Política

Belencoso: "Estem treballant en projectes com el Parc Nord o l'ampliació de la biblioteca"

Parlem amb l'alcalde d'Almàssera, Emilio J. Belencoso, que ens fa un balanç del primer any de gestió

1 minut

L'alcalde d'Almàssera, Emilio J. Belencoso

El Parc Nord, l'ampliació de la biblioteca o la transformació en Serveis Socials són tan sols algunes de les actuacions que estan en execució per a millorar el dia a dia dels veïns d'Almàssera. No obstant això, este primer any de gestió ha donat per a molt més. Hui, parlem amb l'alcalde de la localitat, Emilio J. Belencoso, sobre els projectes de present i futur per a Almàssera.

Quin balanç fas d'este primer any de gestió al capdavant de l'Ajuntament d'Almàssera?

El balanç és molt positiu. Sí que és cert que este primer any de legislatura, hem estat reactivant totes les obres que estaven paralitzades; però en estos moments ja estem redactant projectes de legislatura, com pot ser el Parc Nord, que licitarem en el primer trimestre de 2025; o l'ampliació de la biblioteca i el trasllat dels Jubilats, que el traurem a licitació en l'últim trimestre de 2024. A més, estem licitant actuacions com la pavimentació de les pistes; estem acabant el projecte de dues pistes de pàdel i terrassa del bar del poliesportiu; recepcionàrem la setmana passada el nou edifici del Museu de l'Horta; i ja està en la fase final de Conselleria l'ampliació del centre de salut.

Teniu una previsió de quan podrà estar finalitzat el Parc Nord?

Tenint en compte que el traurem a licitació el primer trimestre de 2025 i que el termini d'execució de l'obra és de 8-9 mesos, si tot va bé hauria d'estar finalitzat a la fi del pròxim any. Es tracta d'una parcel·la de 4.200 m² que comptarà, a més, amb zona infantil, de cal·listènia, activitats per a persones majors, esplai caní... Es tracta d'un projecte verd molt important per a Almàssera que arreplega totes les necessitats dels veïns.

També esteu pendents de la via ciclopedestre que unirà Almàssera amb Alboraia, en quin punt es troba?

És una inversió de més de tres milions d'euros que es troba, en estos moments, en execució. Ja s'ha fet el túnel en la zona d'Alboraia i en breu, començaran les obres del túnel de la zona d'Almàssera. Esta via ens permetrà connectar tots dos municipis – que estem tan a prop i alhora tan lluny perquè ens separa un barranc – evitant situacions de perillositat i atorgant una major qualitat de vida al municipi.

Quins altres projectes repercutiran en la millora del dia a dia dels veïns d'Almàssera?

Principalment, estem centrant els nostres esforços en estos dos grans projectes que per partida econòmica i per expedients són molt importants. Però, a més, volem semipeatonalitzar el carrer Maestro Serrano perquè siga una ruta escolar segura i aprofitarem l'obra per a canviar totes les canonades de fibrociment; estem executant obres per a millorar l'accessibilitat en el municipi en tota la zona dels adossats amb l'ampliació de voreres i zones verdes; també executarem millores en la xarxa de clavegueram que, encara que no són inversions visibles, són necessàries per a evitar filtracions; i hem destinat una partida de quasi 700.000 euros per a l'asfaltat de carrers. De fet, vam escometre enguany l'asfaltat del camí de la Mar amb una inversió de mig milió d'euros. Una actuació que era necessària perquè, a més que feia 30 anys que no s'asfaltava esta carretera, suporta tot el trànsit del polígon d'Almàssera i Bonrepòs. Ara, la idea és continuar tota la Ronda Sud i el túnel de Blasco Ibáñez, on hem fet un estudi acústic i aplicarem una sèrie de mesures correctives, com una mena d'asfalt fonoabsorbent que reduïsca el soroll.

D'altra banda, estem projectant uns paellers en el polígon industrial; un parc de cal·listènia en la Via Xurra; i estem també domotitzat instal·lacions. Per primera vegada, hem domotitzat la pista de Tenis, que està donant molt bon resultat; i hem llançat una aplicació informàtica amb la qual la ciutadania pot demanar cites prèvies de certificat digital, comunicar a l'ajuntament el tema de voluminosos, el centre cultural, etc. A més, després del pont del 9 d'Octubre, començarà la substitució de tot el clos de l'ecoparc, que era una reivindicació històrica dels veïns de la zona. I en matèria de personal, estem amb el tema de l'RTP, que serà històric en este Ajuntament perquè els funcionaris d'este consistori són els menys pagats de la comarca. Som conscients d'això i estem treballant per a revertir esta situació, i que se sumarà al procés d'estabilització de 12 places.

