El Ple convalida les modificacions de crèdits extraordinaris per a fer front a la pandèmia de Covid-19

La Corporació ha aprovat per unanimitat i de manera definitiva el Reglament del Consell Municipal de Persones amb Discapacitat i l'Estatut del/de la Defensor/a de les Persones amb Discapacitat

Guardar

plenovalencia
plenovalencia

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat en la sessió ordinària d'este mes dos modificacions de crèdits, la 9a i 10a de l'exercici pressupostari, amb l'objectiu de fer front a les actuacions de prevenció i reactivació ciutadana davant els efectes de la pandèmia de Covid-19. Tal com ha explicat l'alcalde, Joan Ribó, el muntant total de recursos destinats a l'emergència social derivada de la pandèmia pel coronavirus, ascendeix a 7’7 milions d'euros, dels quals hui s'aproven de nou 1’7 milions d'euros a ajudes a famílies vulnerables i persones sense llar, altres 600.000 euros per a persones majors, tant en atenció a domicili com teleassistència; i 300.000 euros per a persones migrants que han perdut els seus treballs i les seues habitatges.

«És la tercera modificació que fem, el tercer mes que duem a terme estes modificacions, que ens permeten incrementar en altres 2, 6 milions d'euros els recursos per a iniciatives de Benestar Social (en el marc de l’ús dell 20 % de romanents de l'any passat que autoritza el Govern)", ha explicat l'alcalde. «Amb esta modificació de crèdits, són quasi 8 milions d'euros els recursos que l'Ajuntament de València està dedicant a les accions contra els efectes de la pandèmia", ha continuat Joan Ribó, qui ha assegurat que nosaltres «estem fent els deures, i volem continuar treballant; però instem la ministra d'Hisenda a que autoritze el romanent sencer de l'any passat per a poder dedicar-lo no sols a Benestar Social, sinó també a altres temes claus per a pal·liar la crisi del coronavirus, com per exemple l'habitatge o la creació d’ocupació».

L'oposició municipal ha donat suport a part de la proposta, però ha recriminat al Govern Municipal la seua política fiscal i econòmica en termes de recaptació i d'iniciatives de reconstrucció urbana. El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha reconegut la labor de la Regidoria d'Hisenda, però ha qualificat directament a l'alcalde de «massa monetarista i de tindre afany acumulatori». Giner ha criticat la recaptació de l'IBI, i ha recordat que «autònoms i pimes estan demanant ajornaments i bonificacions». "Els comptes municipals funcionen, però la ciutadania, en estos moments de crisis, necessita major empatia», ha assenyalat. A més, Giner ha insistit en la situació econòmica que la pandèmia tindrà sobre els comptes de l'EMT, la qual cosa ha qualificat com «el vertader drama de la ciutat».

Per part seua, la portaveu del PP, María José Catalá, ha assegurat que l'actitud del Govern Municipal enfront de la pandèmia està sent «profundament decebedora». «Nosaltres tenim una actitud lleial i responsable, però percebem que l'aposta de l'Ajuntament continua sent excessivament pobre», ha afirmat. Catalá ha fixat en 27,7€ la despesa per habitant dedicat a pal·liar conseqüències de la pandèmia, i ha assegurat que «un de cada tres veïns en edat de treballar de la ciutat està en desocupació o en ERTO». Finalment, la portaveu ha criticat la recaptació de l'IBI per part del Consistori en plena crisi.

El delegat d'Hisenda, Ramón Vilar, ha rebutjat que les accions del municipi en l'àmbit de la reactivació econòmica hagen sigut febles, atés que s'han implementat des del primer moment iniciatives de caràcter fiscal, s'han aprovat ajudes i exempcions, i s'han ampliat terminis . Respecte a l'IBI, l'edil ha recordat que més del 90% dels comerciants de la ciutat treballen en règim d'arrendament (excepte grans superfícies); i ha assenyalat que «l'IBI no ho paguen eixos comerciants que estan arrendats en els locals, sinó els propietaris dels immobles».

A més, ha afegit, «el fet que els hagen arribat els rebuts de l'IBI els dona peu al fet que puguen pagar-los, però no els obliga, atés que el període de pagament voluntari s'ha ajornat fins al 10 de juliol». De manera paral·lela, ha recordat el regidor, l'Ajuntament continua prestant els serveis que són la seua responsabilitat, «com a enllumenat, manteniment del sanejament, neteja, nòmines… tenim una estructura de costos que encara que intentem produir estalvis i pla d'ajust tenim les nostres obligacions contretes amb contractistes i amb la ciutadania a la qual cal donar-li serveis».

CONSELL MUNICIPAL DE PERSONES AMB DISCAPACITAT

Finalment, i abans de començar el torn de mocions plantejades pels grups polítics, el Ple ha aprovat de manera definitiva el Reglament del Consell Municipal de Persones amb Discapacitat i l'Estatut del/de la Defensor/a de les Persones amb Discapacitat. El document ha sigut aprovat per unanimitat de la Corporació.

Tal com ha explicat la regidora de Benestar Social, Isabel Lozano, «cal celebrar que este Ajuntament aprove definitivament el Reglament i la figura de la Persona Defensora, que suposa la culminació de molts mesos de treball i de col·laboració, tant amb el sector com amb els grups polítics municipals». La delegada ha segurado que s'ha fet «una molt bona faena, i tenim moltes ganes de posar-nos a treballar, amb il·lusió i amb la satisfacció de la participació constructiva de tots».

Destacats