Barrachina reclama la convocatòria de la Taula de la Sequera i mesures urgents de suport a l'agricultura i la ramaderia davant l'escassetat de pluges

Barrachina assegura que "aquest és un problema nacional, que requereix solucions nacionals"

Guardar

 Reunió sobre la ‘Situació de la sequía extrema a Espanya’
Reunió sobre la ‘Situació de la sequía extrema a Espanya’

El conseller d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Miguel Barrachina, ha reclamat hui mesures urgents de suport al sector agrícola de secà, la ramaderia extensiva i l'apicultura de la Comunitat Valenciana per a mitigar la situació de catàstrofe que estan patint per l'escassetat de pluges.

Barrachina ha assistit a Madrid a la reunió sobre la 'Situació del secà extrem a Espanya' juntament amb els governs de Múrcia, Aragó, Andalusia, La Rioja i Castella-la Manxa i representants de les organitzacions agràries COAG, ASAJA, UPA i de Cooperatives Agro-alimentàries d'Espanya.

"Es tracta de les sis autonomies en les quals la sequera extrema més dany està fent. En el cas de la Comunitat Valenciana són quasi 100 milions d'euros perduts en els cultius, al que s'uneix el problema de la ramaderia extensiva, que manca de pastures i d'aigua", ha assenyalat el conseller.

"Hem coincidit tots en què aquest és un problema nacional que requereix solucions nacionals, per això hem emplaçat al ministre Luis Planas a la convocatòria urgent d'una Taula de la Sequera. Des dels governs autonòmics estem donant solucions parcials, assistint amb cubes a aquells municipis en els quals s'estan sacrificant animals. Però creiem que, sent un problema comú, la solució ha de ser comuna", ha subratllat Barrachina.

Así, el conseller ha explicat que "el 14 de març la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, va decretar la situació excepcional de sequera extraordinària, emplaçant al propi Govern d'Espanya a prendre mesures. Des de llavors, l'Executiu central no ha donat un sol pas i l'esforç ho està fent en solitari el Consell de Carlos Mazón que aquesta mateixa setmana ha enviat cubes d'aigua a les zones d'interior que més ho necessiten".

"Portem alguns anys dolents, però est en concret és pèssim. A la Comunitat Valenciana ha plogut menys de la meitat que en els últims cinc anys, una situació similar a la qual pateixen les altres cinc autonomies que hui han subscrit aquesta sol·licitud al ministre", ha afegit Barrachina.

En la reunió s'ha posat de manifest la necessitat d'adoptar de manera urgent mesures extraordinàries amb l'objectiu de compensar les pèrdues provocades per la perllongada escassetat de precipitacions en determinades zones agràries de secà, de ramaderia extensiva, así com en l'apicultura.

cal recordar que en el sud de València i en la Marina Alta, les precipitacions acumulades en el present any hidrològic fins a juny representen menys del 25 % de la precipitació mitjana del període 1991-2020 i que únicament en les zones interiors de les tres províncies aquest percentatge es va situar entre el 50 % i el 75 %. Unit a la situació dels embassaments, "parlem de situacions que comprometen el nostre futur agrícola i ramader", en paraules de Barrachina.

Efectes i estat dels cultius

Pel que fa als efectes de l'escassetat de pluja en els cultius, cal destacar pèrdues en els cereals de secà, el cirerer, les figues, les nespres, l'ametler, els vinyers o l'olivar, fonamentalment. Però també els costos de producció que han de suportar els ramaders són alts ja que davant la falta de pastures naturals els ramaders han d'incrementar l'alimentació mitjançant pinsos. De fet, els ramaders de comarques interiors estan pagant el servei de camions per a transportar aigua a les seues explotacions.

A la reunió de hui a Madrid han assistit també Consolació Vera, viceconsejera d'Agricultura, Pesca, Aigua i Desenvolupament Rural d'Andalusia; Noemi Pomeres, consellera d'Agricultura, Ramaderia, Món Rural i Medi ambient de La Rioja; Sara Rubira, consellera d'Aigua, Agricultura, Ramaderia i Pesca de la regió de Múrcia; Javier Rincón, conseller d'Aigua, Ramaderia i Alimentació d'Aragó; i Mariana de Gracia, viceconsejera de Política Agrària Comuna i Política Agroambiental de Castella-la Manxa.

Per part de les Organitzacions Professionals Agràries i Cooperatives han assistit a la trobada Miguel Padilla, secretari General de COAG; Pedro Barat, president d'ASAJA; Lorenzo Ramos, secretari general d'UPA; i Ángel Villafranca, president de Cooperatives Agro-alimentàries d'Espanya.

Destacats