Política

Arcadi Espanya reivindicarà en el Consell de Política Fiscal i Financera "més recursos per al pressupost de 2023 i un canvi estructural del model de finançament"

Aposta per l'aplicació d'un fons transitori fins que es duga a terme la reforma, per una reestructuració del deute i per objectius de dèficit asimètrics quan es reestablezcan les regles fiscals

2 minuts

Reunió de la ‘Comissió Mixta Consell-Corts

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha indicat que la Generalitat tindrà "com a objectiu prioritari" en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que se celebrarà demà a Madrid "obtindre més recursos per a elaborar els pressupostos de 2023 i aconseguir un canvi del model de finançament que solucione d'una vegada per sempre el dèficit estructural d'ingressos que pateixen les autonomies, especialment la Comunitat Valenciana".

"Exigirem al Govern que la Comunitat Valenciana obtinga per al pròxim exercici més recursos a través de la liquidació del pressupost de 2021, el resultat del qual s'ingressarà l'any vinent; els lliuraments a compte previstes per a 2023 i que el Govern s'ha compromés al fet que seran majors que en 2022, així com a través del dèficit autoritzat per a aqueix exercici", ha apuntat Arcadi España, qui ha valorat "positivament" l'anunci realitzat aquest dimarts pel Govern central de flexibilitzar l'objectiu de dèficit fins al 0,3%. "Una quantia reduïda, però que és dues dècimes superior a la inicialment prevista", ha indicat.

Així mateix, el conseller d'Hisenda ha anunciat que "des de la Generalitat mantindrem les nostres reivindicacions de manera incansable" exigint una reforma "immediata i urgent" del model de finançament de les comunitats autònomes. "L'actual Govern d'Espanya ha sigut el primer a fer un pas al capdavant per a desbloquejar la reforma amb un primer esborrany de treball al qual totes les CCAA al·leguem, però del qual no hem tingut resposta, per la qual cosa és necessari continuar amb els treballs tècnics, que el Govern responga i que se celebre la reunió monogràfica del CPFF a la qual es va comprometre", ha indicat el conseller.

"Amb aquestes dues peticions, la reivindicació de més ingressos i l'exigència de canviar el finançament, atenem, per un comunicat, un problema imminent com és assegurar-nos un nivell d'ingressos suficient per a elaborar els comptes de 2023 i, d'altra banda, avancem en la solució d'un problema estructural com és la insuficiència i inequitat de l'actual model de finançament", ha explicat el responsable d'Hisenda i Model Econòmic

El conseller ha realitzat aquestes declaracions a l'inici de la reunió de la 'Comissió Mixta Consell-Corts per a la reforma del sistema de finançament i valoració del deute històric' celebrat aquest dimarts, en la qual han sigut presents tots els grups amb representació en les Corts.

Fons transitori i dèficit asimètric

Igualment, Arcadi España ha explicat als representants dels grups parlamentaris de les Corts que reivindicarà també la necessitat d'un fons transitori, que garantisca els recursos necessaris mentre s'aconsegueix el consens necessari per a reformar el model de finançament autonòmic, "alguna cosa que no sols depén del Govern d'Espanya, sinó també de la resta de comunitats autònomes i dels grups parlamentaris en el Congrés dels Diputats", ha apuntat el conseller.

Així mateix, el conseller ha assenyalat que sol·licitarà l'aplicació d'objectius de dèficit asimètrics, segons la situació financera de cada comunitat autònoma. "No es pot tractar per igual a aquells territoris que no són iguals perquè això no és just, i algunes autonomies, com la valenciana, estan especialment infrafinançades".

Finalment, i vinculat a la reforma del model, el conseller ha indicat que "és evident que reformar el model de finançament autonòmic no és suficient per a estabilitzar i normalitzar la situació de les finances de la Generalitat, sinó que és necessari també abordar el tema del deute històric. Un endeutament que, en el cas de la Comunitat Valenciana, és fruit en més d'un 70% de l'infrafinançament".

"Per tant, sol·licitarem al Govern d'Espanya que òbriga també un procés de diàleg per a una reestructuració i un sanejament del deute del conjunt de les comunitats autònomes, ja que la pujada dels tipus d'interés que va dur a terme el Banc Central Europeu la setmana passada, tindrà un impacte molt significatiu en els comptes de les autonomies", ha assenyalat.

El conseller ha reconegut que en 2023, la situació macroeconòmica "continuarà sent complicada", perquè "la recuperació després de la crisi de la COVID-19 encara dura i per les conseqüències econòmiques que està tenint la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, amb una important escalada de preus". Per això, ha insistit, "necessitem garantir uns ingressos suficients per a la Comunitat Valenciana en 2023, superiors als d'aquest exercici, i que garantisquen que podem continuar atenent les necessitats dels cinc milions de valencians i valencianes", ha afirmat.

Etiquetes: