La síndica del PSPV en Les Corts, Ana Barceló, es mostra convençuda de la "bona salut" del govern del Botànic i de les relacions amb Compromís i UP, malgrat les últimes reticències per la taxa turística o l'eixida de l'exvicepresidenta Mónica Oltra. A més, no dubta que el pacte es reeditarà en les eleccions de 2023: "Per descomptat".
Barceló, en una entrevista amb Europa Press, rebutja el "soroll interessat" que parla de crisi en el tripartit i defensa que el govern està "totalment coordinat i en sintonia amb els objectius a aconseguir". Una estabilitat que, al seu judici, és fruit de les polítiques impulsades des de 2015 per a donar "més oportunitats de present i futur".
És una cosa que creu que anirà més enllà en 2023, de la mà d'uns pressupostos autonòmics expansius per l'augment d'inversions de l'Estat, uns comptes que espera que tornen a comptar amb el suport dels tres socis per a "afermar la recuperació postpandèmica". "Per descomptat --garanteix--, es negociaran en el si del govern com establisca el Consell i continuaran donant respostes a les necessitats de la ciutadania".
Sobre la taxa turística consensuada pel Botànic, pendent de tramitació parlamentària i un dels últims punts de discrepància, Barceló remarca que "en absolut" ha afectat la relació dels socis: "Tots hem entés que calia obrir un període d'escolta activa al sector i als ajuntaments perquè en la tramitació, evidentment, farem aportacions que enriquisquen el text".
Així, després de recordar que no entrarà en vigor fins a 2024, s'aplicarà de manera voluntària per cada ajuntament i "la Generalitat ingressarà zero" perquè estarà bonificada al 100%, advoca perquè la recaptació tinga retorn en el sector turístic en matèria de promoció, infraestructures o manteniment.
I encara que reconeix que la majoria d'alcaldes socialistes han mostrat la seua negativa a aplicar-la, sosté que "és una eina que és ací i que cadascun té l'opció d'utilitzar-la quan considere o mai".
Preguntada pel secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer (PSPV), i el seu rebuig a la taxa, la síndica diferencia entre els acords signats perquè són "un partit de paraula" i la postura d'un dirigent que "defensa i està al costat del sector".
"RESPECTARÉ EL QUE DECIDISCA OLTRA"
D'altra banda, tampoc creu que l'eixida de Mónica Oltra com a vicepresidenta portaveu i consellera d'Igualtat haja tibat el Botànic, a pesar que "Compromís va viure una situació complicada" per aquesta dimissió fruit de la seua imputació per presumpte encobriment dels abusos del seu exmarit a una menor tutelada.
Davant la possibilitat que l'exvicepresident isca absolta després de la seua declaració judicial fixada per a setembre i torne a ser candidata de Compromís, Barceló insisteix que el seu futur li correspon decidir-lo només a ella: "Respectaré les decisions que adopte Mónica Oltra".
Quant a la seua substituta, Aitana Mas, valora que s'està fent càrrec d'"una responsabilitat molt important" i que encara que "porta poc de temps, té clar quin és el mapa de prioritats del Consell i està treballant intensament". També ressalta la seua bona relació amb "dues dones estupendes" com les síndiques de Compromís i UP, Papi Robles i Pilar Lima, en considerar que les tres tenen clara el full de ruta del Botànic i mantenen un diàleg "permanent i fluid".
Per contra, enlletgeix al president del PPCV, Carlos Mazón, que porte temps en "manera electoral" i no creu que li puga beneficiar l'arribada d'Alberto Núñez Feijóo a 'Gènova' perquè "són coses totalment diferents" els governs autonòmics i nacionals. Descarta així pensar en enquestes o que la crisi energètica puga ajudar a pujar als 'populars', a més de traure pit que la Comunitat és un "pol d'atracció d'inversions".
SEGUIR LES REVERSIONS SANITÀRIES
De cara al futur, després de fer un balanç positiu dels seus primers mesos com a síndica, l'exconsellera de Sanitat assenyala que un dels objectius és seguir la senda de les reversions de departaments sanitaris a gestió pública després d'aconseguir-lo a Alzira i Torrevella. "L'important és que el sistema estiga cohesionat, que estiga en mans de la sanitat pública", reivindica, i destaca sobre aquest tema la recent compra de Ribera Salut --responsable dels departaments de Dénia i el Vinalopó-- per part del grup privat francés Vivalto Santé.
I és que recorda que la sanitat és "la major xarxa social" i la que va suportar major pressió sobre la pandèmia, uns anys en què va veure a un govern "sensible, entregat a la salut dels valencians i preocupat per salvar vides".
Ressalta a més que el seu successor, Miguel Mínguez, és un conseller "magnífic" que està "fent una bona faena" i descarta que ara calga aplicar noves restriccions per la COVID-19 gràcies a l'avanç de la vacunació, encara que recorda que ja no li correspon valorar-lo a ella.
EL GOVERN "COMPLEIX" AMB EL FINANÇAMENT
En clau nacional, en matèria de finançament autonòmic després del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) de la setmana passada, Barceló defensa que "el Ministeri està fent passos ferms i està complint els compromisos", per la qual cosa confia que respondrà a les al·legacions que van presentar a l'inici de l'any les autonomies per a reformar el model actual.
I posa en valor l'"excel·lent notícia" que la ministra d'Hisenda, la també socialista Mª Jesús Montero, va recollir la proposta del conseller Arcadi España que l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) elabore un estudi sobre el deute històric de la Comunitat a conseqüència de l'infrafinançament per a estudiar la seua condonació.