25n
Orgull
Orgull

Les platges de València compten amb un dispositiu de rescat per control remot pioner a Espanya

L’Ajuntament i Creu Roja organitzen un simulacre de salvament a la platja del Cabanyal en què s’ha activat la taula de socors aquàtica teledirigida

Les platges de València compten amb un dispositiu de rescat per control remot pioner a Espanya
06/07/2021 -

L’Ajuntament i Creu Roja han organitzat aquest matí un simulacre de salvament a la platja del Cabanyal en què s’ha incorporat un dispositiu de rescat per control remot pioner a Espanya. Es tracta d’una taula de socors aquàtica teledirigida des de la vora de la mar, que pot acudir en solitari o transportant el socorrista fins a la persona en perill amb més rapidesa i menys cansament i traslladar tots dos a terra. Utilitza tecnologia renovable i no contaminant, arriba a una velocitat de deu quilòmetres per hora, té un abast efectiu de 500 metres, una autonomia de 30 minuts i una capacitat de càrrega de 250 quilograms. Aquest sistema forma part del servici d’assistència i socorrisme que es va activar l’1 de juny, amb un operatiu de 168 persones en les postes localitzades al llarg dels 24 quilòmetres de platja urbana que van des de la Malva-rosa fins al Perellonet.

El nou dispositiu es diu CRAS (control remot aquàtic de salvament) i és l’únic a tot Espanya. Aquest dimarts s’ha posat en marxa dins del simulacre que s’ha desplegat a la platja del Cabanyal, en què també s’han mobilitzat dues motos aquàtiques, dues ambulàncies i un quad, i que ha comptat amb el suport de la Policia Local i el Centre de Coordinació de Creu Roja. El regidor de Platges, Qualitat Acústica i de l’Aire, Giuseppe Grezzi, ha assistit a l’exercici de simulació junt amb la presidenta de Creu Roja a València, Nieves Dios, i la directora local de Socors i Emergències de Creu Roja a València, Macarena Lozano. Els tres han posat en relleu la utilització de la tecnologia per millorar el salvament marítim. El CRAS suposa menor despesa d’energia i menys fatiga per als equips de rescat, especialment quan l’estat de la mar no és favorable, la qual cosa els permet proporcionar una atenció de més qualitat. A més, l’artefacte flotant és elèctric, utilitza tecnologia renovable no contaminant, i açò ajuda a reduir la petjada d’ozó.

Sobre el CRAS, el regidor Giuseppe Grezzi ha destacat que “és una primícia de totes les ciutats d’Espanya”, i ha expressat “satisfacció perquè València puga disposar de tots els mitjans tecnològics per tindre una resposta molt més ràpida en les tasques de socorrisme per part de tot el personal de Creu Roja desplegat en les nostres platges”. Per la seua part, Nieves Dios ha assenyalat que “la tecnologia juga un paper cada volta més important en la nostra acció humanitària i aquest nou dispositiu és un exemple de com Creu Roja posa al servici de l’Ajuntament de València la innovació per ajudar a qui més ho necessita, en aquest cas, en les platges”. D’altra banda, Macarena Lozano ha assegurat que s’ha triat València per posar en marxa “aquesta nova tecnologia, per les seues platges, afluència i turisme”, i ha indicat que “s’està posant ara a punt, s’estan testant les unitats, i s’està treballant en la millora d’alguns aspectes, com ara l’autonomia de l’aparell”, que en aquests moments és de mitja hora.
A més de la taula de socors teledirigida, altra de les novetats de la campanya d’assistència d’enguany és l’aplicació mòbil Safe Beach App, que registra diàriament el color de les banderes, l’estat de la mar, la temperatura de l’aigua o la presència de meduses, entre altra informació d’interés per a les persones usuàries.

En total, l’operatiu de salvament compta amb 168 persones en les postes localitzades en els prop de 24 quilòmetres de platja urbana que van des de la Malva-rosa fins al Perellonet. El regidor Giuseppe Grezzi ha subratllat “l’ampliació tant de les dates com de l’horari” del dispositiu, que va arrancar el passat 1 de juny i s’estendrà fins al 15 de setembre, quan anteriorment acabava el 8 de setembre (a excepció de la platja de la Devesa, on serà de l’1 de juliol al 31 d’agost). Pel que fa a l’horari, és de 9 a 20 hores en les platges del nord (s’ha ampliat mitja hora més de matí i una hora més de vesprada), mentre que a les platges del sud és de 10.30 a 19.00 hores (mitja hora més de matí i una hora més de vesprada).

D’altra banda, tal com ha remarcat Grezzi, “atés que la situació de pandèmia continua exigint esforços de control dels contagis”, es mantenen accions de reforç, com els accessos separats d’entrada i eixida, la distància social, i l’assistència d’un equip integrat per 70 persones que informen sobre les mesures anticovid, “amb l’objectiu que aquest estiu gaudim de les nostres platges amb seguretat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 2 =