L'atenció de la salut mental es reforça en els centres educatius valencians per al pròxim curs

Educació i Sanitat han anunciat la posada en marxa d'un pla específic per a atendre la salut mental de l'alumnat

Guardar

Una classe d'un col·legi valencià
Una classe d'un col·legi valencià

L'increment dels problemes de salut mental fa indispensable que la detecció, la conscienciació i els recursos estiguen disponibles des d'edats primerenques. Tant és així que les Conselleries d'Educació i Sanitat ja treballen en la posada en marxa d'un pla específic per a atendre la salut mental de l'alumnat en els centres educatius de la Comunitat Valenciana, i que entrarà en vigor en el pròxim curs escolar.

Com s'ha avançat, seran professionals sanitaris els qui acudisquen directament als centres educatius per a ajudar a detectar els possibles problemes i, d'aquesta manera, proporcionar amb major rapidesa l'atenció mèdica que es requerisca. Una col·laboració que permetrà facilitar la detecció dels problemes de salut mental i, per tant, iniciar un tractament adequat.

I és que com ha explicat el conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, "s'ha incrementat considerablement les conductes suïcides i autolesives en xiquets i joves, especialment a partir de la pandèmia". Sense anar més lluny, es recorden casos com el de l'IES La Moreria de Mislata on tot l'equip directiu va dimitir per a reclamar més recursos davant els problemes de salut detectats en una quinzena de menors que comptaven amb el protocol activat de per conductes suïcides o autolesions.

Davant aquest escenari, apostar per la salut mental en els centres educatius s'ha convertit en tota una prioritat i, per a això, és de vital importància que les administracions públiques destinen recursos per a una ràpida detecció i actuació. És precisament el que es pretén amb aquest pla de salut mental en el qual docents i personal sanitari treballaran conjuntament dins de les aules.

El pla de Mazón

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ja defensava, en plena campanya electoral, la necessitat d'actuar de manera "urgent i integral davant un dels problemes més greus i prioritaris del sistema sanitari públic de la Comunitat Valenciana". En aquest sentit, reivindicava la importància de comptar amb un pla d'atenció a la salut mental per a "no només previndre el suïcidi en menors, sinó per a intervindre en els casos previs".

Així, Mazón assenyalava que "estan basant la planificació en accions de prevenció del suïcidi, però s'obliden de la salut mental des d'edats primerenques. De previndre la depressió, la dependència, l'anorèxia, la bulímia o l'assetjament escolar". D'aquesta manera, la seua proposta era utilitzar les hores d'actuació tutorial per a abordar aquestes qüestions amb l'alumnat.

Finalment, el president de la Generalitat presentava mesures concretes per a dur a terme en els cent primers dies de govern, entre les quals destacava l'aprovació d'un nou Pla Autonòmic de Salut Mental i Addiccions; la creació d'una unitat especialitzada de "Prevenció i promoció de la salut mental" en cada departament de salut; que cada província compte amb dues unitats específiques d'hospitalització psiquiàtrica en hospitals públics, una per a infància i una altra per a adolescència; així com la integració de la prevenció de la salut mental en el currículum escolar, entre altres.

Destacats