Política

Els anuncis de Mazón per a la Comunitat Valenciana en el debat de hui

El president de la Generalitat ha intervingut en el Debat de Política General on ha anunciat les pròximes mesures que implantarà

1 minut

El president de la Generalitat, Carlos Mazón

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha protagonitzat, este dimecres, el primer Debat de Política General de la legislatura en Les Corts, on ha donat compte de les accions realitzades durant les primeres 60 setmanes del seu mandat, però, a més, on ha anunciat les pròximes mesures que implantarà en el territori valencià i que han anat dirigides a millorar la qualitat de vida dels valencians amb una clara incidència social. Estos són tots els anuncis de Mazón.

El cap del consell ha posat l'accent principalment en dues àrees que, com ha assenyalat, "són de màxima prioritat per al govern del canvi": Educació i Sanitat. En este punt, el president ha avançat que blindarà la gratuïtat escolar de 0 a 3 anys (que ha entrat en este curs escolar en vigor), però també reforçarà l'autoritat del personal docent a les aules.

No obstant això, en matèria de Sanitat, Mazón ha promés una revolució en matèria assistencial. En este sentit, ha anunciat la creació d'un anell radiològic que facilitarà la interoperabilitat entre tots els centres sanitaris de la Comunitat Valenciana, permetent agilitzar la lectura de proves entre departaments; així com l'aplicació de la intel·ligència artificial per al desenvolupament de programes de prevenció i cribratge, com el que s'aplicarà per a la lectura de mamografies en diversos hospitals del territori o per al càncer de pròstata. Així mateix, es licitaran 18 hospitals de dies amb 450 places assistencials per a primera la salut mental; i s'obriran els CICUS d'Alacant i Castelló a l'octubre amb una dotació de 2 milions d'euros.

En matèria social, cal destacar l'obertura, abans que finalitze l'any, de tres centres d'atenció a víctimes de violència sexual en les tres capitals de província de la Comunitat Valenciana; i l'aprovació de dues lleis: la del voluntariat per al seu reconeixement i la del Tercer Sector per a dignificar a les entitats d'este àmbit.

Finalment, Mazón ha posat en valor l'aposta del govern autonòmic per garantir l'accés a un habitatge. En este punt, ha avançat la licitació de la primera tanda del Pla Viu amb la construcció de 1.500 habitatges de protecció pública amb una reserva del 40% per a joves i famílies monoparentals.

Noves deduccions fiscals

Este ha sigut, sens dubte, un altre dels grans anuncis del president de la Generalitat. Així, es dupliquen i fins tripliquen les deduccions per fills i adopcions en la Comunitat Valenciana amb millores en les deduccions per a límits de renda de 30.000 euros en les declaracions individuals i 47.000 en les conjuntes. En este sentit, es dupliquen els actuals imports de la deducció per naixement o adopció: es passarà dels 300 euros actuals a 600 si es tracta del primer fill; a 750 si es tracta del segon i de 900 si es tracta del tercer i successius.

A més, Mazón ha anunciat la congelació del cànon del rebut de l'aigua per a 2025; l'eliminació de les taxes portuàries a la Generalitat dels vaixells de pesca en la Comunitat Valenciana. "A partir del pròxim 1 de gener, cap vaixell de pesca pagarà taxes en els nostres ports", ha assenyalat; la rebaixa en un 60% de l'impost de transmissions patrimonials per a les propietats agrícoles, passant del 10 al 4% per a facilitar el relleu generacional, l'activitat agrícola, la incorporació de nous agricultors i el major abaratiment de l'activitat agrària; i la bonificació específica del 50% de l'impost corresponent als Actes Jurídics Documentats associats als Projectes d'Interés Autonòmic.

En l'àmbit cultural

El president de la Generalitat també ha volgut reivindicar el patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana. D'esta manera, ha assenyalat que centraran els seus esforços en la creació d'un Pla Estratègic d'Indústries Culturals amb el suport de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques i amb la participació de totes les empreses culturals valencianes; així com en un Pla de rehabilitació del patrimoni cultural que contempla un augment progressiu de les ajudes destinades a la rehabilitació dels Béns d'Interés Cultural i els Béns de Rellevància Local.

Finalment, Mazón ha anunciat un nou decret de 'bous al carrer' amb el qual es millorarà la seguretat en la celebració de festejos taurins, el benestar animal i es reduirà la burocràcia, consolidant a estos festejos tradicionals com un motor econòmic de la Comunitat Valenciana, donat el seu impacte social en els municipis. Decret que inclourà el servei de guàrdia de veterinari gratuït.

Altres mesures

La resta dels anuncis que aplicarà el govern valencià en la Comunitat Valenciana són els següents:

  • Programa Viatja +65, un bo l'objectiu del qual és incentivar la demanda turística interna en la Comunitat Valenciana de majors de 65 anys en els períodes de temporada baixa.
  • Pla d'Inversions per a garantir la qualitat de les aigües residuals, les infraestructures necessàries i l'ús eficient de l'aigua, que en el cas de les tres diputacions provincials suposarà un import pròxim als 90 milions, als quals se sumaran actuacions amb els Ajuntaments de València i Castelló -per valor de més de 10 milions d'euros- i amb el de Benidorm per 14,5 milions per a millorar, encara més, si fos possible, la gestió hídrica.
  • Llei de l'Horta que inclourà incentius i avantatges perquè "un dels símbols de la nostra identitat continue sent el que mai degué deixar de ser: un mode de vida rendible i sostenible".
  • Llei de Costes de la Comunitat Valenciana ajustada a la realitat que servisca per a compatibilitzar al màxim la protecció ambiental i els usos econòmics de la costa.
  • Nou Parc Natural en la Serra d'Escalona, després de prop de 20 anys sense que s'haja declarat un nou parc natural en la Comunitat Valenciana.
  • Nova estratègia de lluita contra el despoblament en la Comunitat Valenciana amb una dotació de 10 milions d'euros per a la creació d'un Pla d'Ocupació per als municipis amb població menor de 2.000 habitants.
  • Pla estratègic de l'Aeroport de Castelló per a arribar al mig milió de passatgers a l'any.
  • Creació del "Ivace+I Industrial Àrea HUB", una estratègia dedicada exclusivament al desenvolupament de sòl industrial dins de la Comunitat Valenciana. Per a això s'elaborarà un Pla d'Impuls de Sòl Industrial que, mitjançant la col·laboració publicoprivada i el concurs de l'Institut Cartogràfic Valencià, ordenarà les noves ubicacions de sòls industrials assequibles i atractives per al teixit productiu.
  • Pla Estratègic Aeroespacial de la Comunitat Valenciana per a situar-la a l'avantguarda d'este sector.
  • Llei d'ordenació del territori de la Comunitat Valenciana que facilite la construcció de més habitatges, crear més indústria i dinamitzar la nostra activitat econòmica.
  • Decret per a la concessió directa d'ajudes destinades a les persones afectades pel tren atrapat en l'incendi de Begís ocorregut el 16 d'agost de 2022.
  • Creació d'una seu permanent de l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE) a la província d'Alacant, en una primera fase de vertebració i extensió d'este organisme. La nova seu d'Alacant tindrà capacitat per a impartir cursos bàsics de formació, formació contínua, i monogràfics de perfeccionament, entre altres.