25n
25N
25N

El Ple aprova el nou reglament de Govern Obert que garanteix el dret de la ciutadania d'accés a la informació

El Ple aprova el nou reglament de Govern Obert que garanteix el dret de la ciutadania d'accés a la informació
25/06/2020 -

El Ple ha aprovat, amb el suport de Ciutadans i l’abstenci√≥ del Partit Popular i Vox, el Reglament de Govern Obert: Transpar√®ncia, que en paraules de la regidora de Transpar√®ncia i Govern Obert, Elisa Val√≠a, ¬ępermet recon√©ixer les obligacions de l’equip de govern i concreta com a drets de la ciutadania l’acc√©s a la informaci√≥ o l’obligaci√≥ de rendir de comptes per part de les administracions¬Ľ.

Abans d’iniciar-se el debat pol√≠tic sobre aquest nou element normatiu, l’Hemicicle ha escoltat la veu de diferents entitats que han volgut participar per diferents raons. En primer lloc, ha intervingut, en nom de la Federaci√≥ d’Associacions de Ve√Įns de la ciutat de Val√®ncia, Mar√≠a Jos√© Broseta, per a recordar que ¬ęal moviment ve√Įnal li haguera agradat estar present des de l’inici en l’elaboraci√≥ d’aquest reglament, perqu√® l’objectiu del document √©s que la ciutadania puga participar en l’hora de decidir quina ciutat vol tindre¬Ľ.

Despr√©s de les paraules de Broseta, que tamb√© ha agra√Įt l’aprovaci√≥ d’aquest reglament, ¬ędel qual estarem pendents per a comprovar l’execuci√≥ de tots els nostres drets i obligacions¬Ľ, ha intervingut, com a portaveu de l’Associaci√≥ Ciutadania i Comunicaci√≥ (ACICOM), Emilia Bolinches, qui ha explicat que el nou reglament ¬ępot ser un referent per a tota Espanya¬Ľ, i ha recordat ¬ęla responsabilitat que tenen els ajuntaments de ser transparents¬Ľ, per la qual cosa ha sol¬∑licitat ¬ęuna publicaci√≥ activa d’informaci√≥, i rendici√≥ de comptes¬Ľ.

Tamb√© ha fet √ļs del torn de paraula cedit a la ciutadania l’Associaci√≥ Mesura. El seu representant, Jos√© Manuel Felici ha proposat que ¬ęes digitalitzen les dades amb un treball conjunt que pot exercir els responsables de les delegacions d’Innovaci√≥ i Canvi Clim√†tic, entre altres, per a desenvolupar un programa pilot que despr√©s es puga aplicar a la resta de delegacions municipals¬Ľ. Aix√≠ mateix, i en nom de la Fundaci√≥ per la Just√≠cia, la seua directora, Ana Mar√≠a Fuertes, ha exposat que ¬ęla transpar√®ncia activa √©s necess√†ria per a reduir la corrupci√≥ i generar major confian√ßa entre la ciutadania¬Ľ, i ha apostat ¬ęper processos de sensibilitzaci√≥ i d’adopci√≥ de m√©s recursos per a la transpar√®ncia¬Ľ.

El regidor de Ciutadans Narc√≠s Estell√©s ha assegurat ¬ęque els textos del reglament no estan actualitzats.¬Ľ Per aix√≤, ha aclarit, ¬ępresentarem quantes reclamacions facen falta i demanem el comprom√≠s del govern per a aplicar quantes acotacions de millora siguen necess√†ries¬Ľ.

Per part seua, la regidora del Partit Popular Mar√≠a Jos√© Ferrer ha indicat que el reglament ¬ęcompta amb normes que no s√≥n clares, i, de fet, incompleix acords vigents del Ple com, per exemple, que la realitzaci√≥ de contractes menors es publicar√† immediatament¬Ľ. ¬ęA m√©s, aquest document manca d’estudi econ√≤mic, no disposa de valoraci√≥ de personal i ni detalls de quan es posar√† en marxa, ni del cost. Posposa la transpar√®ncia i tanca la possibilitat de participar¬Ľ.

La regidora de Participaci√≥, Elisa Val√≠a, ha explicat que ¬ęhui √©s un dia important per a la qualitat democr√†tica de la ciutat, suposa un pas important per a la ciutadania, per a dotar-la de drets i demanar-los que els exercisquen amb moltes m√©s garanties¬Ľ. ¬ę√Čs una de les normatives m√©s avan√ßades d’Espanya i introdueix mecanismes per a avan√ßar en la transpar√®ncia i bon govern. Aquest reglament √©s bo per a la ciutat¬Ľ, ha concl√≤s.

VAL√ąNCIA, CIUTAT DE LA M√öSICA

D’altra banda, el Ple ha aprovat hui, sense el suport dels grups de l’Oposici√≥, la creaci√≥ de l’√≤rgan denominat Comissionat Especial per a Val√®ncia Music City, que, segons ha explicat la regidora de Recursos Culturals, Gl√≤ria Tello, ¬ępermetr√† posicionar la ciutat en el m√≥n de la m√ļsica¬Ľ.

¬ęEste organisme dinamitzar√† el sector i dur√† a terme accions com la catalogaci√≥ de tots els espais o l’impuls del potencial musical¬Ľ, ha detallat la regidora tres assegurar que, ¬ęamb aquest projecte, Val√®ncia aspira a ser declarada ciutat de la m√ļsica per la Unesco¬Ľ.

El portaveu de Vox, Jos√© Vicente Goz√°lvez, ha assegurat que aquest organisme ¬ęno es pot crear en les circumst√†ncies excepcionals en les quals vivim, un moment en la qual es requereix rigor a l’hora d’emprar els diners p√ļblics¬Ľ.

La regidora de Ciutadans Amparo Pic√≥, que ha manifestat el suport del seu grup a aquest projecte, ¬ęque a m√©s impulsa un sector que √©s un dels principals motors econ√≤mics de la ciutat¬Ľ, ha considerat que ¬ęno √©s el moment de fer nomenaments perqu√® Val√®ncia necessita ajuda per a la seua ciutadania¬Ľ.

En representaci√≥ del PP, la regidora Julia Climent ha titllat d’important aquest organisme que, d’altra banda, ¬ęent√©n innecessari perqu√® aqueixos diners es pot destinar, per exemple, per a accelerar la reobertura del Palau de la M√ļsica i es pot treballar coordinadament amb altres administracions¬Ľ.

Entre altres assumptes, el Ple tamb√© ha aprovat el Pla Territorial d’Emerg√®ncies de Val√®ncia, amb el suport de tots els grups pol√≠tics, a excepci√≥ de Vox, que s’ha abstingut.

El regidor de Protecci√≥ Ciutadana, Aar√≥n Cano, ha explicat que ¬ęaquest pla, per desgr√†cia, ja ha hagut de ser usat durant la crisi de la COVID-19, i ha manifestat que ¬ęespera no haver de viure situacions d’emerg√®ncia semblants¬Ľ. ¬ęEl que √©s clar √©s que les eines d’aquest pla s√≥n fonamentals¬Ľ, ha concl√≤s.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × dos =

torrent