Atenció Primària fixa deu mesures imprescindibles per a avalar la nova Estratègia Valenciana de Sanitat per a AP

Sanitat presenta, hui, la nova Estratègia Valenciana d'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana a les entitats mèdiques

Guardar

Pacients esperant a ser atesos en un centre de salut
Pacients esperant a ser atesos en un centre de salut

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, presenta, aquest matí, en el Centre Superior d'Investigació en Salut Pública, la nova Estratègia Valenciana d'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana, en un acte que comptarà amb l'assistència de diferents entitats mèdiques. Un model que, com ja va avançar Barceló durant la seua compareixença en Les Corts, no només està recolzat pels comptes autonòmics, sinó que suposarà un destacat increment de la plantilla d'atenció primària.

I és que, com va avançar la consellera, el 26% de les 6.000 noves places estructurals que es crearan, es destinaran per a atenció primària. Així mateix, s'injectaran més de 90 milions d'euros amb l'objectiu de millorar les infraestructures sanitàries amb la construcció, reforma o adequació dels centres de salut i consultoris auxiliars de tot el territori valencià. En definitiva, un pla per a afrontar els reptes de futur de l'atenció primària.

De moment, per a conéixer més detalls sobre aquesta nova estratègia de Sanitat caldrà esperar a la presentació que tindrà lloc a partir de les deu del matí. No obstant això, i fins que aquest nou pla comence a caminar, des de la Conselleria s'han incorporat mesures que han anat en la direcció de destensar l'atenció primària, que s'ha vist col·lapsada amb l'arribada de la variant òmicron i la seua ràpida transmissió.

Un dels centres de salut de la ciutat de València
Un dels centres de salut de la ciutat de València

Així, algunes d'elles són la pròrroga dels tractaments crònics; la possibilitat que la ciutadania es tramite en un mateix acte l'alta i la baixa laboral per a set dies per infecció de la COVID-19; la col·laboració amb les farmàcies en el registre de nous positius detectats; o la pròrroga que s'ha dut a terme per part de Sanitat de les 6.656 places de reforç COVID-19, de les quals 2.580 corresponen a atenció primària. No obstant això, des d'alguns sectors asseguren que "no és suficient".

En aquest sentit, la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària (SoVaMFiC) han enviat un comunicat informant que no assistiran a la presentació de l'Estratègia Valenciana d'Atenció Primària perquè "no s'ha comptat amb nosaltres, ni amb les SS.CC. de Pediatria de la Comunitat Valenciana (APEPA, SPEAP, AvalPap i SVP), ni amb el Col·legi de Metges d'Alacant per a la redacció i/o valoració del document". No obstant això, sí que han assegurat que per a mostrar el seu suport a aquesta estratègia no haurien de faltar 10 mesures clau.

Decàleg de reivindicacions de l'Atenció Primària

Més recursos humans: reorganització dels actuals professionals i revisió de les condicions laborals i econòmiques.

Pla de fidelització de nous especialistes en Medicina i Infermeria Familiar i Comunitària, que afavorisca la seua contractació en Centres de Salut d'Atenció Primària, com a membres de l'Equip de treball.

Garantir la longitudinalitat dels equips d'atenció primària, amb una anàlisi real dels recursos humans i la seua adequació a les necessitats assistencials de la població, tant en àrees assistencials, com en no assistencials i unitats de suport especialment en l'àrea de salut mental i treball social.

Gestió d'agendes flexibles i des del mateix centre de salut, amb autonomia organitzativa i garantint la possibilitat del teletreball com a eina per a la conciliació familiar

Potenciar les àrees administratives dels centres de salut, desplegant les competències del personal administratiu sanitari.

Desenvolupament i potenciació del treball en equip mitjançant Unitats Familiars d'Atenció Primària, establint plans de formació i desenvolupament de projectes d'intervenció institucional per a fomentar i oferir eines de treball en equip.

Desenvolupaments més ràpids i senzills per a la població en la transformació digital de la Sanitat Valenciana, amb solucions dissenyades en funció de les necessitats de l'usuari, potenciant el monitoratge a distància per mitjans digitals, la gestió de la citació mitjançant aplicacions bot i intel·ligència artificial, així com la gestió àgil de l'intercanvi de documents entre el centre de salut i la ciutadania.

Garantir una relació professional entre àmbits assistencials comunitaris i hospitalaris, d'igualtat entre especialitats, que afavorisca l'atenció compartida de les necessitats dels pacients.

Un pla de manteniment i dotació dels Equips d'Atenció Primària, actualitzat per a les necessitats sanitàries de la població que incloguen espais i mitjans diagnòstics adequats a les capacitats dels equips i la realitat assistencial actual.

Un pressupost assignat per a l'Atenció Primària que done resposta a la complexitat, a l'envelliment de la població, necessitats preventives, diagnostiques i assistencials de la COVID-19 i a la demanda de salut creixent, defensant un sistema públic de salut, sostenible, que només és factible amb un increment real del pressupost en l'AP, fins a arribar al 25%.

Arxivat a:

Destacats