10.000 habitatges nous de protecció pública a la Comunitat Valenciana: així és el Pla Viu de la Generalitat

El Pla Viu té com a objectiu facilitar l'accés a l'habitatge mitjançant la col·laboració administrativa i publicoprivada

Guardar

Edificis d'habitatges a València. Imatge: Xisco Navarro
Edificis d'habitatges a València. Imatge: Xisco Navarro

La Generalitat Valenciana ha posat en marxa el Pla Viu, un ambiciós projecte que té com a objectiu la construcció de 10.030 habitatges de protecció pública en tot el territori valencià, mitjançant la col·laboració interadministrativa i la publicoprivada. Així ho han donat a conéixer, este divendres, en una reunió amb els ajuntaments de l'Horta Nord i el Camp de Morvedre, en la qual ha participat l'alcaldessa de Puçol, Paz Carceller; Miguel Bailach, secretari general de l'FVMP (Federació Valenciana de Municipis i Províncies); Ernesto Fernández, director d'EVha (Entitat Valenciana d'habitatge i sòl); i Sebastián Fernández, secretari autonòmic d'Habitatge.

"El Pla Viu és l'aposta del govern de Mazón per a activar l'habitatge públic en tota la Comunitat Valenciana i donar una resposta contundent, eficaç i ràpida a la greu situació d'habitatge que existix en el nostre territori. I és que entre 2015 i 2023, el preu del lloguer ha augmentat en un 45%, mentre que el de compra ha pujat un 90%. Per això, amb este pla, que té una vigència de quatre anys, volem promoure la construcció d'habitatge públic per a destinar-lo a lloguer assequible, lloguer social, lloguer amb opció a compra o compra a preu VPO, en funció de cada edificació", ha explicat el secretari autonòmic d'Habitatge.

D'esta manera, el Pla Viu se sustenta en tres pilars fonamentals: la seguretat jurídica del procediment; la col·laboració publicoprivada; i la cooperació administrativa, ja que seran els ajuntaments dels diferents municipis els que jugaran un paper essencial en la creació de nou habitatge públic.

De quina forma? Qualsevol ajuntament que dispose de sòl susceptible per a construir habitatge, tan sols haurà d'adherir-se al conveni marc (disponible en la pàgina web de la Conselleria d'Habitatge) per a mostrar la seua voluntat de promocionar l'habitatge públic. A continuació, haurà de facilitar tota la informació relativa a la parcel·la en qüestió perquè siga analitzada per l'Evha. En cas de ser apte per a l'edificació, es firmarà un conveni específic per a començar el procediment de construcció.

Els requisits que han de complir les parcel·les són els següents: que siguen de titularitat municipal; inscrites en el Registre de la Propietat i lliure de càrregues (a excepció de les fiscals); que tinga la condició de solar i completament urbanitzable; que tinga la qualificació de sòl residencial o sòl dotacional compatible residencial; i que estiga situat en zones consolidades per edificació i no aïllades.

Com ha explicat Ernesto Fernández, director d'Evha, per a facilitar el tràmit als ajuntaments "s'ha simplificat tots els procediments administratius, tant de l'adhesió al pla, com per a l'enviament de la informació", i ha posat l'accent que "es respectarà sempre el principi de lleialtat institucional, és a dir, que es tindrà en compte sempre les prioritats del consistori a l'hora de decidir si eixe sòl cedit, una vegada construït, passa a formar part del parc d'habitatge públic de la Generalitat o, per contra, torna a ser de titularitat municipal per a destinar-ho a fins socials".

Per part seua, Miguel Bailach, secretari general de l'FVMP, ha celebrat el Pla Viu perquè "té la capacitat per a proveir els habitatges que necessita la Comunitat Valenciana permetent un accés a l'habitatge assequible".

A més d'esta col·laboració entre els ajuntaments i la Generalitat, amb la qual es pretenen construir al voltant de 6.000 habitatges; el Pla Viu contempla altres actuacions ja previstes, com la rehabilitació de l'edifici de La Torre de València; el projecte de la Caserna d'Enginyers de València ciutat; o la rehabilitació de 600 habitatges del parc públic de la Generalitat Valenciana.

Destacats