquesta campanya, com el projecte de vigilància de platges amb drones estan emmarcats en una estratègia per a informar a la població sobre les característiques físiques de les nostres platges, donar a conéixer els riscos que comporten, els serveis de socorrisme que disposen i els consells bàsics a aplicar davant una emergència. El portal www.platgessegures.gva.es inclou informació actualitzada de les zones de bany, així com a consells per a prevenir incidents.
Mitjans destinats
La consellera ha anunciat que, com a novetat, enguany "s'ha creat un visor cartogràfic de platges, elaborat en col·laboració amb l'Institut Cartogràfic de la Comunitat Valenciana, que inclou la localització de totes les platges valencianes amb dades actualitzades sobre l'estat de la mar, el tipus de platja, els serveis de salvament i socorrisme que disposa o si compten amb postes sanitàries".
A més, un total de vint localitats compten amb aeronaus no tripulades que es coordinaran amb els serveis de socorrisme i salvament de cada platja per a realitzar tasques de suport a la vigilància en la zona de bany i realitzar llançament de flotadors als banyistes en situacions de risc.
També s'ha activat un protocol per a atendre de forma més ràpida i eficaç les trucades al 112 i comunicar de forma immediata l'avís que s'està produint un ofegament. Una mesura que s'uneix al reforç de plantilla del 112 un 24% al juliol i agost i a l'increment del 60% del nombre de professionals que atenen en anglés.
La responsable d'Interior ha fet una crida a la precaució. "Els demane encaridament que paren esment als cartells informatius, a les banderes de les platges, a les indicacions dels socorristes. Que isquen de l'aigua si pateixen algun mareig o rampa, paren esment a les embarcacions i motos aquàtiques i que tinguen especial cura en piscines amb vores i zones mullades. I especial precaució amb els menors".
"No existeix el risc zero, però sí la voluntat i l'obstinació decidida d'aquest Govern per disposar de tots els elements al seu abast per a minimitzar aqueixos perills. Perquè per a nosaltres l'aposta per la seguretat constitueix un bé en si mateix", ha postil·lat.