Bravo destaca la inversió de 900.000 euros en l'eliminació de barreres físiques i sensorials en els jutjats valencians

Guardar

La consellera Gabriela Bravo en el Fòrum Feminista "Propostes Ordenança Prostitució"
La consellera Gabriela Bravo en el Fòrum Feminista "Propostes Ordenança Prostitució"

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat que la inversió de més de 900.000 euros en l'eliminació de barreres físiques i sensorials en les seus judicials de la Comunitat Valenciana, així com altres iniciatives com la del facilitador dels jutjats, les unitats d'Atenció Social o el servei de lectura fàcil han servit per a "garantir que ni l'entorn ni les prestacions de l'Administració de Justícia siguen inaccessibles per a les 318.381 persones amb diversitat funcional que viuen en la Comunitat Valenciana".

Bravo s'ha expressat en aquests termes durant la seua intervenció en la reunió del Fòrum Justícia i Discapacitat que s'ha celebrat aquest dijous, on també ha destacat que la Comunitat Valenciana ha sigut la primera autonomia "a configurar un model propi de Justícia accessible i inclusiva que ja és un referent". Tant és així que, segons ha recordat la consellera "en el moment en el qual es va promulgar la Llei 8/2021 -per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seua capacitat jurídica-, algunes de les mesures que incloïa aquesta norma ja estaven implantades en els nostres jutjats".

El Fòrum Justícia i Discapacitat va ser constituït en 2017 i en ell estan representats, a més de la Generalitat, els operadors jurídics i les associacions i entitats de persones amb discapacitats. Entre les seues funcions està la formulació de propostes per a millorar l'accessibilitat de l'Administració de Justícia en les tres províncies.

Tal com ha recordat la consellera, fruit d'aquest fòrum va ser l'informe on es detallaven disfuncions en accessibilitat en 33 seus judicials valencianes per a les quals es va dissenyar i s'està executant un pla d'eliminació de barreres amb una inversió de 900.000 euros per a adaptar entrades, ascensors i lavabos. També s'han instal·lat bucles magnètics per a ajudar a les persones amb discapacitat auditiva i disposat itineraris i senyalització accessible visual, acústica i tàctil de tots els serveis judicials.

En aquest sentit, la consellera ha assegurat que "a la fi de 2023" hauran finalitzat les reformes d'adaptació de 23 edificis i, dos anys després, "hauran conclòs les obres de les 33 seus que assenyalava l'informe" amb el que totes les instal·lacions judicials de la Comunitat Valenciana seran completament accessibles.

Però, a més de les barreres visibles, la consellera ha posat l'accent en la necessitat d'eliminar també les invisibles. En aquest sentit, ha destacat la creació de la xarxa d'Unitats d'Atenció Social (UAS) com un recurs que ofereix orientació, informació i assessorament en matèria social tant als òrgans judicials com a la ciutadania i que compta amb personal especialitzat en atenció a persones amb discapacitat.

La primera UAS es va posar en marxa a València en 2019 i el servei s'ha estés a Alacant i Castelló. També s'està dotant a les fiscalies de nous professionals de treball social amb un pressupost, per a 2022, de 369.000 euros per a la creació de 10 llocs de suport a les fiscalies provincials per a oferir atenció integral en els procediments judicials.

D'altra banda, la consellera ha destacat el treball realitzat pel Servei de Lectura Fàcil que, durant 2022, ha adaptat 32 sentències, 20 actuacions i 27 comunicacions judicials entre decrets, diligències, provisions i cèdules d'emplaçament.

"Aquest model valencià de Justícia Inclusiva i Accessible, que fa cinc anys existia només en el paper, ara és una realitat gràcies als 6,1 milions d'euros que hem invertit per a fer-ho possible", ha conclòs Gabriela Bravo.

Destacats