Al final, són xicotetes millores que pensem que redundaran positivament en la vida de la gent.

Nova plataforma de reserves de l'Ajuntament d'Almàssera

I parlant d'estes accions que repercutixen directament en els veïns, heu eliminat l'impost de plusvàlua...

Sí, quan estava en l'oposició presentàvem esmenes als pressupostos perquè s'eliminara este impost, i per tant va ser un compromís que vaig adquirir amb els veïns i veïnes d'Almàssera i que vam escometre res més entrar en el govern municipal. És un impost que considerem que és injust. És cert que suposa una reducció d'ingressos, però hem ajustat el pressupost eliminant despeses que eren innecessàries i que en res beneficiaven a la població. Nosaltres apostem, a més, per una política fiscal de congelació d'impostos.

Com casa la vostra política fiscal amb el 'tasazo' del fem?

La llei 7/2022 d'Economia Circular obliga a totes les entitats locals a finançar el cent per cent del cost del servei, la qual cosa repercutirà en una pujada de la taxa d'escombraries. Això és difícil d'explicar quan tens una política de congelació d'impostos i d'eliminació de la plusvàlua, i ara t'arriba un rebut de les escombraries que quasi duplicarà l'import actual. A més, no crec que això de 'qui consumix, paga' vaja a tindre un efecte positiu quant al reciclatge, sinó que crec que serà tot el contrari. D'altra banda, em sembla un atac a l'autonomia dels municipis el fet que si no s'apuja la taxa, es córrega el risc que es retinguen aportacions.

Un altre dels assumptes prioritaris és la neteja viària, com s'ha transformat el servei?

Sobretot, el que s'ha fet és proximitat amb l'empresa i un seguiment de les actuacions. Jo cada matí, a les 06.15 h, isc a caminar i aprofite per a veure totes les zones del municipi i envie a l'empresa un reporte de la situació d'alguns carrers. Això ha fet que l'empresa també estiga més pendent. No obstant això, encara falta perquè el contracte està caducat des de l'any 2015. Llavors, el que estem fent per a este últim trimestre de l'any és rematar les necessitats que tenim, entre les quals està la compra d'una màquina escombradora, perquè el gener de 2025 es licite ja el nou contracte de neteja amb més personal i maquinària.

Heu instal·lat plaques solars en el Centre Cultural que permetrà un important estalvi per a les arques municipals, quin és l'objectiu a llarg termini?

L'objectiu és que en 2027 la gran majoria dels edificis municipals, si no tots, tinguen independència energètica. A més, apliquem la bonificació en l'IBI als habitatges i comunitats de propietaris que aposten per la instal·lació de plaques solars.

L'alcalde d'Almàssera, Emilio J. Belencoso

En matèria de Serveis Socials, quins canvis heu introduït per a millorar l'atenció?

Li hem donat prioritat absoluta a l'àrea de Serveis Socials. Quan entràrem, teníem una llista d'espera d'atenció de dos mesos i actualment està en 15 dies. A més, tenim un tap molt important en valoracions de dependència. Per això, reforçarem el personal. Quan arribàrem al govern, teníem un treballador social i una psicòloga de l'EEIIA, i la idea és que a 31 de desembre el personal es reforce amb dos treballadors socials – una d'elles es dedicarà exclusivament a valoracions de dependència per a descongestionar esta situació – la psicòloga de l'EEIIA, una educadora social i una psicòloga. Així, al gener 2025, tindrem l'equip social base complet, que crec que és una fita.

Finalment, de cara als pressupostos de 2025, quines línies seran prioritàries?

Sobretot, el tema de licitacions perquè tenim més de 20 contractes caducats que són fonamentals, com el de la neteja viària, la neteja de fonts, la d'edificis municipals o el risc d'incendis. No s'han pogut licitar enguany per falta de consignació, però seran prioritaris en 2025. Jo no estic còmode pagant tots els mesos determinats serveis sense licitació, però és l'herència que ens han deixat.