Els bombers de la Diputació de València participen en el dispositiu dirigit per la institució provincial, en coordinació amb el Cecopi i els ajuntaments afectats, per a extraure fang i residus d'espais privats en 11 municipis de la zona zero de la Dana. En el cas dels bombers, les tasques se centren ara en la neteja d'ascensors per a poder-los reparar i restablir un servici bàsic per a les persones amb mobilitat reduïda.
Els efectius del Consorci -incloses les brigades forestals i el suport dels mitjans de Castelló- treballen igualment en la neteja de carrers i accessos a centres escolars i supermercats. Estes tasques amb fang i residus, que no són competència directa dels bombers de la Diputació, consistixen principalment en la neteja manual secundada amb maquinària per a l'extracció del fang i aigualir els espais.
La prioritat en estos moments "és netejar els espais que suposen un risc per a la salut de les persones i recuperar com més prompte millors servicis de primera necessitat com poden ser els ascensors per a persones que els necessiten en el seu dia a dia", explica el president de la Diputació, Vicent Mompó, qui recorda que els treballs en els garatges i soterranis són "un reforç a les tasques de retirada del fang que han desenvolupat els bombers i l'UME, que han de continuar treballant per a donar entre tots, de manera coordinada, la resposta més ràpida i efectiva a les persones afectades".
En la mateixa línia, Mompó assegura que "els ciutadans no saben de competències, només volen que resolguem els seus problemes, i en això està la Diputació, en ajudar en tot el que puga encara que no siga una competència pròpia, com és el cas dels garatges". Un centenar d'operaris de sis empreses, contractades d'emergència per la corporació, treballa ja en huit municipis de l'Horta Sud. En les pròximes hores, una nova empresa se sumarà a les tasques d'extracció de fang i el servici s'estendrà a Paiporta, Aldaia i Algemesí, completant així el llistat d'11 municipis i 660 garatges entregat pel comandament d'Emergències.
Contacte diari amb els alcaldes
Vicent Mompó ha recordat que la Diputació està al servici de tots els municipis afectats per a ajudar-los en el procés de reconstrucció, tant en les competències directes que té la institució com col·laborant amb altres administracions per a donar eixa resposta immediata. "Els ajuntaments saben que estem en contacte diari amb ells per a escoltar les seues necessitats i que poden traslladar-nos les seues urgències, com fan des que va començar este malson", ha apuntat.
La corporació provincial ha destinat 6,85 milions d'euros al contracte d'emergència que forma part de la resposta immediata als municipis afectats, amb altres inversions en carreteres, infraestructures hídriques, reposició de material informàtic i vehicles per a renovar les flotes dels ajuntaments, restauració dels parcs i instrumental dels bombers i un fons incondicionat perquè els consistoris amb més urgències puguen destinar els diners a despesa corrent. En total, 71 milions d'euros que s'ampliaran amb noves partides a compte del pressupost de 2025 que està previst aprovar la setmana que ve.
La Diputació ha establit una direcció facultativa dels treballs que a més de recordar a les empreses el compliment de les mesures de prevenció laboral, s'encarrega de la revisió estructural dels edificis per a no entrar en cap en el qual no estiga assegurada la seua estabilitat. El president provincial recorda que la seguretat dels treballadors és prioritària i llança un missatge de responsabilitat als ajuntaments i els mitjans de comunicació per a transmetre tranquil·litat a la població i permetre que el dispositiu d'emergències se centre en la neteja i reconstrucció per a recuperar la normalitat com més prompte millor.