La Fiscalia Anticorrupció sol·licita una condemna de dos anys i mig de presó, més deu anys d'inhabilitació per a l'ús de càrrec públic, per a l'expresident valencià Francisco Camps per delictes de frau i prevaricació administrativa en el cas dels suposats tripijocs en l'adjudicació de la Generalitat a l'empresa de la trama Gürtel Orange Market en l'edició de Fitur de l'any 2009.
Després d'una instrucció d'una mica menys d'un any en l'Audiència Nacional, Camps va ser processat a principis d'aquest mes una vegada que el jutge José de la Mata va constatar que existeix "un arsenal d'indicis, molt consistents, cadascun d'ells prou acreditat, que permet afirmar que el llavors president de la Generalitat va participar en l'adreçament del contracte de Fitur 2009 a favor d'Orange Market".
Encara que el magistrat proposava jutjar a l'expresident per un delicte de prevaricació, també deixava la porta oberta a una imputació més àmplia en aquesta peça 5 del 'cas Gürtel', ja que fins a aqueix moment li havia investigat també per frau. I aquests són precisament els dos delictes que Anticorrupció ha inclòs en el seu escrit d'acusació.
Per al processament i acusació del exdirigente 'popular' ha sigut determinant la declaració que va prestar en seu judicial el que fora màxim dirigent d'Orange Market, Álvaro Pérez Alonso 'el Bigots', ja que va donar detalls sobre "les circumstàncies, la forma, el temps i la manera en què tal influència directa es va produir i la participació que Camps va tindre en aquesta", en paraules de De la Mata.
"FLUIDA RELACIÓ" ENTRE CAMPS I 'EL BIGOTS'
Igual que el jutge, Anticorrupció considera que Pérez Alonso i Camps mantenien una "fluida relació" des de l'any 2003 per ser el primer "la persona responsable de l'organització dels esdeveniments del PP a la Comunitat Valenciana i de la projecció de la imatge pública" de l'expresident valencià.
I així va ser com, segons l'escrit del fiscal, Camps va facilitar a 'El Bigots' l'"accés a alts càrrecs de l'administració autonòmica amb poder decisori i intervenció destacable en la tramitació, adjudicació i execució dels expedients de contractació de Fitur i d'altres fires i esdeveniments", els qui "seguint instruccions" del llavors president van possibilitar que Orange Market "obtinguera il·lícitament contractes de publicitat, d'organització de congressos, fires i esdeveniments d'administracions i ens públics dependents de la Generalitat".
És el que va ocórrer en les edicions de Fitur. En la de l'any 2009, que és la que ací s'ha investigat, Álvaro Pérez i Cándido Herrero, gerent d'Orange Market, sota la "superior direcció" del líder de la Gürtel, Francisco Correa, i el que era el seu 'número dos', Pablo Crespo, "es van concertar" amb Camps perquè aquest, "com a màxima autoritat autonòmica", disposara el necessari perquè el contracte del muntatge de l'estand de Grans Projectes de la fira de turisme fóra directament adjudicat a Orange Market, al marge del procediment legal.
"L'AUTORITAT DEL PRESIDENT"
El fiscal subratlla a més que aquesta presumpta col·laboració entre Camps i la trama, impulsada també pel "elevat deute" que havia adquirit el PP amb les empreses de Gürtel, incloïa que l'"adjudicació il·lícita" no l'assumira l'Agència Valenciana de Turisme com fins llavors, sinó directament Presidència de la Generalitat a través de la Direcció General de Promoció Institucional com a centre directiu "sota l'autoritat del president".
Així, i tal com va reconéixer el propi 'Bigots' en seu judicial, est va dur a terme "tot un conjunt d'actuacions prèvies per a aconseguir que Camps donara verbalment instruccions" a la llavors directora general de Promoció Institucional, Daura Ibars, perquè se li adjudicaren a Orange Market els treballs relatius al muntatge del referit estand de Grans Projectes. I Ibars, al seu torn, va traslladar al 'Bigots' la "informació precisa sobre quins serien els expositors participants i les necessitats concretes per a la seua producció i muntatge".
Aquests expositors van ser El Consell Valencià de L' Esport, la societat pública Ciutat de les Arts i les Ciències S. a., la Societat Gestora per a la Imatge Estratègica i Promocional de la Societat Valenciana, la Fundació 'La Llum de les Imatges', la Fundació Palau dels Arts 'Reina Sofia' i les societats mercantils de participació pública Societat Parc Tecnològic de València S.A., Ciutat de la Llum S. a., Circuit del Motor i Promoció Esportiva S.A. i Aeroport de Castelló S.L.
Segons Anticorrupció, "Ibars va presentar als gestors d'Orange Market, acompanyats del seu dissenyador Juan Sanz, com les persones amb les quals els expositors havien d'organitzar el muntatge de la seua part corresponent de l'estand, sabent que no tenia cap competència per a adjudicar aquesta contractació", explica l'escrit del fiscal, que eleva a 366.529 euros el cost de l'estand.
Ibars complia així, afirma l'escrit del fiscal, "únicament amb la voluntat i amb les instruccions impartides en tal sentit, sense ostentar tampoc cap competència en matèria de contractació, pel llavors president de la Generalitat Francisco Camps".
Tal com ja va dir el jutge instructor en la seua ordre de processament, "tots es van confabular per a adjudicar els contractes a l'empresa que Camps havia decidit que assumira l'execució d'aquest contracte". "No va poder haver-hi una situació de confusió, error, o d'interpretació normativa alternativa. Estem davant una situació d'il·legalitat manifesta que Camps coneixia", va apuntar.