25n
25N
25N

19 empadronaments d'emergència en els blocs portuaris del Cabanyal

19 empadronaments d'emergència en els blocs portuaris del Cabanyal
20/12/2017 -

La regidora d’Inserció Sociolaboral, Isabel Lozano, ha detallat els resultats del projecte d’integració social impulsat per la regidoria aquest 2017 al Cabanyal a través d’un equip de l’associació Brúfol (entitat del Cabanyal que a través d’un conveni amb la regidoria ha dut endavant el pla) format per quatre persones: una treballadora social, una integradora social, una mediadora intercultural i un mediador escolar que han desenvolupat un conjunt d’activitats en coordinació amb els servicis socials, escoles, i altres associacions i entitats del barri, durant tot l’any.

Isabel Lozano ha explicat que durant el 2017 “s’ha treballat en diferents àmbits de la mediació, el mediador gitano i la mediadora gitano-romanesa que han treballat en aquest pla han intervingut en la resolució de conflictes en diferents col·legis del barri, sobretot en el Santiago Apòstol. S’ha intervingut en la resolució de quasi 60 conflictes escolars amb xiquets i xiquetes, i més de 20 conflictes entre persones adultes relacionades en l’àmbit escolar”.

En l’àmbit social també s’han dut a terme 36 intervencions, sobretot en els Blocs Portuaris, on conviu un grup molt gran de famílies gitanes, molts dels quals han estat o són usuàries de l’Associació Brúfol i que coneixen des de fa més de 10 anys als veïns i veïnes de la zona.

Quant a les famílies romaneses, la intervenció de la mediadora ha sigut molt important, ja que moltes de les famílies no parlen ni castellà ni valencià, de manera que certs hàbits derivats de la pobresa i l’amuntegament, així com de la mala comunicació i impediments de l’idioma genera conflictes amb els altres veïns del barri. S’han realitzat més de 35 intervencions en aquest àmbit.

Pel que fa a temes de habitatge, s’han visitat 24 habitatges dels blocs de Ruiz Jarabo i s’ha confeccionat un llistat amb informació de les persones que habiten aquests pisos, la situació de l’habitatge i la composició familiar. A partir d’aquest contacte s’han realitzat 19 empadronaments d’emergència. Així mateix, la visita als habitatges ha donat lloc a un treball integral i exhaustiu amb les famílies que hi resideixen (des de formació a seguiment dels menors).

Finalment, a través del mediador escolar i de la mediadora intercultural, a més del seguiment i assessorament escolar, se’ls ha ofert als pares i mares la possibilitat de donar suport escolar als xiquets i xiquetes de primària de les escoles del Cabanyal, especialment amb el Santiago Apòstol, perquè molts dels usuaris i usuàries són pares i mares d’alumnat d’aquest centre. S’ha comptat amb una aula per a realitzar els deures amb suport de voluntariat una volta a la setmana. En concret, s’ha donat suport escolar a 26 xiquets i xiquetes.

D’altra banda, l’acció “Suport escolar/ Teixint Futurs”, s’ha centrat en els xiquets i xiquetes de famílies gitano-romaneses amb les quals s’ha realitzat un suport escolar dues vegades a la setmana, una mentre les seues mares estan en classe de castellà i costura, i una altra vesprada a la qual acudeixen a únicament ells a realitzar les tasques de l’escola. Amb aquest grup s’ha prestat especial atenció a l’idioma. S’ha atés aproximadament a uns 50 xiquets i xiquetes durant el 2017.

El projecte ha estat dotat amb 40.000 euros, finançats per la regidoria d’Inserció Sociolaboral. “Este sempre ha sigut un barri multicultural, amb diferents ètnies, però en el qual s’han respectat les regles bàsiques de convivència; això es comença a trencar quan el PP planifica els enderrocs de 1.650 cases, el que fa que s’accelere l’abandonament, i en conseqüència, les ocupacions i altres problemes. Per a resoldre açò, des del Govern de la Nau, estem aplicant intervencions socials amb l’objectiu de donar resposta a tots aquests problemes socials i de convivència enquistats”, ha dit Lozano.

“També des d’Inserció Sociolaboral hem creat una taula de treball en què participen representants veïnals, així com de col·lectius gitanos i romanesos. L’objectiu és analitzar cada problema de convivència de forma individual i proposar possibles solucions. Per altra banda, junt amb la regidoria de Servicis Socials i la de Protecció Ciutadana, s’ha realitzat una anàlisi individualitzada de la situació de vulnerabilitat de les famílies que ocupaven propietats municipals al Cabanyal, amb l’objectiu d’identificar les diferents situacions i oferir una alternativa vital davant cadascuna d’elles. Des de la regidoria d’Inserció Sociolaboral estem posant tots els nostres esforços per cosir socialment al barri del Cabanyal”, ha conclòs Lozano.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre + 5 =

Valencia activa
bombers
Valencia activa