25n
25N
25N

Del Pla Sud al PAI de Benimaclet, la perpètua destrucció de l'Horta

El rebuig al pla d’urbanització de Benimaclet aquest és una de les opcions més votades en els pressupostos participatius de València

Del Pla Sud al PAI de Benimaclet, la perpètua destrucció de l'Horta
08/11/2019 -

El PAI de Benimaclet ha tornat a ser rebutjat pels veïns i veïnes de la ciutat. Almenys, per part d’ells i, especialment, del mateix barri. En el sistema de votació dels pressupostos participatius de la ciutat de València, la proposta de “recuperació del sòl del PAI de Benimaclet” ha sigut una de les més votades. Un intent de transformar la zona en una “transició” entre la ciutat i l’Horta tradicional, a fi de frenar una altra “desconnexió” i “destrucció” d’aquest valor valencià. Un procés que recorda a altres agressions a l’Horta per tota la perifèria del Cap i Casal.

El conflicte ajuste a la zona aquest de Benimaclet i la seua connexió amb l’Horta ve des de lluny. Un dels ‘inicis’ és l’aprovació del Pla general d’Aprovació Urbana de 1988. Una ordenació que va qualificar els terrenys en qüestió com a urbanitzables, i que així continuen hui malgrat que han passat més de tres dècades i les sensibilitats han canviat: València va proclamar fa dos mesos l’Emergència Climàtica. Una declaració d’intencions que xoca, no obstant això, amb les possibles repercussions a l’Horta valenciana.

Les afeccions a l’horta periurbana no són una novetat en el Cap i Casal. Ara mateix està en marxa la destrucció de 60.000 metres quadrats per a millorar el trànsit en l’entrada de la V-21; encara que el mateix Ajuntament ha dit que és innecessari i també s’amplia l’eixida, mai qüestionada, des del ministeri de Foment, dirigit pel valencià -i exregidor de València-, Jose Luís Ábalos, es va signar el pas de les excavadores.

Ja en 2007 l’horta va ser greument afectada per la construcció de la Ronda Nord, a primera línia de Benimaclet i Alboraia. Com fa unes setmanes amb el Forn de Barraca, diverses de les persones que van intentar evitar la destrucció de valor ambiental i cultural valencià van ser detingudes. La destrucció de terrenys productius que actualment són solars va marcar la lluita de la Punta contra la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de València. L’Horta del Pouet, situat en Campanar, va desaparéixer en gran manera a la fi dels 90; més tard el que ara es coneix com Nou Campanar va enterrar en ciment més entramat històric de cultius. El mateix ‘Pla Sud’ projectat per la dictadura per a evitar inundacions a València –que podria estar mal realitzat i ser inútil-, va destruir milers de metres quadrats d’Horta… Els casos s’acumulen.

“Transició”

Simulació de Cuidem Benimaclet sobre l’afecció paisatgística del PAI de Benimaclet.

El cas del PAI de Benimaclet segueix en l’actualitat, entre altres coses, perquè no hi ha ja en marxa una severa destrucció del patrimoni natural i cultural com en la V-21. Segons detalles des de Cuidem Benimaclet, nascuda per a lluitar contra el PAI, creu que el procés de “participació” del qual va nàixer la proposta actual -amb torres d’edificis, dues d’elles de més de 30 metres que bloquejaran la connexió entre el barri i l’Horta-, no està legitimat. Estava “encotillat” per un PGOU “obsolet” de 1988, que “encotillava” i, en certa manera, definia les línies del PAI ara en marxa,

La proposta de les associacions de veïns i veïnes del barri és “desqualificar els terrenys” per a “crear un espai de transició entre ciutat i horta”. Assenyalen que és una “oportunitat històrica” de comptar amb un nou “pulmó verd” al nord de la ciutat, que donaria “uns beneficis mediambientals, identitaris i de salut pública que no es poden pagar ni negar“.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 1 =

caixaontinyent
lleida 2020
paterna
ruta massamagrell