Aprovat el pla de la comissió de Taula que citarà Camps, Costa i Pons amb el rebuig d'un PP que ho veu "recurrible"

Guardar

comision_taula_corts
comision_taula_corts

La comissió d'investigació de Les Corts sobre la contractació de la Generalitat amb la trama investigada en el marc de l'Operació Taula ha aprovat aquest dilluns el pla de treball presentat pel Botànic, pel qual se citarà a l'expresident Francisco Camps, l'ex-secretari general del PPCV Ricardo Costa o l'eurodiputat del PP Esteban González Pons, entre d'altres, amb l'oposició del PP, que ho veu "recurrible" perquè és "impossible" estudiar la documentació demanada en el termini donat per a preparar les compareixences.

Tal com es preveia per les majories parlamentàries, el pla conjunt presentat pel PSPV, Compromís i Podem ha sigut aprovat, amb l'abstenció de Ciutadans i el vot en contra del PP, mentre que els dos plans d'aquests dos últims grups han sigut rebutjats. S'obri ara un termini de 20 dies hàbils perquè es remeta la documentació sol·licitada i es dóna un altre termini a partir d'aleshores per a estudiar-la. Els grups han acordat demanar a la Mesa de les Corts que s'habilite gener per a començar amb les compareixences.

Tots els grups han destacat el "rigor" dels seus plans i tant el Botànic com Cs han posat l'accent principalment en la necessitat que el dictamen amb les conclusions puga estar llist abans que concloga l'actual legislatura.

La socialista Carmen Martínez ha destacat que es tracta d'un pla "realista, decent" que té el "clar" objectiu de "determinar les responsabilitats polítiques en les contractacions de la Generalitat" amb empreses relacionades amb Taula, mentre que el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha indicat que aquest és en realitat el "cas PP, la mare de totes les trames" i aquesta comissió pot ser "la pedra de Rosetta" de totes les comissions si s'aconsegueix entendre la mecànica utilitzada, posant "llum sobre 20 anys de foscor".

Fabiola Meco (Podem) ha destacat que "les responsabilitats polítiques existeixen, importen i han de ser assumides", i la finalitat d'aquesta comissió, a més de "saber què va passar" és "dissenyar mecanismes que protegisquen la societat perquè açò no torne a passar". El diputat de Cs Toni Subiela ha defès el seu pla, limitant a quatre les compareixences per dia per a poder fer un treball "seriós i rigorós" i ha advertit que "a la legislatura li queda menys del que pareix".

El diputat del PP Fernando Pastor ha indicat després de sentir a la resta de portaveus no saber si estava en la comissió o "sentint ja el dictamen" perquè de les paraules de Compromís i Podem "amb acusacions tan redones i clarificadores pareix que tenen el dictamen ja redactat". A més, ha defès que el seu pla incloga entre els compareixents a regidors de l'Ajuntament de València perquè expliquen les conclusions de la comissió municipal sobre Taula.

Al seu juí, el pla que s'ha aprovat és "perfectament recurrible davant els tribunals" perquè "no és creïble que ningú puga estudiar-se" en 20 dies prop de 90 documents, 50 expedients de contractació i 35 contractes abans que comencen les compareixences per a poder preguntar amb coneixement de causa. "Serà una passarel·la", ha indicat, assenyalant sobre eixa al·lusió al recurs: "Les accions que tinguem el nostre abast estan ací".

Per a Podem el pla del PP era "precari, per no dir grosser", Ciutadans considera que tenia "manques", amb una "llista inadequada" de compareixents i PSPV i Compromís han lamentat que intentara "riure's de les Corts" i ho han qualificat d'"ofensa". "No anem a permetre que faça el que ha fet amb altres comissions, boicotejar-les", ha advertit la socialista, mentre que Meco ha agregat: "Obliden-se de comissions que s'obrin i es tanquen sense que passe res, ens ho anem a prendre molt seriosament".

Pastor ha censurat eixes "faltes de respecte" i ha insistit que el Botànic intenta "córrer per damunt de tot" amb un pla "impossible de complir". A més, ha indicat que la seua intenció no és "riure's de ningú" i almenys ells han presentat un pla, criticant que PSPV i Compromís no feren el propi en la comissió sobre el seu finançament.

UNA LLISTA AMB 19 COMPAREIXENTS

El Botànic planteja, a més de Camps, Costa o Pons, que compareguen Álvaro Pérez, conegut com 'El Bigotes', l'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus, l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent, els exconsellers del PP Rafael Blasco, Trini Miró i Alejandro Font de Mora, l'exgerent de la Fundació Jaume II El Just Vicente Burgos, l'exdirigent del PPCV David Serra, l'ex-conseller delegat de Ciegsa Máximo Caturla i el directiu Miguel Barranca, així com responsables de les empreses Trasgos i Engloba.

També citen tres persones "relacionades amb la investigació i la denúncia" del cas: la coordinadora d'EUPV Rosa Pérez Garijo i els periodistes Juan Nieto i Loreto Ochando. Aquests seran els primers a acudir a la comissió.

PETICIÓ DE DOCUMENTACIÓ

Se sol·liciten documentació i informes relacionats amb la Fundació Jaume II El Just (escriptures, estructura, organigrama, informes d'Intervenció, Hisenda, CJC i Sindicatura de Comptes, comptes anuals, informes de gestió i auditoria independent, pressupostos, actes de reunions, correus electrònics, expedients de compres i contractacions, relació de proveïdors, despeses en dietes, viatges i regals, per exemple).

També es demana a la Generalitat còpia dels expedients de contractació de tots els organismes depenents des de 2003 a 2015 amb més de 30 empreses. Plantegen que l'esquema del debat siga de pregunta-resposta i precisen que per a aconseguir els objectius previstos "s'exigirà als compareixents que contesten de forma clara i concreta a les preguntes formulades pels grups".

Destacats