La zona comercial d'Alfafar és, sens dubte, un dels motors econòmic de la localitat. Per este motiu, des de l'equip de govern no sols s'està treballant per a aconseguir posicionar-la com un referent en la Comunitat Valenciana, sinó que, a més, des de l'àrea d'Urbanisme es treballa a crear elements d'unió entre les grans empreses i el comerç local amb el desenvolupament, per exemple, del primer ecobarri. De tot això parlem amb el regidor de Zona Comercial i Urbanisme d'Alfafar, Arcadio del Real.
La zona comercial d'Alfafar ha experimentat un important creixement en els últims anys, què la fa tan atractiva?
En estos moments estem treballant perquè la zona comercial d'Alfafar siga la capital del moble i de la llar. Des de l'arribada d'Ikea, fa deu anys, ha atret empreses del sector i relacionades, creant-se un clúster molt potent que s'ha traduït, també, en un increment significatiu del nombre de visitants. Això fa que la zona comercial d'Alfafar siga molt atractiva per a les firmes.
Quina estratègia esteu duent a terme per a convertir Alfafar en el bressol del moble i de la llar?
A més d'estar duent a terme reunions amb cadascuna de les empreses per a tindre un feedback de les principals necessitats que tenen, hem encarregat un estudi per a analitzar les fortaleses i debilitats que té la zona comercial. Encara no tenim els resultats, però la idea és implementar les millores per a continuar potenciant esta àrea.
D'altra banda, també estem treballant a atorgar un nom propi a la zona comercial d'Alfafar, que siga atractiu i tinga ganxo. Això creiem que contribuirà al fet que tinga encara més notorietat en el sector comercial.
A més, en esta legislatura s'ha creat la Regidoria de Zona Comercial...
Sí, abans estava l'àrea de Comerç que englobava el comerç local i la zona comercial, però sí que existia una demanda perquè hi haguera una Regidoria exclusiva de la zona comercial, amb l'objectiu d'atendre millor les necessitats d'esta àrea.
De quina manera repercutix en els veïns d'Alfafar esta expansió de la zona comercial?
Com a comprador, no necessites eixir d'Alfafar per a trobar el que necessites: tenim moda, decoració, mobiliari, restauració... A més, com millor funcione la zona comercial, més ingressos recapta l'Ajuntament i, per tant, es disposa de major pressupost per a destinar-ho, per exemple, a serveis socials, millores urbanístiques o d'infraestructures, més policia local, millor neteja viària... Actuacions que, en definitiva, repercutixen en la mateixa ciutadania.
I des de l'àrea d'Urbanisme, teniu algun projecte per a unir la zona comercial amb el comerç local perquè es repartisca el flux de visitants?
Sí, en estos moments estem treballant en un projecte que obrirà l'avinguda Orba connectant el barri amb la zona comercial; perquè cadascun pot aportar un valor diferencial al consumidor i creiem que és essencial que s'unisquen en este sentit. Creiem que és beneficiós tant per al comerç local com per a les grans empreses.
D'altra banda, està pendent el desenvolupament del primer ecobarri d'Alfafar, a Font Baixa. En esta zona, està projectada la construcció d'unes torres d'habitatges amb un parc central. En estar molt pegada a la zona comercial, servirà de connexió amb el barri antic del poble.
I per a millorar estes connexions, el soterrament de les vies és prioritari...
Totalment. Les vies ferroviàries són una barrera que dividix el municipi, i per descomptat l'alcalde, Juan Ramón Adsuara, fins que no aconseguisca el soterrament per a Alfafar no pararà. I ja, urbanísticament parlant, la nostra intenció seria obrir un carrer que unira totes dues parts, però sobretot, crear una espècie de parc central que dotaria a Alfafar d'una important infraestructura verda.
Quins altres projectes urbanístics s'estan desenvolupant a Alfafar?
Ací he d'incloure a la regidora de Grans Projectes, Encarna Muñoz, perquè totes dues àrees estem treballant braç a braç per a tirar avant projectes tan importants com l'enjardinament de l'Alqueria del Pi, que comença el mes d'octubre; s'estan fent obres en el Mercat Municipal que milloraran l'accessibilitat pel carrer Julio Colomer, a més de pintar la façana i instal·lar unes taquilles intel·ligents; han començat ja les obres de la residència i centre de dia públic, que estarà acabat l'abril de 2026; i el projecte de Font Baixa, que estem pendents dels últims informes favorables de Conselleria.
I ací sí que vull agrair a tot l'equip tècnic que s'ha quedat tot el mes d'agost treballant per a poder tirar avant tots estos projectes.
Finalment, i de cara a la pròxima legislatura, volem impulsar ja la construcció de l'Auditori.
L'habitatge és un dels principals problemes que afecta a tots els municipis, teniu al cap algun desenvolupament urbanístic en este sentit?
A més del ecobarri a Font Baixa, on es crearan nous habitatges, estem modificant el pla general perquè es puga construir habitatge en els baixos.
Finalment, quin balanç fas del teu primer any al capdavant d'estes Regidories?
Un balanç molt positiu. Ha sigut difícil, però alhora molt il·lusionant. Quan aconseguixes traure projectes avance és molt satisfactori, però encara ho és més quan aconseguixes solucionar un problema a un veí.