Borrell: "Si la dreta populista guanya la batalla electoral, serà complicat que Europa continue funcionant"

Es defineix com a "europeista però no 'eurobeat'" perquè la UE ha comés "molts errors" i "ha d'ocupar-se de les grans coses de cada dia"

Guardar

Borrell
Borrell

El ministre d'Assumptes Exteriors en funcions i cap de llista del PSOE al Parlament Europeu, Josep Borrell, ha advertit que "si la dreta ultranacionalista i populista, entre ella els independentistes, guanya la batalla electoral", seria "bastant complicat fer que Europa continuara funcionant". A més, ha advertit que els "europeus no podran sobreviure al món si no s'uneixen".

Així s'ha pronunciat a València durant el míting central de campanya socialista per a les eleccions municipals i europees, al costat de la candidata del PSPV-PSOE al Parlament Europeu, Inmaculada Rodríguez-Piñero, la candidata a l'Alcaldia de València, Sandra Gómez, i la secretària general del PSPV-PSOE a la província, Mercedes Caballero.

Durant la seua intervenció, Borrell ha advocat per un salari mínim europeu i per una assegurança de desocupació europea perquè l'"atur dels grecs siga també un problema dels alemanys"; ha defensat una unió bancària que "garantisca els depòsits de tots" i ha reivindicat un pla d'inversions per a fer front al canvi climàtic. També ha plantejat que el programa Erasmus, que considera una "fàbrica d'europeus", s'amplie a treballadors manuals, persones majors i a "totes les classes socials".

Així mateix, ha criticat als "partits d'extrema dreta que diuen d'alçar fronteres i tornar a enfrontaments entre religions, identitats i cultures". Ha recordat que fa 70 anys Europa era un continent "destrossat" i ha advertit que "no seria tan difícil tornar a ballar-la".

"Cap jove europeu té por que li manen amb una baioneta a matar al seu company d'Erasmus de l'any passat" i això és un "progrés extraordinari", ha subratllat, per a remarcar que aquesta i altres qüestions "són coses tan importants que no se'ls dóna importància", encara que "l'estat natural de les coses és el conflicte" i la "frontera", ha alertat.

"NO PODEM SOBREVIURE Al MÓN SI NO ENS UNIM"

Ha ressaltat que "el món avança amb passes de gegant" i que regions com Àfrica "d'ací a poc" tindran 2.500 milions d'habitants enfront dels 500 milions d'europeus. En aquest context, s'ha preguntat si "algú creu que els europeus podem sobreviure al món si no ens unim".

S'ha dirigit als independentistes catalans i als impulsors del Brexit per a afirmar: "Solos no ens ho muntem millor". Així, ha puntualitzat que "unir-nos implica compartir sobirania" però "no dividir-la perquè siguem trossos més xicotets". "Si volem sobirania real, llavors hem de tindre la força de la unió", ha assegurat.

En aquest sentit, ha assenyalat que "si la dreta ultranacionalista i populista, entre la qual estan també els independentistes, gana la batalla electoral, i per a això bastaria que tingueren un terç dels diputats, llavors el tindríem bastant complicat per a fer que Europa continuara funcionant".

Així, sota aquesta premissa, ha advertit que "els europeus, com no espavilem, ens passaran per damunt les empreses tecnològiques del sud-est asiàtic" i "no serem els que controlem la tecnologia del demà", ha subratllat, per a insistir que "encara som els més rics del món, però això no durarà molt de temps, llevat que fem un esforç extraordinari per a fer junts el que separats no podem fer".

Així, s'ha referit al fet que la "lluita contra el canvi climàtic" té "cost", mentre no podem lluitar a soles contra la destrucció del mut multilateral que estan emprenent els Estats Units de Donald Trump".

"TOTS TENIM UN IMMIGRANT DINS"

D'altra banda, ha indicat que cal "acceptar immigrants" perquè Europa no es "convertisca en una civilització que desapareix". "Tots tenim un immigrant dins", encara que això siga "més difícil d'explicar que el discurs carrincló i demagògic del qual agita la bandera i el crucifix i crida a les velles llegendes imperials per a reclamar una Espanya que només existeix en la seua imaginació", ha asseverat, abans d'advocar per "sentir-se orgullós d'Espanya sense caure en un patriotisme xaró".

Amb tot, ha reconegut que "cal ser crític amb la idea d'Europa". "Sóc europeista, però no sóc un 'eurobeat' que diu que tot el que ve d'Europa és bo", ha manifestat, al mateix temps que ha posat el focus en què s'han comés "molts errors", com quan es "va voler fer l'Europa del lliure mercat" i els estats membres van acabar "fent-se competència deslleial" entre ells.

Així, a l'Europa "pròspera", "hi ha un 25 per cent de gent en la vora de la pobresa", ha destacat, per a proposar una assegurança de desocupació que faça que "l'atur dels grecs siga també un problema dels espanyols".

"Cal reconéixer el que hem fet malament, si la resposta a la crisi de l'euro haguera tingut més en compte les necessitats de la gent, la crisi haguera sigut menys dura i no haguérem passat per aquesta dècada de la qual estem eixint però que ha deixat arrere una gran ferida en la societat, de més desigualtat i més pobresa. La societat europea i espanyola s'estan recuperant però tenen ferides que costarà tancar", ha subratllat, per a reivindicar Europa "ha d'ocupar-se també de les grans coses de cada dia", perquè "Europa serà social o no serà".

Per part seua, la també candidata socialista a les europees Inmaculada Rodríguez-Piñero, ha ressaltat que Borrell és "l'home més valorat en totes les institucions europees" i ha subratllat que "només es frena a l'extrema dreta amb polítiques progressistes". "Volem guanyar perquè estem convençuts que hem de canviar el rumb d'Europa", ha assenyalat, abans d'animar que el 26 de maig els ciutadans "òmpliguen les urnes de roses roges de nou".

Destacats