25n
25N
25N

"Parc sí, més port no"

Una “plantació popular” en el futur Parc de Desembocadura demanarà un espai “totalment verd” i una “desembocadura oberta”

"Parc sí, més port no"
24/10/2019 -

Els terrenys on es construirà el futur Parc de Desembocadura no són de l’Ajuntament de València. Són del Port, i el continuaran sent: es tracta d’una cessió a 25 anys que no assegura la seua volta a les mans de Ports de l’Estat en uns anys. “Això de l’obsolescència programada pot aplicar-se perfectament”, ironitza Julio Moltó, representant de l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret. Ell, al costat de més gent del barri i la ciutat, aniran el dissabte per al matí, a les 10h, a plantar arbres en aquests terrenys: una acció reivindicativa en el qual ressalten la necessitat de “recuperar ciutat“.

Segons detalla Moltó, aquesta iniciativa és, espiritualment, una continuació de grans mobilitzacions veïnals que van iniciar en els 80; dècada en què el barri va perdre una platja urbana sota el ciment del port. En 1981 una mobilització veïnal, que es va concentrar en vivers, reclamava un llit històric del Túria “verd”: “Ja llavors portàvem una pancarta que deia ‘El Llit també el volem verd en Natzaret'”. Una lluita que va desembocar en una “victòria parcial”; més enllà de l’Oceanogràfic el verd desapareix i no arriba a Natzaret.

Ara, de mà dels veïns i veïnes, arribaran “els primers arbres al Parc de Desembocadura, encara que no hi ha desembocadura”, apunta. Amb aquesta acció, els participants reclamaran diverses coses a l’Ajuntament i a l’Estat: “Volem un parc amb desembocadura oberta a la mar. El Port no vol que recupere la seua eixida. Diem que el llit històric del Túria no pot acabar sota una rotonda portuària”.

“No vingueu a posar més cotxes”

Com a part de les reivindicacions, també està la “cessió total” a l’Ajuntament, dins del missatge de “recuperem ciutat” però, sobretot, aconseguir un parc “totalment verd”. Segons la cessió, l’Autoritat Portuària de València es reserva una part on aniran edificis d’ús terciari i places d’aparcament per a cotxes. Moltó assenyala que el port “no sols vol ampliar pel nord, sinó que també torna a aprofundir en l’ampliació sud”, que ja els “va costar la platja“: “Ara, si ens descurem, ens costarà també el Parc de Desembocadura”.

“Parc sí, port no… Parc sí, més port no, matisat”, fa broma Moltó. És una reivindicació, com apunta, molt semblant a la qual portava el moviment veïnal fa 33 anys, que van reclamar un parc i no l’ampliació portuària del sud.

Per a entrar al recinte -encara tancat a l’espera que es condicione, lamenta Moltó-, l’Ajuntament obrirà les portes i, després de l’acte, es tornarà a tancar. Plantaran els primers arbres del futur Parc pel qual lluitaran, assegura, perquè ho siga íntegrament: “Ja tenim prou. No vingueu a posar més cotxes ací”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − 2 =