Política

2.000 milions d'euros per a impulsar l'Estratègia valenciana de Reindustrialització

L'objectiu és que el pes de la indústria en el PIB de la Comunitat Valenciana cresca del 14,8% al 20%

1 minut

El president Carlos Mazón en la presentació de l'Estratàgia de Reindustrialització

Arranca l'Estratègia de Reindustrialització de la Comunitat Valenciana 2024-2028. Una aposta decidida pel govern de Carlos Mazón que suposarà el canvi més ambiciós del teixit industrial valencià des dels anys 80. "Un canvi rigorós i realista que farà que les empreses valencianes siguen més modernes, competitives, sostenibles i innovadores perquè continuen sent un dels motors del desenvolupament econòmic i social de la Comunitat". Per a això, es destinaran més de 2.000 milions d'euros en els pròxims quatre anys, que propiciaran una inversió privada induïda de més de 10.000 milions d'euros. Un impuls que farà que el pes de la indústria en el PIB de la Comunitat Valenciana "passe del 14,8% al 20%", ha assenyalat el cap del Consell.

El pla, presentat per la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, comptarà amb 9 pilars, 22 línies estratègiques i 47 accions que se centraran en la transició digital de les empreses; la competitivitat tecnològica i innovadora; el creixement industrial; la millora i l'ampliació del sòl industrial; la internacionalització de les empreses valencianes; la sostenibilitat i sobirania energètica; el foment del talent; la simplificació administrativa; i la participació i governança.

Per a avançar en esta estratègia, ha explicat Montes, "hem comptat amb la col·laboració directa de 22 grups de treball del sector, 60 associacions empresarials i els instituts tecnològics, perquè són tots ells el que més saben de les seues necessitats". Així mateix, s'ha estudiat les debilitats, fortaleses, amenaces i oportunitats de tota la indústria valenciana per a detectar quins passos són necessaris donar per a executar esta estratègia de reindustrialització.

Així, s'han analitzat sectors com l'aeroespacial, el tèxtil, calçat, joguets, química, envasos, ceràmica, biotecnologia, alimentació, automoció, microxips, marbre-pedra o fusta, entre altres; i s'ha posat en marxa un canal de comunicació bidireccional per als 22 sectors de treball que estarà operatiu les 24 hores; perquè com ha apuntat la consellera d'Innovació, "només podrem continuar avançant en esta estratègia si totes les administracions, grups parlamentaris, empresaris i sindicats remem en la mateixa direcció".

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assegurat que esta iniciativa és coherent "amb el compromís sostingut en el temps del govern del canvi amb les nostres empreses". Sobre este tema, ha avançat que en els pròxims dies "concedirem 48,5 milions d'euros a 787 pimes industrials perquè invertisquen en actius materials i immaterials i modernitzen les seues línies de producció". Esta ajuda suposarà una inversió total per a les empreses de 166,5 milions d'euros i afavorirà "el manteniment de més de 22.000 ocupacions".

Pròximes accions

Així mateix, Mazón ha anunciat la creació del Hub d'Impuls de Sòl Industrial que formarà part del pla per a incrementar en "fins a 10 milions de metres quadrats el sòl industrial en els pròxims sis anys", així com modernitzar i millorar les àrees ja existents. Este Hub, que comptarà amb personal especialitzat i pressupost específic, treballarà en estreta col·laboració amb l'Oficina Valenciana d'Inversions per a facilitar la "captació d'inversió".

Un altre dels eixos d'esta estratègia és el desenvolupament d'infraestructures estratègies per a millorar les àrees industrials de la Comunitat Valenciana. Així, ha fet referència a l'Eix de la Ceràmica de Castelló, l'Autovia de la Vega Baixa o l'estació intermodal de Sagunt, al mateix temps que ha reclamat al Govern central que "complisca la seua part amb el Corredor Mediterrani, l'ampliació del Port de València i dels aeroports d'Alacant-Elx i Manises".

Així mateix, ha advocat per fomentar el creixement industrial, especialment dels clústers i agrupacions empresarials en sectors estratègics per al que s'arbitraran "mecanismes que faciliten la col·laboració entre pimes, centres d'investigació i universitats". D'esta manera, l'Estratègia també s'asseu en la digitalització de les empreses i reforçar la competitivitat tecnològica. Per a això, se sumarà els nous agents d'innovació de proximitat que s'encarregaran de facilitar la transferència i explotació del coneixement des de les entitats d'R+D a les empreses.

En esta línia, el president ha recalcat l'aposta per reforçar l'oferta formativa per a "augmentar en un 10% els llocs de treball qualificats en el sector industrial que afavorisca la captació i retenció del talent i capital humà".

Mazón també ha subratllat el compromís del Consell per a "generar un impacte positiu en l'economia regional i ajudar les pimes a desenvolupar tecnologia". Així, es posarà en marxa el Projecte 'Llave en Mano CPI' en la qual la Generalitat actuarà com el primer comprador de solucions innovadores, per a fer costat a les empreses des de la idea inicial fins al finançament d'un prototip real.

Sobirania energètica

D'altra banda, el president ha explicat que l'Estratègia contempla mesures per a "aconseguir la sobirania energètica en el nostre territori". Així es presentarà el Pla Director Energètic Integral de la Comunitat Valenciana que integrarà sota una coordinació única tots els plans d'acció per a obtindre este objectiu, prestant especial atenció a l'hidrogen verd, el biogàs i l'energia solar i eòlica. D'esta manera, el cap del Consell s'ha marcat com a primers objectius "aconseguir els 6.000 megavats de potència fotovoltaica i els 4.000 d'energia eòlica".

En matèria d'internacionalització, el pla de Reindustrialització contempla la realització de més de 250 accions en els pròxims quatre que beneficiaran a més de 8.000 empreses per a augmentar la presència en mercats globals, sumar noves empreses exportadores i posicionar a la Comunitat Valenciana com a destinació per a la inversió productiva. Per a això, es continuarà avançant en la simplificació administrativa amb el compromís d'"eliminar en un 20% els tràmits burocràtics per als projectes industrials".